Lön för akademiker – förhandla rätt och tjäna pengar
Tips för löneförhandling, råd om lönenivåer, information om vad ett karriärbyte gör för lönen och artiklar om lönesättning och löneskillnader för ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer.
Förhandla din lön - tips och knep
Högst ingångslöner hos it-akademiker
It-akademikers medianlön är 55 000 kronor i månaden. Medianlönen för statligt anställda it-akademiker är 50 800 kronor och för privat anställda it-akademiker är lönesumman 58 000 kronor i månaden. Rekommenderad ingångslön för it-akademiker är 38 400 kronor.
Det tjänar en projektledare
Projektledarutbildningen som ditt jobb betalat bör leda till högre lön. Projektledare tjänar mellan 40 000 kr - 72 000 kronor i månaden år 2023.
Så ser löneläget ut år 2023
Ekonomer i topp och kommunikatörer i botten. Och fortsatta löneskillnader mellan manliga och kvinnliga akademiker. Det visar Akavias stora löneundersökning.
Deltidsarbete – en kvinnofälla som påverkar lön och pension
Välutbildade yngre kvinnor jobbar deltid i betydligt större utsträckning än sina manliga kollegor i samma ålder. För många av kvinnorna leder deltidsarbete till både sämre löneutveckling och lägre pension.
Många jobbar fortfarande övertid – utan ersättning
Många Akaviamedlemmar arbetar övertid utan att få ersättning i vare sig pengar eller ledighet. – Övertidsbegreppet tenderar att ”försvinna” på många håll, säger Gunnar Aronsson, professor emeritus i arbets- och organisationspsykologi vid Stockholms universitet.
Så tänker chefer kring lönesättning
Vid tider av löneförhaldning försöker man ofta fundera på vad den lönesättande chefen har för metoder och strategier för att sätta lön. Här förklarar Akavias lönespecialist Jaime Aleite hur många chefer tänker inför lönesättningen.
Ta din ekonomi genom krisen – konkreta tips
Krisande amerikanska banker, skenande matpriser och stigande bolåneräntor. Hur ska man hantera privatekonomin under lågkonjunkturen? Ekonomerna Shoka Åhrman och Klas Eklund är aktuella med en bok som ska ge vägledning.
Vad är rätt lön för en KAM?
Rörliga ersättningar på ungefär tio proent är mycket vanliga bland de som jobbar som KAM (key account manager eller nyckelkundsansvarig) . Bruttolönen i Stockholmsområdet är 60 000–90 000 inklusive rörliga tillägg, säger lönespecialist Sören Lundgren..
Vad är en rimlig lön för en CFO?
Lönen för en CFO (alt. Finanschef) i större företag med omsättning på minst en miljard är 113 00 kronor i månaden. Undre kvartil hamnar på 96 000 och övre på 156 000 kronor.
Dags att löneförhandla? Så kan du tänka kring förmåner
Bilar, försäkringar och friskvård. Vad finns det egentligen för löneförmåner och hur ligger det till med skatteplikten? Akavia Aspekt gör ett nedslag i förmånsdjungeln.
Fyra steg: Så funkar avtalsrörelsen
Att ta reda på vilka frågor som är viktigast för medlemmarna, formulera om dem till krav och sedan förhandla med arbetsgivarparten om dem – så kan man förenklat beskriva den avtalsrörelse som nu pågår. Ulrika Emteryd, en av fyra biträdande förhandlingschefer på Akavia, berättar mer om hur det går till – steg för steg.
Ta med facket som stöd vid löneförhandlingen
Om du är anställd i privat sektor och har svårt att komma överens om lönen med din arbetsgivare, kan du har rätt att ha med extra stöd under samtalet, ett så kallat förstärkt lönesamtal. Så här fungerar det.
Löneguide: Maxa lönen genom hela livet
Här hittar du vår stora löneguide om hur du maxar lönen genom hela livet. Inför första jobbet, när familjen växer, när det är läge att gå ner i tid, nästa steg i karriären och att säkra pensionen.
Experten om hur du fixar privatekonomin: ”Viktigt att ha en buffert för oförutsedda utgifter”
Spara ihop till en buffert, se över de fasta kostnaderna och undvik dyra konsumtionslån. Nordnets sparekonom Frida Bratt kommer här med några tips till unga vuxna som vill få en bättre privatekonomi.
Experterna om fem kniviga lönedilemman
Här är fem svåra situationer du hamnar i när det kommer till lönediskussioner och förslag till hur du kan tänka för att komma vidare.
Fyra råd inför löneanspråket
Dags att förhandla lön för första gången? Hur ska du gå tillväga för att ge ett professionellt intryck? Jonas Lidberg, förhandlare/rådgivare på Akavia, ger sina bästa råd till dig som ska ge dig ut i arbetslivet.
Chef eller ansvarig? Titeln påverkar lönen
Du ska byta tjänst hos din nuvarande arbetsgivare under pandemin. Kan du begärna en högre lön mitt under pandemin, och hur stor löneökning ska du i så fall begära? Lönespecialist Caroline Lindeberg svarar på en medlemsfråga om lön.
Så mycket förlorar du på obetald övertid
Tre av fyra Akavia-medlemmar arbetar ofta över, många flera timmar i veckan. Nästan var tredje får inte kompensation för sitt övertidsarbete. Det visar en ny undersökning.
Lönekurvan planar ut strax efter 50
I början av karriären kan de flesta av Akavias medlemmar räkna med en tydlig och positiv löneutveckling. Runt 50 års ålder, eller strax därefter, blir det för många betydligt svårare att höja sin lön. Bland ekonomerna minskar till och med medianlönen när de närmar sig pensionsålder.
Så lyckas du med lönesamtalet på distans
Hur lyckas man med ett framgångsrikt lönesamtal efter så lång tid med distansarbete – när lönesamtalet kanske också sker på distans?– Din inställning under själva samtalet, samt din förmåga att lyssna och få din chef att prata, avgör om du kommer dit du vill, säger Lars-Johan Åge, ekonomiprofessor som studerat FBI:s gisslanförhandlare.
Kräv ökad transparens kring hur lönesättningen går till
Löneskillnaderna mellan män och kvinnor behöver diskuteras mycket mer, inte minst lokalt ute på arbetsplatserna. Det menar Carl Stiller som sitter i styret för Akavias professionsförening för ekonomer. – Det gäller även äldre medarbetares löneutveckling.
Experten om hur du fixar privatekonomin: ”Viktigt att ha en buffert för oförutsedda utgifter”
Spara ihop till en buffert, se över de fasta kostnaderna och undvik dyra konsumtionslån. Nordnets sparekonom Frida Bratt kommer här med några tips till unga vuxna som vill få en bättre privatekonomi.
Miljonskillnad mellan kvinnliga och manliga akademiker
Kvinnliga akademiker tjänar betydligt mindre än sina manliga kollegor. Störst är skillnaden bland ekonomer, där det i genomsnitt skiljer drygt 6,5 miljoner kronor i livsinkomst mellan könen.