Akavia opinion
Fackförbundet Akavia äger medlemstidningen Akavia Aspekt. Här har vi samlat opinionsfrågor, samhällspåverkande artiklar, åsikter, krönikor och reflektioner från Akavias organisation.
Information från Akavia
Här samlar vi information och inspiration från fackförbundet Akavia.
Akavias kärnfrågor för samhällspåverkan
Här har vi samlat inspiration, information och kunskap kring de kärnfrågor som fackförbundet Akavia driver för sina medlemmar.
En kedja är inte starkare än dess svagaste länk
Det finaste uppdrag man kan ha är att få representera andra i en demokratisk organisation, och att därmed få förtroendet att vara med och ta beslut som gynnar dig i framtiden. Det skriver Akavias ordförande Jenny Kallerman i sin krönika.
Ta vara på tillfället att lära nytt efter ledighet
Ta tillvara på den energi som ledighet ger genom att passa på att lära dig något nytt, men låt dig inte stressas om inspirationen inte infinner sig utan passa på att njuta, uppmanar Akavias biträdande förhandlingschef Hans Franklin i denna krönika.
Förmågan att lära nytt har blivit avgörande
Mer än hälften av alla som jobbar behöver både kompetensutveckling och omskolning i närtid. Då kan omställningsstudiestödet vara en chans, skriver Akavias vd Magnus Hedberg i sin krönika.
En av fyra medlemmar utsätts för hot eller trakasserier på jobbet
Var fjärde Akaviamedlem som arbetar inom vissa kommunala och statliga myndigheter har utsatts för hot, våld eller trakasserier på jobbet under de senaste två åren. Mest utsatta har anställda inom Kronofogden och Migrationsverket varit. – Nu krävs det åtgärder, säger Akavias ordförande Lee Wermelin.
Så funkar nya studiestödet
Nu kan personer mitt i arbetslivet söka en ny typ av studiestöd för att göra sig attraktivare på arbetsmarknaden. Studierna ska antingen ge ny kompetens inom det område man arbetar eller ge karriären en ny inriktning. Akavia Aspekt reder ut hur det nya omställningsstudiestödet funkar.
Nya studiestödet öppnar för utveckling
Inom kort blir det möjligt att kompetensutveckla sig med upp till 80 procent av lönen ända upp till 62 års ålder. Det är effekten av regeringens överenskommelse om trygghet, omställning och anställningsskydd, som riksdagen ska besluta om i sommar.
Så mycket förlorar du på obetald övertid
Tre av fyra Akavia-medlemmar arbetar ofta över, många flera timmar i veckan. Nästan var tredje får inte kompensation för sitt övertidsarbete. Det visar en ny undersökning.
Tre av fem medlemmar kan inte påverka sin lön
Många anser att de har små möjligheter att påverka sin lön.– Det är ett underbetyg till löneprocessen, säger Mikael Andersson som är förhandlingschef på Akavia.
Miljonskillnad mellan kvinnliga och manliga akademiker
Kvinnliga akademiker tjänar betydligt mindre än sina manliga kollegor. Störst är skillnaden bland ekonomer, där det i genomsnitt skiljer drygt 6,5 miljoner kronor i livsinkomst mellan könen.
Spelet om den svenska modellen
Arbetsrätten har blivit en av de hetaste politiska frågorna. Las-utredningen har lett till en långdragen debatt där flera partier hotat med misstroendeförklaring. Samtidigt är arbetsmarknadens parter överens om att lagstiftningen behöver moderniseras. Vad händer med den svenska modellen?
Akademisk utbildning lönar sig
Pandemin har slagit hårt mot arbetsmarknaden. Men det lönar sig att ha akademisk utbildning, visar Akavias undersökning ”Efter examen”. – Nyexaminerade akademiker är fortfarande attraktiva på arbetsmarknaden, men det tar längre tid att få jobb, säger Felix Ulfenstedt på Akavia.