Balans och hälsa på och utanför jobbet
Här har vi samlat information, inspiration, tips och råd från experter om hur du kan hitta balans i arbetslivet och i privatlivet.

Stressforskarens nio råd inför semestern
Stressforskarens nio råd om vad du kan göra för att hitta lugnet inför semestern och för att inte stressa upp dig inför jobbstart.

Phubbing är när mobilen går före kollegorna
Vad händer när vi prioriterar vår mobiltelefon före våra kollegor? Nu undersöker forskare effekterna av ”phubbing”. – Attityden skiljer sig mellan åldersgrupper, säger forskaren Sara Thomée vid Göteborgs universitet.

Så kan chefer skapa fysiskt aktiva medarbetare
Många har idag ett stillasittande arbete – samtidigt som det just är fysisk rörelse som stärker våra hjärnor. Den bokaktuelle idrottsläkaren Erland Colliander ger här 8 tips på hur chefer kan införa mer träning på jobbet.

Quiet quitting: ”Rimligt att visa lite flexibilitet”
Omtvistade Tiktok-trenden ”quiet quitting” går ut på att alltid lämna jobbet på utsatt tid och att inte göra mer än nödvändigt. Hur ser Akavia på fenomenet?

Kostnaden för att bli störd på jobbet
Kontorslandskap och aktivitetsbaserade arbetsplatser är populära – främst för att de är billiga per kvadratmeter. Men om man tar med störningar och minskad produktivitet i kalkylen kan de bli en dyr affär, enligt beteendevetaren, författaren och föreläsaren Tomas Dalström.

Så kan ni skapa goda jobbrelationer – 5 tips från psykologen
Att våga ställa dumma frågor och erkänna misstag blir enklare om arbetsplatsen präglas av psykologisk trygghet, vilket också kan leda till bättre samhörighet och mer innovation på jobbet, enligt psykologen Katarina Blom.

Studie slår hål på ”din chef är psykopat”-myten
Destruktiva ledarskapsbeteenden beror i huvudsak på brister i arbetsmiljön – inte på narcissistiska och psykopatiska personlighetsdrag hos cheferna. De konstateras i en stor studie från Umeå universitet.

Så kan ni skapa goda jobbrelationer – 5 tips från psykologen
Att våga ställa dumma frågor och erkänna misstag blir enklare om arbetsplatsen präglas av psykologisk trygghet, vilket också kan leda till bättre samhörighet och mer innovation på jobbet, enligt psykologen Katarina Blom.

Stress kan vara bra – menar psykiater Anders Hansen
Vårt inbyggda system för att hantera stress fungerar på samma sätt som för miljoner år sedan. Då blir det lätt lite komplicerat när vi numera lever på ett helt annat sätt än våra avlägsna förfäder. Psykiatern och författaren Anders Hansen vet hur vi kan hantera detta.

Lär dig hantera dina känslor och undvik konfliker
De tar bara några få sekunder att blossa upp men kan ta år att lösa – när det gäller konflikter på arbetsplatsen finns det inga vinnare. Men alla konflikter kan lösas, menar psykologen och konflikthanteraren Jan Atle Andersen.– Det gäller att inse att man själv bidrar, säger han.

Ta makt över dina känslor
Våra känslor är ytterst viktiga för att vi ska kunna vara fullt fungerande människor. Men de kan ibland leda oss fel, så att vi hamnar i ”känslofällor”. Psykologen och författaren Siri Helle vet hur det går att undvika och ta sig ur de fällorna.

Sömnforskarens råd för att sova gott
Sover du gott på nätterna? Är du chef gör du troligtvis det, men är du kvinna tror du troligtvis inte att du gör det. Sömn är individuellt och kan vara beroende av vårt yrkesval.

Fem enkla steg mot minskad ensamhet på jobbet
Ofta lyfts sociala färdigheter fram som något mycket positivt i arbetslivet, ibland det allra viktigaste. Men om du inte är social? Om du känner dig isolerad och ensam mitt i kontorslandskapet? Då är du inte ensam.

Stel i kroppen? Tre enkla övningar som gör dig mer rörlig
En kropp som inte rör sig blir snabbt stel. Hemmajobbandet gör att vi rör oss allt mindre i vardagen och behöver förbättra rörligheten. Hälsoprofilen Simon Sköld visar hur du kan komma igång direkt – och få resultat redan imorgon.

Otillräcklighet är en hälsorisk
Att inte räcka till på jobbet känns givetvis inte bra. Att gå omkring med dåligt samvete är inte bara tråkigt, utan kan också leda till sjukdomar.

Var inte så hård mot dig själv
Självkritik är en god egenskap. Men ofta är de som bäst behöver den helt utan, medan andra har ett överflöd. För känsliga och reflekterande personer kan självkritik leda till handlingsförlamning. Men det finns strategier för att tämja monstret, enligt ny bok.

Hjärnan behöver paus
Enligt en ny undersökning anser var tredje svensk att de tar färre pauser nu jämfört med före pandemin. Det finns risker med det, menar hjärnforskare, men också enkla tips för att komma tillrätta med problemet inför sommaren.

”Jag vill att boken ska ge kvinnor råg i ryggen”
Rösträttskämpen Elin Wägner, Svenskt Tenn-grundaren Estrid Ericson och nationalekonomiprofessorn Karin Kock. Det är några som porträtteras i journalisten och författaren Eva-Karin Gyllenbergs nya bok ”Svenska kvinnliga pionjärer – från Agnes till Wilhelmina”, som publiceras nu när det har gått 100 år sedan införandet av den allmänna rösträtten för kvinnor. Akavia Aspekt ringde upp henne.

Hälften av hemarbetande upplever psykisk ohälsa
Omställningen till distans- och framför allt hemarbete under pandemin har en baksida som nu framstår i allt klarare ljus. Psykisk ohälsa drabbar nästan varannan hemarbetare, och värst är det för unga.

Lyckoforskaren om jakten på mening
Arbetsplatsen och samhället är inte längre kompatibla med vad vi som individer värderar och strävar efter. Det menar hjärn- och lyckoforskaren Erik Fernholm.

Den viktiga återhämtningen
Många åtgärder som ska förebygga stressrelaterade problem handlar om att hitta sätt att reducera eller undvika det som orsakar stressreaktionerna. Men stress är en del av våra liv, och det är minst lika viktigt att kunna återhämta sig – och att göra det regelbundet.

Sömnbrist är värst för humöret
En pågående studie indikerar att tillfällig sömnbrist påverkar känslolivet mer än de kognitiva förmågorna.

Med nya livsval fick Fawad tillbaka balansen
Fawad Abbas förlorade sin drivkraft mitt i en intensiv period av studier och heltidsarbete. Men han fann balansen igen med hjälp av familjen, samtalsstöd och nya livsval. Och han är inte ensam. Enligt Folkhälsomyndigheten upplever varannan student psykisk ohälsa.

Utdraget hemarbete ger psykisk ohälsa
Under hösten har man kunnat se en markant ökning av sjukskrivningar för både fysiska och psykiska besvär. Långvarigt hemarbete pekas ut som förklaring. ”Den psykiska ohälsan har aldrig varit så hög som idag under de år Previa fört statistik över ohälsa på Sveriges arbetsplatser.”

Studie: Kvinnor upplever mer zoomtrötthet än män
Kvinnor är i högre grad än män drabbade av zoomtrötthet, en mental utmattning till följd av många och långa videomöten. Detta framgår av en stor enkätstudie från Göteborgs universitet. ”Våra resultat bör inspirera företag att förändra sina policys för videomöten”, säger forskaren Géraldine Fauville.

Hantera oron på jobbet
Under pandemin är det en del människor som har fått ökad oro kring arbetet, med tankar om bland smitto- och permitteringsrisker. Att formulera sig konkret och att ha en viss acceptans kan vara användbara verktyg för att undvika att oron blir för stark, menar psykologen och författaren Anna Kåver.