Diskriminering och trakasserier på jobbet
Här samlar vi information, kunskap och inspiration om och kring diskriminering och trakasserier på arbetsplatsen. Du hittar expertråd, tips och råd på vad du kan göra och vad du får göra för att stoppa diskriminering eller trakasserier på jobbet.
Företaget där autism är en styrka
På it-konsultföretaget Unicus har alla konsulter autism eller Aspergers syndrom. Konceptet har på kort tid etablerat företaget i både Sverige och övriga Norden. – Våra konsulter är födda med ett antal unika förmågor som gör deras arbete högkvalitativt, säger företagets vd Anders Barnå.
Forskare: ”Chefsmobbning är ett större problem än vad vi tror”
Som nytillträdd eller under organisationsförändringar. Det är två situationer som ökar risken för chefsmobbning, vilket kan involvera alltifrån subtil men systematisk utfrysning till rena personangrepp. Akavia Aspekt har intervjuat forskaren Christina Björklund som har studerat mobbning av chefer.
Psykologens råd vid chefsmobbning: ”Byt jobb så fort du kan”
Hur kan man tänka och agera som chef när man blir utsatt för mobbning på jobbet? Akavia Aspekt ställde frågan till psykologen och forskaren Stefan Blomberg som är expert på mobbning i arbetslivet.
Ålderism – ett utbrett problem
Vi lever allt längre, är allt friskare som äldre och pensionsåldern höjs successivt. Logiskt sett borde vi fortsätta arbeta längre. Men samtidigt är åldersdiskriminering ett utbrett problem i Sverige. Chanserna att få jobb minskar redan i medelåldern.
Män diskrimineras i kvinnodominerade yrken
En svensk studie visar att män har svårare att bli kallade till intervju när de söker jobb i kvinnodominerade yrken, än vad kvinnor har när de söker mansdominerade yrken.
Fredrik Reinfeldt om ålderismen: ”Talang finns inte bara hos unga”
Det är nyttigt för arbetsgivare att anställa personer som är äldre än de själva – eftersom det testar deras föreställningar om talang. Detta berättar Fredrik Reinfeldt i en intervju om ålderism i yrkeslivet.
Ny bok om ålderism: ”Det är aldrig försent att lära sig nytt”
I flera år har han bedrivit en envis kamp mot åldersdiskrimineringen i arbetslivet. Nu är John Mellkvist aktuell med en bok i ämnet. ”Arbetsmarknaden behöver bli mer åldersmedveten”, säger han i en intervju.
Nätverkare: “Storföretagen måste agera mot ålderism”
Det krävs krafttag för att få bukt med ålderismen. Storföretagen behöver gå i bräschen och rekryteringsmarknaden regleras, anser Palle Gustafsson, grundare till nätverket AddAge.
”Diskussionen om sexuella trakasserier har mattats av de senaste åren”
Närgångna blickar, ovälkomna komplimanger och oönskad fysisk kontakt. Vad är egentligen sexuella trakasserier? Och vilka är arbetsgivarens skyldigheter när det kommer till att förebygga och utreda sådana uppträdanden? Akavia Aspekt har ställt dessa frågor till ett antal experter.
Branschen gör för lite för att motverka åldersdiskriminering
Det finns ofta en skepsis mot äldre kandidater till anställningar eller konsultroller. Det konstaterar Maria Bergholtz, vd på konsult- och rekryteringsföretaget Insight Competence.
Svårt att påvisa åldersdiskriminering
Trots sex års högskoleutbildning inom bland annat marknadsanalys och många års arbetslivserfarenhet är Christina Paulin, 64, uppgiven: – Jag vet att det inte kommer att hända så mycket. Det är bara de anonyma standardsvaren jag kan förvänta mig när jag söker jobb.
Forskning om nätmobbning prisad
Malmöforskares avhandling om digital mobbning i arbetslivet belönas med Årets HR-forskningspris 2020. ”Arbetsledare är mer drabbade än andra, och den arbetsrelaterade nätmobbningen kommer att öka”.
Nätmobbning vid distansarbete under pandemin: ”Rimligt att anta en ökning”
Det utbredda distansarbetet under den pågående coronapandemin riskerar att öka förekomsten av jobbrelaterad nätmobbning. Det berättar forskaren Rebecka Cowen Forssell för Akavia Aspekt.
Sexuella trakasserier på distans
En ny undersökning visar att problemen med sexuella trakasserier inte har minskat i takt med hemarbete under pandemin. Istället har de övergått till digitala kanaler.
Sexuella trakasserier på jobbet fördubblar risken för självmord
Personer som utsätts för sexuella trakasserier på sin arbetsplats löper dubbelt så stor risk att begå självmord jämfört med andra. Det framgår av ny studie från Stockholms universitet, som publicerats i British Medical Journal.
”Viktigt att ha policy för nolltolerans”
Arbetsgivare är skyldiga att försöka förebygga hot, våld och trakasserier mot medarbetare. – Det är viktigt att arbeta löpande med dessa frågor och inte bara när något har hänt, säger Anna Nitzelius som är sakkunnig på Akavia.
Coachens bästa tips mot ålderism
Ålderismen är högst påtaglig, men det går att gäcka den, framhåller Marie Sundström, som coachat många 50+ och även 60+ till nya spännande jobb. Här är hennes bästa tips.
Utlandsfödda mer utsatta för mobbning på jobbet
En kartläggning av arbetsplatsmobbning visar att utlandsfödda drabbas i dubbelt så hög grad som infödda svenskar. Kommer man från en kultur som skiljer sig mycket från Sveriges, är risken att utsättas för mobbning fyra gånger så hög.
Vad män kan göra mot sexism på jobbet
De flesta män är för jämställdhet och de flesta män anser att det gör vad som förväntas av dem för att motverka sexism på arbetsplatsen. Problemet är bara att de flesta kvinnor inte håller med. Så vad kan män göra - och hur?
Ålderism – ett utbrett problem
Vi lever allt längre, är allt friskare som äldre och pensionsåldern höjs successivt. Logiskt sett borde vi fortsätta arbeta längre. Men samtidigt är åldersdiskriminering ett utbrett problem i Sverige. Chanserna att få jobb minskar redan i medelåldern.