Stöd för din karriär
Din karriär är hela ditt arbetsliv. Här har vi samlat det som ingår i din karriär, du hittar artiklar och inspiration om lön, kompetensutveckling, att söka och byta jobb, nätverkande och slutligen din pension.
Så hög bör din lön vara – experterna om vad du kan tjäna
Löneskillnaderna mellan ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer är stora. Här svarar Akavias löneexperter på frågor om lön.
Öka dina möjligheter att få nytt jobb
Samlad inspiration, kunskap, tips från experter och listor på hur du lyckas med intervjuer, cv och jobbansökningar.
Lön för akademiker – förhandla rätt och tjäna pengar
Tips för att lyckas med din löneförhandling, råd om lönenivåer, information om vad ett karriärbyte gör för lönen och artiklar om lönesättning och löneskillnader för ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer.
Här får du hjälp för kompetensutveckling
Här samlar vi inspiration, artiklar, experttips, tips på verktyg och forskning om vidareutveckling, vidareutbildning eller kompetensutveckling på jobbet.
Bygg ditt nätverk med vår hjälp
Nätverk är en stor del av yrkeslivet. Härigenom får du nya bekantskaper som leder till nya jobbmöjligheter och karriärvägar. Det finns många möjligheter att nätverka. Här har vi samlat inspiration, experternas tips och andra möjligheter saom hjälper dig att bygga ditt livs nätverk.
Karriär som pensionär
Civilekonomer, ekonomer och jurister som närmar sig pensionsåldern jobbar ofta vidare. Senior kompetens behövs också inom it och tech, inom hr/personal bland samhällsvetare och kommunikatörer. Här samlar vi artiklar om pension, inspiration för senior karriär och experternas tips och råd om och inför pensioneringen.
Dags för förändring - så tar du steg i rätt riktning
Är det dags för en förändring i ditt yrkesliv – men är osäker på vilken det är? Experten Martina P Lindgren ger råd om hur du ska tänka för att ta steg i rätt riktning.
Så hög är lönen för en utredare
En utredare inom statlig sektor tjänar ungefär 46 000 kronor om man går på medianlönen. I privat sektor tjänar en utredare något mer, medianlönen är ungefär 48 300 kronor.
Faktorerna som förändrar ditt yrke i framtiden
Den gröna omställningen. En åldrande befolkning. Det skärpta omvärldsläget. Artificiell intelligens. Kompetensbrist. Det är fem faktorer som väntas få stor påverkan på arbetsmarknaden kommande år.
Här finns jobben för akademiker år 2029
Gott om jobb för jurister, ekonomer, it-akademiker och personalvetare. Tufft för kommunikatörer och samhällsvetare. Läs mer om arbetsmarknaden år 2029.
Ta hjälp av AI för att söka jobb
Artificiell intelligens kan vara ett bra hjälpmedel i ditt jobbsökande. Här guidar experterna dig till vilken hjälp du kan få av Chat GPT när du söker jobb.
Vad ska jag tänka på om jag förhandlar lön med ett företag som saknar kollektivavtal?
Det skiljer sig en del i vad du bör begära för lön beroende på om din tilltänkta arbetsgivare har kollektivavtal eller inte. Du ska begärna högre lön om bolaget du söker jobb på saknar kollektivavtal, tipsar löneexperten.
Vad tjänar en HR Business Partner?
En HR Business Partner tjänar i medianlön 55 000 kronor i månaden. Men det beror förstås på din ålder, vilken sektor du jobbar inom och var i landet. Löneexpert Caroline Lindeberg ger svar på löneläget för personalvetare.
Så mycket tjänar en business analyst
Vidareutbildning ger en större bredd och därmed fler möjligheter. Det speglar sig också i ditt lönekuvert. Caroline Lindeberg, Akavias lönespecialist, guidar här till en ungefärlig lön för en it-akademiker och business analyst.
Så bemästrar du kallpratet på jobbet
Helvetet på jorden eller ett trevligt sätt att smörja de sociala hjulen på arbetsplatsen? Efter distansarbete och semestrar kan även den mest extroverta känna sig konversationstekniskt ringrostig. Samtalsforskaren Simon Magnusson förklarar värdet av kallprat och retorikexperten Elaine Eksvärd tipsar om vilka ämnen du inte bör föra på tal.
Tunghäfta? Inte hela världen!
Många har upplevt det: orden som försvinner för en när man minst av allt önskar det. Aspekt har talat med psykologiprofessorn Tomas Furmark som berättar varför det ibland blir kortslutning i hjärnan, hur man bör tänka om det inträffar och när det är dags att söka hjälp.
Vad är en rimlig lön för en CFO?
Lönen för en CFO (alt. Finanschef) i större företag med omsättning på minst en miljard är 113 00 kronor i månaden. Undre kvartil hamnar på 96 000 och övre på 156 000 kronor.
Så skaffar du nytt jobb – rekryteraren tipsar
Är det dags att byta jobb? Då är det bra att ha en plan. Här tipsar Roken Cilgin, Head of Adecco Professionals, om hur du kan göra
Stabila branscher under svajig konjunktur
Vissa branscher har strålande framtidsutsikter medan andra verkar vara på väg nedåt. Konjunkturinstitutet presenterar regelbundet uppgifter om läget på arbetsmarknaden och just nu finns en tydlig brist på ekonomiska och juridiska konsulter. Men den sektor som – inte direkt överraskande – har högst brist på medarbetare är it.
Dags att löneförhandla? Så kan du tänka kring förmåner
Bilar, försäkringar och friskvård. Vad finns det egentligen för löneförmåner och hur ligger det till med skatteplikten? Akavia Aspekt gör ett nedslag i förmånsdjungeln.
Nya omställningsstudiestödet – så blir du godkänd
Efter lanseringen av omställningsstudiestödet under hösten 2022 har mångdubbelt fler än väntat skickat in ansökningar till CSN. Men endast en liten andel väntas bli godkända. Här får du reda på vad som krävs.
Chef eller ansvarig? Titeln påverkar lönen
Du ska byta tjänst hos din nuvarande arbetsgivare under pandemin. Kan du begärna en högre lön mitt under pandemin, och hur stor löneökning ska du i så fall begära? Lönespecialist Caroline Lindeberg svarar på en medlemsfråga om lön.
Sju löneförmåner du kan förhandla om
Dags för lönesamtal? Fler semesterdagar och mer tjänstepension är bara några av de förmåner som du kan förhandla om. Tänk taktiskt, för att få igenom en förmån föreslå tre ungefär lika dyra, annars är risken stor att du bara får den billigaste förmånen.
Det här är ett lönetillägg
Vad är ett lönetillägg? Är det som en extra löneförhöjning? Lönespecialist Caroline Lindeberg svarar på en vanlig medlemsfråga.
Får jag ingen tjänstepension på min rörliga lön?
En medlem undrar om hen inte får någon tjänstepensionsavsättning för den rörliga lön som tjänas in. Akavias specialist på ersättningar, förhandlare och rådgivare David Dahllöf svarar på en medlemsfråga.
Experternas bästa tips för Linkedin
Professionellt har det blivit en hygienfaktor att finnas på Linkedin. Men hur ska man tänka? Här tipsar två experter om hur du maximerar nyttan och vilka fallgropar du ska undvika.
Sju steg till vassa Linkedin-rekommendationer
Vill du ha en rejäl knuff i karriären? Förr användes skriftliga rekommendationer, idag är det Linkedin som gäller. Att få intyg på nätverket är ett av de bästa sätten att få din profil att skilja sig från mängden.
Lönekurvan planar ut strax efter 50
I början av karriären kan de flesta av Akavias medlemmar räkna med en tydlig och positiv löneutveckling. Runt 50 års ålder, eller strax därefter, blir det för många betydligt svårare att höja sin lön. Bland ekonomerna minskar till och med medianlönen när de närmar sig pensionsålder.
Experten om hur du fixar privatekonomin: ”Viktigt att ha en buffert för oförutsedda utgifter”
Spara ihop till en buffert, se över de fasta kostnaderna och undvik dyra konsumtionslån. Nordnets sparekonom Frida Bratt kommer här med några tips till unga vuxna som vill få en bättre privatekonomi.