Rätt och fel i arbetslivet
Samlad information, tips och råd från Akavias specialister, förhandlare och rådgivare om rättigheter i arbetslivet. Svar på frågor om dina skyldigheter i arbetslivet, dina möjligheter och utmaningar.
Att jobba och vara förälder
Kombinationen jobb och privatliv kan vara svår. Här har vi samlat information, experternas råd och tips, inspiration och kunskap om att kombinera föräldraskapet med din arbetsplats eller ditt jobb.
Du som råkat illa ut på jobbet får hjälp av Akavias experter
Här samlar vi medlemsärenden för att ge information, tips, expertråd och inspiration för vad som gäller om du behandlas fel på din arbetsplats.
Akavias experter svarar på kluriga medlemsfrågor
Akavias förhandlare och rådgivare svarar på medlemmars frågor. Här har vi samlat svar som kan ge dig hjälp, stöd, tips och råd kring frågor som kan uppkomma på arbetsplatsen.
Artiklar med medlemsfrågor
Nya regler för föräldralediga ger ökad flexibilitet
Fler ”dubbeldagar”, som dessutom kan användas längre, är en av nyheterna för föräldralediga. En annan är att det nu går att överlåta rätten till föräldrapenning till vem man vill.
Så säkerställer du en bra arbetsmiljö
Det finns fyra steg i arbetsmiljöarbete du ska ha koll på; undersök, riskbedöm, åtgärda och följ upp. Börja till exempel med att göra skyddsronder för att hitta riskerna. Här får du stöd av Akavias förhandlare/ rådgivare Kamilla Rosendal i denna viktiga fråga.
12 miljoner i ersättning till Akavias medlem
Efter en 13 år lång process fick Akavias medlem till sist 12,3 miljoner kronor i arbetsskadeersättning. – Akavias lönestatistik och kunskap om våra medlemmars arbetsmarknad spelade en avgörande roll för ersättningens storlek, säger Karin Lundin, chefsjurist på Akavia.
VD vill att jag slutar, vilka är mina alternativ?
Ett avslutsavtal får aldrig vara en påtvingad situation där din arbetsgivare pressar dig att lämna din anställning. Ta del av Akavias förhandlare Camilla Bång Bergs bästa råd.
Vad betyder det i avtalet att jag ska "ingå i den lokala chefskretsen"?
Du kan inte påverka inplaceringen i den lokala chefskretsen. Det regleras av statens centrala avtal för chefer, Chefsavtalet. Fyra punkter avviker från kollektivavtalet från övriga anställda. Chefsexpert Anna Westling svarar på en medlemsfråga.
Vilka möjligheter har arbetsgivaren att göra en bakgrundskoll av en arbetssökande?
Här får du juristens 9 punkter att fundera över inför en bakgrundskontroll, samt vad som får kontrolleras och varför vissa kontroller är tveksamma.
Nej, du måste inte prata med din chef om din tjänst under din sjukskrivning
Vid sjukskrivning kan du säga nej till samtal om din tjänst. Målet är alltid att du ska tillbaka till samma tjänst, men med bättre förutsättningar. Akavias rådgivare svarar på en vanlig hälsorelaterad medlemsfråga.
Stängdes av från jobbet utan saklig grund
En anställd specialist arbetsbefriades och stängdes ute från sin arbetsplats utan saklig grund. Akavia biträdde medlemmen och lyckades hitta en lösning som båda parter accepterade. Akavias förhandlare/rådgivare Jenny Rosén berättar:
Mobbning: Chefen började undvika medlemmen
En uppskattad medarbetare blir plötsligt utfrusen av arbetsgivaren och uppmuntrad att söka nytt jobb. Mobbning och kränkande särbehandling förekommer i många olika former, Akavias förhandlare/rådgivare Anne Westerlind berättar:
Min nya chef styr med härskarteknik – vad ska jag göra?
Du har bytt jobb, men din nya chef styr med härskartekniker. Vad ska du göra? Förhandlare/rådgivare Anna Westling ger råd i en utmanande medlemssituation.
Vad gäller vid omorganisation?
Vilka rättigheter och skyldigheter har du som anställd vid omorganisationer? Akavias förhandlare/rådgivare Caroline Lindeberg har tipsen som du behöver känna till.
Måste jag förhandla om min egen tjänst?
Här svarar Akavias rådgivare och förhandlare Yvette Rosen Oldenstam på vad som förväntas av dig om organisationen ändras och att du själv kan behöva delta i åtgärder som gör att din tjänst försvinner.
Min tjänst görs om – vilka är mina rättigheter?
Din roll försvinner på grund av arbetsbrist. Men vad betyder det, och har du förtur till andra tjänster inom organisationen? Camilla Bång Berg, förhandlare/rådgivare på Akavia svarar på en medlemsfråga.
Arbetsgivaren förbjöd felaktigt bisyssla
Försäkringskassan förbjöd medarbetaren att på fritiden arbeta som ombud i vårdnadstvister – en otillåten bisyssla ansåg myndigheten. Akavia höll inte med och väckte talan mot arbetsgivaren vid Arbetsdomstolen.
Konflikt på jobbet – Gör ditt jobb ändå så ökar dina möjligheter till en lösning
En medlem arbetsbefriades efter en period av konflikter på jobbet. Arbetsgivaren gjorde det tydligt att medlemmen inte var välkommen tillbaka – trots att det inte fanns någon grund för uppsägning av personliga skäl. Akavias biträdande förhandlingschef Hans Franklin berättar.
Måste jag vara tillgänglig – och nio andra vanliga semesterfrågor
Går du redan i semestertankar? Förståeligt. Men innan du går på din välförtjänta sommarledighet kan det vara bra att läsa det här. Hans Franklin, biträdande förhandlingschef hos Akavia, reder ut vilka regler som gäller kring semestern.
Kan man ha bättre villkor än vad kollektivavtalet ger?
Det är ganska vanligt att arbetsgivare säger att de avtal de har inte omfattas av kollektivavtalet, men att villkoren är likvärdiga eller bättre. Men kan det verkligen stämma? David Dahllöf, förhandlare/rådgivare på Akavia reder ut en vanlig medlemsfråga.
Jag ska leda förändringsarbetet –men riskerar mitt eget jobb
Du ska leda förändringsarbetet på din arbetsplats. Samtidigt som du ska vara lojal mot din arbetsgivare för att skapa en ny organisation så är risken stor att du behöver organisaera bort din egen tjänst. Hur ska du göra? Rådgivare/förhandlare Anna Westling svarar på en utmanande medlemsfråga.
Akavia vann tvist om provision i domstol
Efter fyra års kamp fick juristen sin uteblivna provisionslön från arbetsgivaren; Akavias rättshjälp spelade en tung roll när medlemmen vann tvistemålet. – Jag hade nog inte vågat gå till domstol utan rättshjälp och därmed riskerat att tvingas betala flera hundratusen kronor i rättegångskostnader, säger han.
Får arbetsgivaren plötsligt ändra din arbetsroll?
Får arbetsgivaren förändra en medarbetares arbetsroll och hänvisa till teknikutveckling? Det kan vara svårt att veta vad som gäller – det som står i anställningsavtalet eller omvärldsfaktorer. Så här besvarar biträdande förhandlingschef Hans Franklin frågan.