Här får du hjälp för kompetensutveckling
Här samlar vi inspiration, artiklar, experttips, tips på verktyg och forskning om vidareutveckling, vidareutbildning eller kompetensutveckling på jobbet.
Utbildning och kompetensutevckling i jobbet

Viktigaste kompetensen: att kunna lära nytt
Kunskap och kompetens blir allt mer av färskvaror. Nu gäller det att vara beredd på att konstant lära nytt och kanske till och med lära om.

Nya omställningsstudiestödet – så blir du godkänd
Efter lanseringen av omställningsstudiestödet under hösten 2022 har mångdubbelt fler än väntat skickat in ansökningar till CSN. Men endast en liten andel väntas bli godkända. Här får du reda på vad som krävs.

Nya studiestödet öppnar för utveckling
Inom kort blir det möjligt att kompetensutveckla sig med upp till 80 procent av lönen ända upp till 62 års ålder. Det är effekten av regeringens överenskommelse om trygghet, omställning och anställningsskydd, som riksdagen ska besluta om i sommar.

Hög tid att börja med aktivt vardagslärande
När förändringstempot går allt snabbare gäller det att ha bra metoder för att lära nytt. Både inom den befintliga yrkesrollen och eventuellt ett helt annat yrke.

Så kompetensutvecklar du dig gratis
Nu har det passerat några veckor på jobbet efter semestern. Börjar du ångra att du inte sökte nytt jobb i somras. Då är hösten rätt tid för dig att passa på att dig något nytt som du kan ha nytta av i jobbet. Här tipsar vi om en rad olika vägar till egen kompetensutveckling i höst.

Konsten att lära sig nya saker utan Google
Att använda sitt nätverk istället för att söka på nätet kan vara ett snabbare och djupare sätt att lära sig nya saker. Och med rätt metod behöver det inte vara svårt.

Hållbarhet är framtidens kompetens – för alla
Kravet på att ta in olika hållbarhetaspekter i verksamheten ökar inom alla branscher. Därför blir det allt viktigare att skaffa sig hållbarhetskompetens – oavsett yrkesroll.

Därför behöver du en treårsplan för din karriärutveckling
Genom att ta dig tid att systematiskt lägga upp en plan för hur livet och karriären ska se ut om exempelvis fem år, ökar chansen att det blir just så som du vill. Här berättar futuristen Jacqueline Kothbauer om hur du lägger grunden för din personliga framtidsplan.
Utveckling i jobbet

Arbetet med growth mindset ger utdelning
Topplacering i en stor arbetsgivarundersökning och ett ekonomiskt rekordår 2019. Arbetet med growth mindset har gett god utdelning för svenska Midroc. Liselotte Jernberg Bate, kulturchef och verksamhetsansvarig för Midroc Business School, har anledning att vara nöjd.

Ärvda svar kan hindra utvecklingen
En del branscher har redan fått känna på att det inte håller i längden att fortsätta i gamla, välbekanta hjulspår. Även om man hela tiden ser till att bli bättre på det man gör, så kanske spåren leder åt fel håll. Det är dags att börja syna alla ”ärvda svar” som vi omger oss med.

Utbildning för ett hållbart näringsliv
Förändringar för klimatet kan göras om man får med sig näringslivet. Men då måste de högsta cheferna ha insikt i vad hållbarhet innebär.

Hållbarhet är framtidens kompetens – för alla
Kravet på att ta in olika hållbarhetaspekter i verksamheten ökar inom alla branscher. Därför blir det allt viktigare att skaffa sig hållbarhetskompetens – oavsett yrkesroll.

Bli en framgångsrik projektledare
Att vara projektledare är ett sätt att skaffa sig ett intressant arbetsliv. Vägen till framgång är att engagera deltagarna och tänka tillsammans med dem. Fokus måste hela tiden vara det värde projektet ska skapa.

Så slipar du dina powerpoints
Det är ingen större konst att presentera information inför en grupp. Desto svårare är det att verkligen nå ut med informationen. Presentationsexperten Micke Hermansson vet hur du gör för att lyckas.

Growth mindset hjälper dig att växa
Hur upplever du världen? Den amerikanska forskaren Carol Dweck har myntat begreppet growth mindset, som handlar om att se sig som utvecklingsbar. I en värld som förändras snabbt växer intresset för förändringsledning där medarbetare uppmuntras och stöttas till ständigt lärande.

Kompetenser och förmågor du behöver i framtidens arbetsliv
Tre av fyra arbetsgivare i Akavia Aspekts stora enkätundersökning anser att deras bransch är i behov av ett kompetenslyft. En majoritet menar att det är arbetsgivarna som har det främsta ansvaret för kompetenshöjningen. Många lyfter fram digitalisering, säkerhet och kommunikation som kritiska områden.

Ministern: Avgörande att värna tid för utbildning
Det är kortsiktigt tänkande att prioritera bort kompetensutveckling på grund av tidsbrist. Det säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).