Tips och råd för studenter på högskola / universitet
Du som pluggar ekonomi, juridik, samhällsvetenskap, it eller tech, personalvetenskap eller kommunikation har valt rätt för att kamma hem drömlön och drömjobb. Här hittar du kunskap om hur du bygger ditt cv, hur du skaffar sommarjobb, ditt framtida yrke, din lön och din bransch. Du får också expertråd, tips och inspiration om hur du klarar dina studier på bästa sätt.

Jobb, praktik och trainee för studenter
Dags att söka sommarjobb, examensjobb, traineeplats, praktik eller första jobbet efter studierna? Här samlar vi inspiration, tips för första löneförhandlingen, kunskap inför jobbintervjun eller första jobbet samt tips och råd från experter när du ska söka jobb, skaffa praktik eller skriva ditt cv.

Studieteknik för studenter på högskola eller universitet
Experttips, råd, metoder och övningar för bra studieteknik, stöd till studenter med adhd och andra npf-diagnoser och strategier för att fixa plugget.

Hjälp och stöd under studietiden
Studietiden är full av frågor kring studieekonomi, extrajobb under studierna, framtida yrkesval och även att skaffa barn under studietiden. Här har vi samlat inspiration, tips och experternas råd för dig som är student.

Studera med dolda funktionshinder? Så fixar du plugget
Att få ihop livspusslet som student är en utmaning. Men för den som har en neuropsykiatrisk diagnos kan det vara ännu tuffare. Tove Lundin vet, hon lyckades med studierna trots outredd ADHD. Framgångsfaktorerna var egna strategier och stöd från familjen.

Att studera i par ökade delaktighet
Att studenter tillbringar en del eller kanske hela sin studietid utanför hemlandet blir allt vanligare. En svårighet som ofta uppstår är att integrera alla som ingår i studentgruppen och att få alla delaktiga. På Chalmers har man hittat en framgångsrik metod där studenterna jobbar i grupper som sätts samman av läraren i början av kursen.

Mindre studiegrupper ger bättre resultat
Att studera tillsammans i mindre grupper påverka studenters resultat positivt. Det visar en avhandling vid Högskolan Kristianstad. – Jag vill framhäva behovet för studenter att skapa positiva studierelaterade relationer. Vi lärare behöver stötta i det. Behovet är större än vi är medvetna om, säger doktoranden Annika Fjelkner.

Studieteknik – så utvecklar du din grit
Under studietiden har du stor nytta av en bra förmåga till ”grit”, det vill säga vara målmedveten och uthållig. Och det är en förmåga som du kan utveckla.

Så fungerar fribeloppet för studiemedel
Fribeloppsgränsen anger hur mycket du får tjäna utan att studiemedlen minskar. Håll koll på den så att du slipper bli återbetalningsskyldig i efterhand.

Så sänker du kostnaden för kurslitteraturen
Kurslitteraturen är en stor utgift för en fattig student. Men det går att få ner kostnaden. Philip Axelsson i Växjö driver Studentapan. Han tipsar om hur du gör.

Så pluggar du utomlands
Språkkunskaper, internationellt nätverk och fördjupning i kurser som inte finns i Sverige. Fördelarna med att plugga utomlands som utbytesstudent är många, men se över möjligheterna tidigt tipsar experten.

Råd för tuffare tider
Coronapandemin har slagit hårt mot studenter som lämnat universitetet för meriterande jobb – som sedan dragits tillbaka. Arbetsmarknaden är tuff just nu, menar experterna. Här är deras råd till dig som är på väg ut i arbetslivet mitt under pågående pandemi.

Så nätverkar du under dina ekonomistudier
Nätverksträffar och ideellt arbete i studentföreningar kan vara mycket värdefullt på sikt. Samtidigt som det kan vara socialt och trevligt.

Så får du första jobbet som nyexad
Snart nyexad? Lugn. “Färsk kunskap är efterfrågat på flera håll”, säger Kristin Olofsson, rekryteringskonsult på Randstad. Här får du tipsen på vad rekryteraren vill se.

Så kan stressade studenter strukturera livet
I myllret av återkommande föreläsningar, seminarier och tentor är det lätt hänt att missa deadlines, samla uppgifter i en växande hög och bli mindre effektiv. Hur kan studenter få bättre ordning och reda på tillvaron? Struktören David Stiernholm kommer med tips.