Randstad Finance är specialiserade på rekrytering och konsultuthyrning av ekonomer. I sin grupp har Marika Lastell tre konsultchefer och tre kundansvariga. De två senaste anställda är bägge 60+. 

- När jag gjorde rekryteringen av mina två senaste kundansvariga tänkte jag bland annat på vad teamet behövde utifrån ett mångfaldsperspektiv. Eftersom vi vilar på en kompetensbaserad process när vi rekryterar, var det framförallt kompetensen och potentialen till att lyckas i rollen som var det primära i urvalsprocessen, säger hon. 

- Det handlar mycket om individ och personlighet och för rollen som kundansvarig hos oss måste man ha ett enormt driv, vara orädd och inte tveka att interagera med våra kunder. Alla dessa komponenter hittade jag hos Ewa Wasshem och Lena-Maria Carlerup, som båda har över 40 års erfarenhet av försäljning.

De har lång erfarenhet av att jobba som kundansvariga, gediget kontaktnät och är väldigt orädda, berättar Marika Lastell. Därtill en lång livserfarenhet och en trygghet i sitt arbete. 

- Jag tror även att det är viktigt som företag att hitta en balans mellan alla medarbetare när det kommer till erfarenhet från yrkeslivet. Olika erfarenheter från livet bidrar till breda perspektiv och prestigelöshet gällande team building. Du kan med trygga personer skapa fina förutsättningar att balansera gruppdynamiken, dessutom har vi tillsammans ett fantastiskt kontaktnät och stor hjälp av varandra med alla års erfarenhet vi har som grupp.

Hon är supernöjd över rekryteringen och vill verkligen dela med sig av sin erfarenhet för att kunna ge andra ledare inspiration att tänka till och motverka ålderismen.

-Det viktigaste vid en anställning är att fokusera i första hand på vilken kompetens rollen kräver och om det är viktigt att ha en viss typ av personliga egenskaper för att bemästra rollen, framhåller Marika Lastell. 

Ewa Wasshem Ekblom och Lena-Maria Carlerup.

“Kompetens och inställning leder oss framåt” 

Ewa Wasshem Ekblom och Lena-Maria Carlerup har båda gedigen erfarenhet inom försäljning och marknad. Ewa Wasshem har en bakgrund som försäljningschef och arbetade bland annat i många år på ett profil- och reklamföretag. Lena-Maria Carlerup har arbetat som Key Account Manager i många år inom flygbranschen. Att byta jobb när man är 60+ upplever de båda som spännande och inspirerande. Framförallt tycker de att det är roligt att lära sig nytt, eftersom konsultbranschen är ny för dem båda. Med inställningen av att alltid vara på tårna och en vilja att utvecklas, spelar det ingen roll vilken ålder, härkomst, kön etcetera du har “det är kompetens och inställning som leder oss framåt¨, konstaterar de. 

Våga tro på dig själv

Deras bästa tips när det kommer till att söka nytt arbete som äldre är att fokusera på sina erfarenheter och kompetenser och vara stolt över det man gjort. Randstad kändes bra från början till slut. Det är roligt att jobba i ett globalt företag med starka och bra värderingar. 

-Våga tro på dig själv, var stolt över din erfarenhet och lyft fram dina kompetenser, säger Ewa Wasshem och Lena-Maria Carlerup.