Tidningen för dig som är medlem i Akavia

Tips och råd för studenter på högskola / universitet

Du som pluggar ekonomi, juridik, samhällsvetenskap, it eller tech, personalvetenskap eller kommunikation har valt rätt för att kamma hem drömlön och drömjobb. Här hittar du expertråd, tips och inspiration om hur du klarar dina studier på bästa sätt.

Jobb och praktik

Säkerhet i topp – här är studenternas drömarbetsgivare

Ett oroligt omvärldsläge gör att arbetsgivare inom säkerhets- och försvarsområdet klättrar i popularitet när landets universitets- och högskolestudenter listar sina drömarbetsplatser. Detta visar Universums årliga enkätundersökning med svar från 23 000 studenter. I den framgår också att kvinnliga studenter förväntar sig en betydligt lägre ingångslön än de manliga studenterna. ”Frustrerande och beklagligt att det fortfarande är en stor klyfta”, säger Emil Adén, Sverigechef på Universum.

Studietiden

Det saknas regler för hur studenter kan använda AI

Sveriges universitet och högskolor står inför en stor utmaning. Det saknas i dag regler för hur studenter får använda AI-verktyg och det skapar osäkerhet hos studenter och lärare. – Vi behöver fortsätta med att utreda effekten som AI-verktyg samt ChatGPT har och utbilda våra lärare. Under hösten utgår jag ifrån att alla lärosäten jobbar med det här, säger Christian Stöhr, docent vid institutionen för vetenskapens kommunikation och lärande på Chalmers.

Tips för att fixa första jobbet i en utmananade tid

Fixa traineeplats och praktik