Tidningen för dig som är medlem i Akavia

Balans och hälsa

Misslyckas på rätt sätt

Publicerad

Ingen gillar att misslyckas. Hela vårt samhälle bygger på att vi ska lyckas, framgång belönas och misstag straffas. Samtidigt sägs det ofta att misslyckande är ett sätt att växa och lära. Som med allt annat finns det ett fel sätt och ett rätt sätt att misslyckas.

Många undviker situationer där man kan misslyckas. Orsakerna varierar: Man vill inte framstå som inkompetent inför arbetskamrater och chefer; man vill inte utmana den egna självbilden som smart och kunnig och därmed skada sitt ego. Men att aldrig misslyckas är inte heller bra.

Optimalt att misslyckas 15%

Enligt den amerikanska sociologen och författaren Tracy Brower finns det fördelar med att misslyckas, men i lagom dos. Hon hänvisar i en artikel i Fast Company till forskning som menar att en andel på 15 procent misslyckande är optimal. Då aktiveras alla goda egenskaper kopplade till misslyckandet, utan att vi bryter ihop, känner oss värdelösa och tappar motivationen.

– I själva verket är misslyckande en del av framgång, säger Tracy Brower. Det finns mycket att lära från misslyckanden, som man missar om man bara gör det man är säker på att klara av.

Allt det här låter ju bekant och bra. Men många av oss vill fortfarande helst lyckas med det vi gör, och känner oss inte alls som att vi lär oss saker när allt havererar omkring oss. Enligt Tracy Brower behövs därför en strategi:

 

4 sätt att hantera ett misslyckande:

 

1. Hantera din rädsla

Låter man rädsla för misslyckanden styra, sätter man troligen för enkla mål och lever därmed inte upp till sin potential. På lång sikt kommer det att hämma både karriär och personlig utveckling. Studier visa också att personer som är rädda för att misslyckas är sämre på att ta till sig feedback och lära av sina misslyckanden.

2. Se misslyckanden som utbildning

Att misslyckas är ett bra sätt att lära dig om dig själv och dina begränsningar. Här finns en bra möjlighet till självreflektion, som normalt inte hinns med under en framgångsvåg. Analysen blir troligen djupare när vi frågar oss varför vi misslyckas, än när vi frågar oss varför vi lyckas.

4. Låt det göra ont

Att skaka av sig ett misslyckande, intala sig att det inte spelar någon roll, eller inte var ditt fel, är en vanligt strategi. Men det kan vara bättre att ta smällen, låta smärtan sjunka in en stund. Studier visar att personer som beaktat sina känslomässiga reaktioner efter ett misslyckande blir mer motiverade och oftare lyckas bättre nästa gång.

4. Tänk positivt

Fastna inte i negativa tankar efter ett misslyckande. Så fort du bearbetat dina känslor är det dags att styra om tankarna i positiv riktning: Av det här misslyckandet lärde vi oss massor som vi kan ha nytta av nästa gång.

Tracy Brower menar inte att vi ska sträva efter att misslyckas för sakens skull. Men alla som anstränger sig och strävar mot nya mål kommer förr eller senare att misslyckas.

 

Tracy Brower är doktor i sociologi och författare till böckerna The Secrets to Happiness at Work, och Bring Work to Life by Bringing Life fo Work.

 

Artikeln i Fast Company finns här

Publicerad