Hjälp och inspiration för din arbetsplats
Här samlar vi inspiration, information, kunskap samt tips och råd från experter om och kring vad som gäller på arbetsplatsen. Det kan handla om policys på jobbet, trender på arbetsplatsen eller andra frågor du har kring din jobbvardag.
Kollektivavtal – viktigt i arbetslivets olika faser
Så påverkas din anställning av kollektivavtal genom arbetslivets olika faser.

Quiet hiring – en nygammal trend
Det är en av de hetaste trenderna inom rekrytering 2023 – fast det i grunden, egentligen, bara är skåpmat. Akavia Aspekt tittar närmare på så kallad quiet hiring, och förklarar varför amerikanska trendguruer har blivit så till sig över gammal hederlig internrekrytering.

Utfrysning på jobbet kan bero på dålig organisation
En organisation som vill skala bort medarbetare eller yrkeskategorier anlitar gärna rätt kallhamrade chefer och mellanchefer som blir verktygen för att verkställa ”organisationens politik”. Därmed blir särbehandling och utfrysning vardag. Forskaren om utfrysning på jobbet.

Så kan chefer skapa fysiskt aktiva medarbetare
Många har idag ett stillasittande arbete – samtidigt som det just är fysisk rörelse som stärker våra hjärnor. Den bokaktuelle idrottsläkaren Erland Colliander ger här 8 tips på hur chefer kan införa mer träning på jobbet.

Quiet quitting: ”Rimligt att visa lite flexibilitet”
Omtvistade Tiktok-trenden ”quiet quitting” går ut på att alltid lämna jobbet på utsatt tid och att inte göra mer än nödvändigt. Hur ser Akavia på fenomenet?

Viktigaste kompetensen: att kunna lära nytt
Kunskap och kompetens blir allt mer av färskvaror. Nu gäller det att vara beredd på att konstant lära nytt och kanske till och med lära om.

Drogtester på jobbet – det här gäller
Privat anställda som inte vill genomföra slumpmässiga drogtester kan i vissa fall förlora jobbet. För offentligt anställda är det annorlunda.

Fler testar positivt vid drogtester på jobbet
Antalet som åker fast i ett drogtest på jobbet ökar. Mer än vart tjugonde test visar på ett positivt resultat. Många av dem som fastnar har använt cannabis eller kokain.

Är du övervakad på jobbet?
Det har öppnats allt fler möjligheter för chefen att hålla koll på sina medarbetare. Dina digitala fotspår går lätt att följa både i realtid och i efterhand. Men i vilken utsträckning arbetsgivaren får använda ”spionprogram” är inte helt glasklart.

It-bolaget som ser fördelar med att anställa ”utanför boxen”
På it-konsultbolaget Unicus har samtliga anställda Aspergers syndrom. ”Vi har hittat ett arbetssätt för att kompensera för våra anställdas svårigheter så att de kan lägga kraft på sina förmågor”, säger vd:n Anders Barnå i en intervju med Akavia Aspekt.

Forskarna: Så kan arbetslivet se ut år 2050
Tio timmars jobbvecka, arbete i kooperativ, självförsörjning eller kanske ungefär som i dag? En svensk forskargrupp har tagit fram fyra scenarier för ett hur ett hållbart samhälle kan se ut år 2050 – och hur det påverkar arbetslivet.

Svenskarna är passiva vid etiska överträdelser på jobbet – så kan du agera
En betydande andel av svenskarna har bevittnat oetiska aktiviteter på jobbet – men majoriteten valde att inte slå larm om överträdelserna. Det framkommer av en nordisk undersökning. ”Jag tycker att det är en oroväckande hög andel som väljer att inte göra någonting”, säger Anna Romberg, forskare i affärsetik tillika medgrundare av initiativet Nordic Business Ethics.

Mats Alvesson, professor: ”Dags att kasta dumstruten”
Coronapandemin och hemarbetet kan leda till mer kritiskt tänkande i arbetslivet. Det tror Mats Alvesson, forskaren som har blivit känd för böckerna som han kallar sin dumhetstrilogi. Många känner igen sig i beskrivningarna av dagens organisationer som fyllda av tomma ord och tömda på kreativitet och kritiskt tänkande.

Tre av tio känner inte till drogpolicy
För att alla på en arbetsplats ska veta vad som gäller kan det behövas en policy mot droger, alkohol och annat missbruk.

”Viktigt att ha policy för nolltolerans”
Arbetsgivare är skyldiga att försöka förebygga hot, våld och trakasserier mot medarbetare. – Det är viktigt att arbeta löpande med dessa frågor och inte bara när något har hänt, säger Anna Nitzelius som är sakkunnig på Akavia.

Så är ett bra aktivitetsbaserat kontor planerat
Din arbetsplats ska införa aktivitetsbaserade arbetsplatser. Forskningen ser både fördelar och nackdelar med de flexibla kontoren, men det gäller att det görs rätt från början för fällorna är många.

Etisk hacking – het specialistkompetens
Vilka kompetenser behövs för att arbeta med etisk hackning? Här får du veta vad som krävs.

Arbetslivet påverkas av våra extrema värderingar
Sverige beskrivs ibland som landet lagom, men våra värderingar är i själva verket extrema. Något som i allra högsta grad påverkar arbetslivet, säger Bi Puranen, generalsekreterare för World Values Survey.

Den lönsamma mångfalden
Det finns en ökad korrelation mellan mångfald och lönsamhet. Det har blivit ett A- och ett B-lag, där de som satsar blir ännu mer lönsamma, medan B-laget kommer att få det allt svårare, säger Urban Björn, konsult och författare till boken ”Business as equals”, som handlar om jämställdhet, mångfald och inkludering ur ett affärsperspektiv.

Forskaren: ”Fokusera inte för mycket på prestation”
Känner du igen känslan av att jobba en hel dag utan att få någonting gjort? Att inte hinna tänka klart en tanke? Arbetslivsforskaren Gisela Bäcklander om hur du förvaltar dina begränsade kognitiva resurser effektivt.

Regeringen öppnar för sanktioner mot arbetsgivare med dålig psykisk arbetsmiljö
Regeringen öppnar för att införa sanktionsavgifter vid överträdelser inom den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. – Dagens verktyg är mest inriktade på den fysiska arbetsmiljön, säger biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson.

Det nya kontorslivet
När vi har kommit förbi pandemin är det dags att gå tillbaka till kontoret – eller inte? En sak är i alla fall säker: kontorets roll har förändrats under livet med ett utbrett distansarbete.

Därför ska äldre bli mentorer: ”En gåva att få förtroendet”
Den viktigaste egenskapen om du vill bli mentor är att du är lyhörd. Dessutom uppskattar adepten om du delar med dig av både positiva och negativa erfarenheter.

Förnya jobbet med intraprenörskap
Förmåga att förnya är viktigare än någonsin. I många företag och organisationer finns det oförlöst intraprenöriell kraft som går att ta tillvara, inte minst genom att etablera bättre ”vägar” för idéerna.

Kairos Future om livet efter pandemin
Hur kommer verkligheten att se ut framöver? Här är ett scenario från Kairos Future, som varje år gör en spaning inför kommande år. Årets rubrik är Ombyggnad pågår.