I undersökningsföretaget Universums senaste stora undersökning av svenska universitets- och högskolestudenter rankas Sveriges Domstolar som den mest attraktiva arbetsgivaren av juridikstudenterna. Det är ett hopp upp från förra årets tredjeplats på listan, och det motsatta klivet – från etta till trea – har Åklagarmyndigheten tagit.

 

Kvar på andra plats ligger Mannheimer Swartling, som därmed är en av endast två privata arbetsgivare bland topp-tio hos juridikstudenterna (den andra är Vinge på plats nio).

Ulrika Husmark– Jag tror ändå att det är många som är nyfikna på att jobba i det privata näringslivet, men att ryktet om att det kan vara ett alltför högt arbetstryck kan ha nått studenterna. Även om det kan vara stressigt inom offentlig sektor, är den generella uppfattningen att det går lättare att lägga ifrån sig jobbet när man kommer hem, säger Ulrika Husmark, professionsanalytiker på Akavia.

För första gången har de kvinnliga juridikstudenterna högre förväntningar än de manliga på sin kommande månadslön, även om det bara är en liten skillnad (37 174 kronor för kvinnor, 36 687 kronor för män).

– Förväntningarna har gradvis närmat sig varandra, vilket är en intressant trend. Traditionellt sett har kvinnor värdesatt sin kompetens högt, men samtidigt lagt sig lägre i lön. Vad det här innebär framöver i praktiken får vi se. Det är fortfarande ett tydligt rålönegap mellan manliga och kvinnliga jurister ute på arbetsplatserna, till förmån för männen.  

Rålönegap innebär att man har räknat fram medianlönen för kvinnliga  espektive manliga jurister utan att ta hänsyn till ålder, bransch, geografiskt område eller position på arbetsplatsen.

När det gäller vilka aspekter av ett framtida jobb som studenterna tycker är viktiga hamnar ”hög framtida inkomst” i topp hos båda könen. Därefter blir det rätt tydliga skillnader; exempelvis har kvinnor ”trygg anställning” på andra plats, men den finns inte ens med bland topp-tio hos män.

– Det här stämmer överens med våra egna undersökningar av yrkesverksamma jurister. Generellt sett är män mer intresserade av lön och förmåner, medan kvinnor i högre grad värdesätter trygghet och mjuka värden, säger Ulrika Husmark.

 

Lovisa Karsten, marknadskoordinator på Universum, konstaterar även att detta inte är något unikt för juridikstudenterna. Något som däremot sticker ut är att aspekten ”prestige/status” ligger på tredje plats hos männen.

 

– Den finns inte med i topp-tio i någon annan grupp, även om det ligger i linje med att manliga studenter som regel värdesätter sådant som utmanande arbetsuppgifter och att jobba på ett framgångsrikt företag, säger hon.

 

Universum har tagit fram fem olika karriärprofiler för att kategorisera studenterna, och det som utmärker sig inom juridik är det är en större del ”change-makers” än inom andra grupper. Change-makers beskrivs som fokuserade och målinriktade personer som gärna arbetar i offentlig sektor eller inom socialt företagande. De är altruister och tror starkt på mångfald, rättvisa och inkludering och är som mest engagerade när de tjänar ett högre syfte och hjälper människor.

– Det här gäller då båda könen, och man kan tolka det som att de är mer syftesdrivna än andra grupper. Samtidigt ser vi en kraftig ökning av andelen ”go-getters” inom juridik det senaste året, det vill säga de som är prestationsinriktade och gärna tar sig an tuffa utmaningar – i utbyte mot en snabb karriärutveckling, säger Lovisa Karsten.

De mest attraktiva arbetsgivarna hos svenska juridikstudenter:

  1. Sveriges Domstolar
  2. Mannheimer Swartling
  3. Åklagarmyndigheten
  4. FN
  5. EU-domstolen
  6. Polisen
  7. Utrikesdepartementet
  8. Säkerhetspolisen
  9. Vinge
  10. EU-kommissionen

Viktigaste aspekterna i valet av arbetsgivare:

Kvinnliga studenter

  1. Hög framtida inkomst
  2. Trygg anställning
  3. Goda referenser för framtida karriär
  4. Uppmuntrar balans mellan arbete och privatliv
  5. Vänlig arbetsmiljö
  6. Inspirerande syfte
  7. Variation av uppdrag
  8. Ledare som stöttar min utveckling
  9. Hög etisk standard
  10. Inspirerande ledarskap

Manliga studenter

  1. Hög framtida inkomst
  2. Variation av uppdrag
  3. Prestige/status
  4. Utmanande arbete
  5. Ledare som stöttar min utveckling
  6. Tydlig väg för avancemang
  7. Goda referenser för framtida karriär
  8. Respekt för medarbetare
  9. Professionell utbildning och utveckling
  10. Framgång på sin marknad

 

Källa: Universum, ”Student / Most attractive employers”