Yrke och framtid
Här hittar du som är civilekonom eller utbildad inom ekonomi, juridik, samhällsvetenskap, it och tech, personalvetenskap eller kommunikation information om aktuella löner för din bransch och sektor, hur du hittar ditt bästa jobb, vi ger inspiration för din karriär och expertkunskap för ditt yrkes framtid.

För dig som är utbildad ekonom eller civilekonom
Här samlar vi inspiration och information för högskoleutbildade/universitetsutbildade ekonomer eller civilekonomer. Här finns information om ekonomers löner, experter uttalar sig om ekonomers framtidsjobb, råd och tips om specialistkunskaper för ekonomer och om ekonomers arbetsmiljö.

För dig som är utbildad jurist
Här samlar vi inspiration och information för jurister och för dig som gått vidare till yrken inom juridiken. Här finns information om juristers löner, experter uttalar sig om juristers framtidsjobb, råd och tips om specialistkunskaper för jurister och om juristers arbetsmiljö.

Samhällsvetares jobbmöjligheter, löner, framtid och arbetsmiljö
Här samlar vi inspiration och information för samhällsvetare. Här finns information om löner, experter uttalar sig om framtidsjobb, råd och tips om specialistkunskaper för samhällsvetare och om samhällsvetares arbetsmiljö.

För dig som är anställd inom it och tech
Här samlar vi inspiration och information för högskoleutbildade/universitetsutbildade it-akademiker. Du kan vara systemvetare, UX-designer, programmerare, analytiker, utvecklare eller på annat sätt jobba inom tech. Här samlar vi kunskap och information om löner, experter uttalar sig om jobbmöjligheter, ger råd och tips om framtiden för branschen och om arbetsmiljön för it-akademiker.

För dig som är personalvetare eller jobbar inom HR
Här samlar vi inspiration och information för personalvetare och dig som jobbar med HR. Här finns information om löner för personalvetare, experter uttalar sig om personalares framtidsjobb och arbetsmiljö samt råd, tips och önskade specialistkunskaper för personalvetare och HR-medarbetare.

För dig som är utbildad kommunikatör
Här samlar vi inspiration och information för högskoleutbildade/universitetsutbildade kommunikatörer. Här finns information om kommunikatörers löner, experter uttalar sig om framtidsjobb inom kommunikation, råd och tips om specialistkunskaper för kommunikatörer och om kommunikatörers arbetsmiljö.
Artiklar om arbetsmarknad och yrke

Framtidsstudie - Revisorernas viktigaste frågor
Hållbarhet och digitalisering är två områden som kommer att påverka alla som jobbar i revisions- och rådgivningsbranschen enligt FAR:s nya framtidsstudie.

Ekonom -skriv ett bra cv 2022
Behovet av ekonomer är enormt. Kanske blir du erbjuden nytt jobb utan att ens söka. Och söker du nytt jobb kanske du får flera erbjudanden. Här får du tips inför cv-skrivandet.

IT och tech - skriv ett bra cv 2022
Utnyttja sommaren till att göra ditt cv ännu ett snäpp vassare när du söker jobb. Som it-akademiker är det viktigt att tänka över vad du vill förmedla – och att våga välja bort.

Växlande karriärprognos för jobb för kommunikatörer
Helhetsbilden av arbetsmarknaden på fem års sikt för yrkeserfarna kommunikatörer är komplex beroende på roll, men kommunikation kommer vara en viktig del i verksamheten för många företag och organisationer. Digital kompetens är en nyckel till framtidens arbetsmarknad.

HR-profilen om fem förändringar i arbetslivet efter corona
Fem förändringsvågor sveper fram i kölvattnet på Corona, som både företag och enskilda individer måste förhålla sig till. – De som klarar det bäst kommer bli vinnare, säger HR-profilen Tommie Cau.

Löneguide: Maxa lönen genom hela livet
Här hittar du vår stora löneguide om hur du maxar lönen genom hela livet. Inför första jobbet, när familjen växer, när det är läge att gå ner i tid, nästa steg i karriären och att säkra pensionen.

Så nätverkar personalvetare 2022: ”Jag försökte gå på så många event som möjligt”
Arbetsmarknadsevent kan ge en matnyttig inblick i karriärmöjligheterna för blivande personalvetare. Eventen kan också vara ett steg på vägen till extrajobb under skolåren. ”Som student kan det vara värdefullt att komma ut ur sin comfort zone och besöka åtminstone något större arbetsmarknadsevent”, säger personalvetarstudenten Liv Roel.

70 000 it- och techanställda saknas
För att techbranschen ska fortsätta växa och Sverige behålla sin tätposition krävs rätt kompetens, men bristen är skriande, konstaterar techexperten Åsa Zetterberg.

Jurist - enkel kompetensutveckling på egen hand
Det nya omställningsstödet har gjort att intresset för kompetensutveckling är större än någonsin. Men vid sidan om de regelrätta utbildningarna finns det många lättillgängliga – och ibland lättsamma – sätt att vidareutveckla dig själv. Här har vi samlat ihop några exempel som passar dig som är jurist.

Så nätverkar juriststudenter: ”Börjar redan under första terminen”
Skaffa dig en bild av arbetsmarknaden, knyt kontakter och få nys om olika tjänster. För juriststudenter arrangeras en strid ström av nätverksevent. ”Mitt huvudtips är att man ska våga gå fram. Det kan kännas läskigt att prata med en delägare på en byrå, men de är ofta tillmötesgående och snälla”, säger juriststudenten Marija Gorlova.

Åklagarna får ny säkerhetsavdelning
Åklagarmyndigheten inrättar en ny fristående säkerhetsavdelning med ansvar för att dess verksamhet fungerar även under höjd beredskap och krig. Samtidigt ska den nya säkerhetsavdelningen se över hot och trakasserier som myndighetens medarbetare utsätts för.

Unikt kollektivavtal för advokat- och juristbyråer
Akavia och Almega Tjänsteföretagen har kommit överens om ett nytt kollektivavtal för advokat- och juristbyråer. Avtalet är anpassat efter branschens särskilda förutsättningar som ofta präglas av hög arbetsbelastning, korta tidsramar och affärsmodeller med delägarskap.

Höga löner för it-akademiker:
En hög efterfrågan på it-kompetens trissar upp it-lönerna. Bäst tjänar it-akademiker som bor i Storstockholm och som arbetar i privat sektor. Det visar ny lönestatistik från Akavia. Till följd av kompetensbristen är det extra viktigt att nyexade it-akademiker förhandlar sig till bra ingångslöner, berättar Ida Inga, professionsanalytiker på fackförbundet.

Optimera ditt cv för jobb på marknadsavdelning
Expertens råd om hur du vässar och optimerar ditt cv för att kamma hem jobbet på marknadsavdelning.

God arbetsmarknad för nyexade personalvetare
Att döma av Sacos senaste rapport om arbetsmarknaden för olika akademikeryrken ser det ljust ut för nyexade personalvetare, men med viss risk för konkurrens.

De driver byrån med annorlunda affärsmodell
Jobb dygnet runt och en grabbig jargong gjorde Anette Hansson Ahl övertygad om att det måste gå att driva affärsjuridiska byråer på ett annat sätt. Det blev startskottet för Holmgrenhansson – den jämställda byrå hon själv ville jobba på. Tolv år senare väntar hon fortfarande på att branschen ska följa efter.

IT och tech så blir drömjobbet ditt 2022
Här är egenskaperna, förmågorna och kunskaperna som krävs för att få jobb hos de fem hetaste it och tech-arbetsgivarna som it-akademiker.

Samhällsvetare - kompetensutveckla dig på egen hand
Det nya omställningsstödet har gjort att intresset för kompetensutveckling är större än någonsin. Men vid sidan om de regelrätta utbildningarna finns det många lättillgängliga – och ibland lättsamma – sätt att vidareutveckla dig själv. Här har vi samlat ihop några exempel som passar dig som är samhällsvetare.

Det tjänar samhällsvetare 2022
De flesta samhällsvetare jobbar i offentlig sektor – men löneläget är tydligt högre hos privata arbetsgivare. Det framkommer av ny lönestatistik från Akavia.

Så kan juniora jurister skriva proffsiga cv:n ”Fokusera på det som är relevant för tjänsten”
Avstå från en sömnig kronologi, rulla inte ut hela din livshistoria – och kom ihåg att skicka med betygen från universitetet! För Akavia Aspekt berättar två rekryteringsexperter om hur nyexaminerade jurister kan skapa proffsiga cv:n som väcker byråernas intresse.

Affärsjurist på byrå - så blir drömjobbet ditt 2022
Vinge och Setterwalls ligger i topp när affärsjurister ska välja drömarbetsgivare år 2022. Här är egenskaperna och kunskaperna du behöver för att kamma hem jobbet som jurist på byrå.