Chef, ledare, chefsskap och ledarskap
Inspiration och tips om och för dig som vill vara en bra chef eller ledare, egenskaper bra chefer har, om vad du ska tänka på om du vill bli bättre på ledarskap eller vad du ska leta efter om du vill ha en ny bättre chef. Här finns också expertråd för dig som har en utmanande eller dålig chef.
Vd-poddens Arash Gilan: "Ledarskap är förmågan att anpassa sig"
I en alltmer föränderlig värld ställs nya krav på ledare och chefer, både vad gäller anpassning och omvärldsbevakning. Det menar Arash Gilan, AI-guru och företagsledare: – Framtidens ledarskap är en triangel av komponenterna teknologi, filosofi och psykologi.
Hjärnan är hemligheten: Bli en smartare chef med neuroledarskap
I ett arbetsliv präglat av högt tempo, mycket stress och ständiga förändringar ställs chefer inför tuffa krav. Men genom mer kunskap om hjärnans behov ökar chefens möjlighet att höja medarbetarnas motivation, trygghet och prestation. Författaren och föreläsaren Eva Hamboldt berättar hur neuroledarskap kan se ut i praktiken.
Så börjar du jobba med styrkebaserat ledarskap
Analysera framgångar, leta efter positiva avvikare och utvärdera med fokus på det som gått bra. Det är några exempel på hur styrkebaserade arbetssätt kan användas för att ta verksamheten framåt.
Vad betyder det i avtalet att jag ska "ingå i den lokala chefskretsen"?
Du kan inte påverka inplaceringen i den lokala chefskretsen. Det regleras av statens centrala avtal för chefer, Chefsavtalet. Fyra punkter avviker från kollektivavtalet från övriga anställda. Chefsexpert Anna Westling svarar på en medlemsfråga.
HR-professorn: Inte säkert att en stark företagskultur är en konkurrensfördel
Att tro att framgång bygger på att alla människor i ett företag måste dela samma värderingar är felaktigt. I stället bör företag och organisationer spegla samhället – vilket ger både framgång och konkurrenskraft. Det säger Stefan Tengblad som är professor i personalledning.
Hur vet jag att jag får ett ärligt svar om hur medarbetarna trivs?
Psykologisk trygghet främjar lärande, ökar prestationerna i arbetsgruppen samtidigt som arbetsmiljön upplevs som god. Det i sin tur ökar möjligheterna till en ärlig dialog på arbetsplatsen.
Använd intuition som en dold kunskap
Intuition är lika viktig för besluten i styrelserummet som modeller och analyser. Det som i vardagligt tal benämns magkänsla är för experten fördjupad kunskap och erfarenhet som kommer till uttryck. Det visar forskning som har tagits fram på den företagsekonomiska institutionen vid Uppsala universitet.
Utfrysning på jobbet kan bero på dålig organisation
En organisation som vill skala bort medarbetare eller yrkeskategorier anlitar gärna rätt kallhamrade chefer och mellanchefer som blir verktygen för att verkställa ”organisationens politik”. Därmed blir särbehandling och utfrysning vardag. Forskaren om utfrysning på jobbet.
Chef: så ser du till att det blir kul på jobbet
Att medarbetarna har roligt på jobbet kan vara en överlevnadsstrategi för ett företag. Så här gör du som chef för att öka ”kul-faktorn” på arbetsplatsen.
Så lägger du upp och planerar möten
Här hittar du expertens tips på hur du planerar och genomför ett möte eller en workshop och hur du säkerställer att ni kan ta med er ett resultat och tydliga arbetsuppgifter från mötet.
Arbetsgivare kan lära sig mycket av generation Z
Många säger att de är lata, bortskämda och otåliga. Generation Z är inte precis efterlängtade på arbetsmarknaden. Men de har en varm vän i trendspanaren Göran Adlén.
6 framgångsfaktorer vid ledarskap på distans
Att leda på distans är inte enkelt – men det finns några framgångsfaktorer som ökar chanserna att lyckas, enligt en ny kunskapsöversikt från Linköpings universitet. Forskaren Daniel Lundqvist berättar mer.
Så kan chefer skapa fysiskt aktiva medarbetare
Många har idag ett stillasittande arbete – samtidigt som det just är fysisk rörelse som stärker våra hjärnor. Den bokaktuelle idrottsläkaren Erland Colliander ger här 8 tips på hur chefer kan införa mer träning på jobbet.
Digitalt ledarskap – så hanterar du utmaningarna
Omställningen gick snabbt, och många chefer har blivit tvungna att leda på distans. För att lyckas gäller det att klara av fyra centrala utmaningar.
Studie slår hål på ”din chef är psykopat”-myten
Destruktiva ledarskapsbeteenden beror i huvudsak på brister i arbetsmiljön – inte på narcissistiska och psykopatiska personlighetsdrag hos cheferna. De konstateras i en stor studie från Umeå universitet.
Psykologiskt ledarskap: Det behöver medarbetare med ADHD – och alla andra
Ökad kunskap om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, öppet diskussionsklimat och samarbete är nyckelord för att du som chef kan få arbetsplatsen att fungera – för alla, menar Lotta Borg Skoglund och Martina Nelson som skrivit boken ADHD på jobbet.
Fängelsechefen tror på människans förmåga till förändring
Jacques Mwepu, chef för Sveriges största högsäkerhetsanstalt Kumla, tror på människans förmåga till förändring och viker sig inte för negativa ledare bland de intagna på fängelset.
Åtta steg till bättre karriär med social kompetens
Social förmåga kan vara helt avgörande för din karriär, inte minst vid distansarbete. Men glöm att det mest skulle handla om att vara extrovert. Här får du experttipsen.
Ny som chef? Hitta din ledarstil
Att vara ny som chef är svårt. Nya utmaningar och frågeställningar dyker ständigt upp. Kanske har du till och med blivit chef över dina kollegor? Eva Norrman Brandt har lång erfarenhet av ledarskapsutveckling och ger sina bästa råd för hur du lyckas i en komplex yrkesroll.
Därför behöver chefen ett starkt varumärke
Det har aldrig varit så viktigt som nu att du som chef bygger ditt eget varumärke. Det handlar främst om att locka rätt talanger till teamet – något som förstås gynnar din arbetsgivare.
”Introverta chefer är inte lika intresserade av status”
Under mötena tar de ett kliv tillbaka, låter andra komma till tals och lyssnar mer. Så kan man beskriva introverta chefer. Akavia Aspekt intervjuar författaren och föreläsaren Linus Jonkman som menar att de pratglada och utåtriktade inte nödvändigtvis är duktiga ledare.
Frågan om hur industrin ska digitaliseras är svår att svara på
Digitaliseringen handlar inte längre enbart om teknik. Det är först när vi inser det som vi kan göra riktig nytta – och skapa organisationer som främjar nytänkande. Det menar Petra Sundström, som digitaliserar industrin på Sandvik och är ordförande i IOT Sverige.
Ny som chef? Hitta din ledarstil
Att vara ny som chef är svårt. Nya utmaningar och frågeställningar dyker ständigt upp. Kanske har du till och med blivit chef över dina kollegor? Eva Norrman Brandt har lång erfarenhet av ledarskapsutveckling och ger sina bästa råd för hur du lyckas i en komplex yrkesroll.
Psykologiskt ledarskap: Det behöver medarbetare med ADHD – och alla andra
Ökad kunskap om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, öppet diskussionsklimat och samarbete är nyckelord för att du som chef kan få arbetsplatsen att fungera – för alla, menar Lotta Borg Skoglund och Martina Nelson som skrivit boken ADHD på jobbet.
Så kommer AI påverka ledarskapet
Som ledare gäller det att börja sätta sig in i vilka möjligheter som kan öppna sig med AI och vilka utmaningar som behöver hanteras. Nu pågår ett stort forskningsprojekt inom området.
Forskare: ”Yngre chefer är uppskattade”
Dagens yngre chefer jobbar hårt och ställer höga krav på att få stöd i sitt ledarskap – men de blir också ifrågasatta för sin ålder. Detta är några slutsatser från ett pågående forskningsprojekt om unga chefer.
Ansvaret för utbildning är delat mellan chef och medarbetare
Du har ingen laglig rätt till kompetensutveckling. – Däremot har både du och din chef ett ansvar för att se till att du får den kompetensutveckling som du behöver, säger Ulrika Emteryd som är en av Akavias biträdande förhandlingschefer.
Vad är ett chefsförordnande?
Tidsbegränsade chefsförordnanden ger osäkra anställningsförhållanden, men arbetsgivarna brukar motivera tidsbegränsade chefsförordnanden med att det ökar flexibiliteten för medarbetare. Anna Westling, förhandlare/ rådgivare på Akavia, ger svar på en medlemsfråga.