Michaela Berglund är känd som aktieprofil samt ägare av och vd för Feminvest, landets största nätverk för kvinnliga entreprenörer och investerare. Ett av hennes mål är att få bukt med de seglivade ekonomiska klyftorna mellan kvinnor och män.
– Vi pratar om att Sverige är ett av de mest jämställda länderna, men fortfarande står männen för majoriteten av ägandet av tillgångsslagen: företag, fordon, aktier, fastigheter och annat. Och detta ägande ger större möjligheter i livet. Det finns alltså mycket kvar att göra, både på samhälls- och på individnivå.
Nu arbetar hon för att expandera Feminvest internationellt och har nyligen även lanserat en fond som ska investera i retail- och techbolag där majoritetsägarna är kvinnor.
– Statistik visar att det är ytterst få kvinnor, bara någon procent, som sitter i ledningsgrupperna eller styrelserna hos bolagen som börsnoteras. Det vill vi ändra på, dels för att stötta intressanta bolag som skapas och drivs av kvinnor, dels för att inspirera andra kvinnor att själva äga, bygga och ta risker, säger hon.
Här är 10 smarta ekonomi- och spartips som kvinnor inte bör missa, baserat på Akavia Aspekts intervju med Michaela Berglund:
Vänta inte, börja här och nu: Det finns olika tankefällor som kan göra att man undviker att påbörja ett långsiktigt sparande, till exempel att du inte har tillräckligt med pengar. Men den som börjar att spara tjänar på det, även om man inleder med mindre summor. Det viktiga är att få in ett beteende och en vana som kommer att gynna en i längden. Om du läser tidningen kanske du tror att det är extra oroligt på börsen just nu, men svängningar på börsen är ingenting nytt. Därför är det klokt att börja spara redan idag.
Du kan mer än du tror: Rekryterare lyfter ofta upp att kvinnor tenderar att vara överdrivet försiktiga när de pratar om sina kompetenser och förmågor, trots att de i själva verket är kvalificerade. Vi behöver bli bättre på att förstå vårt värde och också ha med oss denna attityd under till exempel lönesamtal. Samma sak kan gälla sparandet. En rapport visar att kvinnor ofta har lägre finansiellt självförtroende än män. Men du kan förmodligen mer än du tror och det du inte kan går att ta reda på. Leta information på nätet, bläddra i affärstidningar och läs på bolagens och fondernas hemsidor. Grundläggande kunskaper räcker längre än vad man tror på börsen.
Läs på: När man sparar i aktier eller fonder är det viktigt att skaffa sig kunskap, men inte så att det blir övermäktigt. Börsen förändras varje dag i otrolig hastighet och därför kan man lätt drunkna i information – som i sin tur kan bli ett hinder för att komma i gång med sparandet. Därför är det viktigt att förlita sig på de stora penseldragen, som att börsen har haft en avkastning på 7-8 procent i snitt varje år de senaste 30-40 åren. Det är även viktigt att förstå att investerande inte är rationellt – mycket känslor är också inblandade.
Fonder (och aktier): De flesta som inte arbetar med investeringar på heltid ska helst spara i fonder, till exempel indexfonder, och så kan man eventuellt krydda med att investera i enskilda aktier. När det gäller enskilda aktier, se till att välja lönsamma och växande bolag i olika industrier och olika geografier för att få en bra riskspridning.
Våga ta risk – och ha koll på avgiften: En rapport visar att kvinnor i högre grad prioriterar låg risknivå när de väljer fonder, medan männen tenderar att vara beredda att ta högre risk för att få möjlighet till högre avkastning. Samma rapport visar att män i högre utsträckning än kvinnor ser till avgiften när de väljer fonder. Risken är alltså att kvinnor betalar mer i fondavgifter helt i onödan, vilket också påverkar avkastningen.
Månadsspara: Det är svårt att tajma marknaden, därför är det att föredra att sätta in ett belopp varje månad i stället för att placera större summor vid enstaka tillfällen. Om du till exempel månadssparar i fonder behöver du alltså inte bekymra dig för att pricka rätt tidpunkt. Själv började jag med att sätta in 200 kronor varje månad, men då hade jag inställningen att jag skulle spara så lite som möjligt. Idag är det helt tvärtom: jag sparar så mycket som möjligt, inte bara i fonder och aktier utan också i andra tillgångar. För många brukar en tumregel vara att varje månad lägga undan 10 procent av inkomsten.
Namnsätt ditt sparande: Det är ett bra sätt att konkretisera ditt sparande och koppla det till ett mål. Sparar du till din pension – eller till din passion? Handlar det om att du någon gång i framtiden vill köpa ett semesterhus, eller kanske åka jorden runt? Olika sparkonton kan ha olika mål/namn och därmed också olika tidshorisonter.
Fly away-kapital: Nu har vi främst pratat om ett långsiktigt sparande som du kanske inte kommer att behöva använda de närmaste åren, men utöver ett långsiktigt månadssparande är det bra att skaffa sig en hyggligt stor buffert, eller ett fly away-kapital, som jag kallar det. Syftet med denna buffert är att den ska vara nära till hands, till exempel när du behöver lämna en situation som du mår dåligt av. Det brukar också kallas för fuck off-kapital, men jag tycker att uttrycket är lite tråkigt eftersom det fokuserar på personen eller situationen som du ska lämna. Fly away-kapital handlar i stället om att skapa ekonomiskt utrymme för att kunna göra det du vill och behöver. En bra ledstjärna för bufferten är 2-3 månadslöner, gärna på ett sparkonto med ränta.
Perspektivskifte: Att inte ha kontroll över sin ekonomi skapar ohälsa, och just därför är det ett problem att kvinnor väntar med att börja spara, kanske på grund av att de (felaktigt) upplever att de inte har nog med kunskap. Att investera i fonder, aktier eller andra tillgångar kan bli enklare om man vänder på resonemanget och ser det som en form av konsumtion. Varje gång som du betalar räntan på bostadslånet eller köper mat är det andra som tjänar pengar – på dig. Ditt sparande är den enda ”konsumtionen” som du själv tjänar pengar på. Med det perspektivet kan det bli enklare att få in en vana.
Föräldraledigheten: Forskning visar att löneutvecklingen för kvinnor stagnerar i samband med att de får barn och är föräldralediga. Detta kan vara viktigt att ha med sig både som individ och som arbetsgivare, eftersom det är viktigt att kvinnor hänger med i löneutvecklingen även om de har varit föräldraledig. Idag finns även verktyg, till exempel av fintechbolaget Charly, som gör det enklare att räkna ut hur mycket pengar man förlorar om man är hemma och hur man kan kompensera för detta inom familjen.
Det här får du som medlem i Akavia
Publicerad