Många som kommit en timme tidigare till jobbet än vanligt upplever närmast euforiska känslor: vad lugnt och tyst den är på kontoret, vad mycket jag hinner när ingen stör, vad skönt att kunna sluta i tid för en gångs skull.

Men att komma igång tidigt är lättare sagt än gjort. En en krönika i Fast Company ger oss den amerikanska psykologen och författaren Art Markman fyra tips på hur vi kan träna våra hjärnor till en bättre start på arbetsdagen.

Det första han lyfter fram är en god nattsömn. Det är många som inte sover bra, och det finns olika metoder att hantera det beroende på vad man har för sömnproblem. Grundtipsen är att lägga sig vid samma tid på kvällen, undvika alkohol, och definitivt inte kolla jobbmejlen innan du lägger dig. Kan du inte lösa jobbproblem under sömnen, är det bättre att lämna all jobbkommunikation oläst till morgonen.

Epost kan vara en riktig energitjuv. Börjar du dagen med att gå igenom och hantera alla epost har du snart tömt dig på energi och överhopats med egna och andras problem. Gör en kort genomgång och markera det som är brådskande. Lämna resten till senare. Du behöver inte vara i toppform för att svara på epost.

En annan strategi Art Markman lyfter fram är att förbered dagens första uppgift. Om du lägger fram det material du behöver vid din arbetsplats, är du redan igång så fort du sätter dig. Vet du precis vilken uppgift som väntar, kan hjärnan börja arbeta med den i lugnt och stressfritt tempo på vägen mellan sängen och arbetsplatsen.

I många managementsammanhang rekommenderas det att äta grodan: att börja med den minst lockande arbetsuppgiften, så att man har det avklarad. Art Markman menar att man visserligen mår bra av att äta grodan tidigt under dagen, men att man bör börja med något kort, lätt och givande – som att hjälpa en kollega. Tanken på en rolig första uppgift gör resan mellan säng och skrivbord lättare och gör dig bättre rustad att möta dagens utmaningar.

Och grodan finns ju kvar till senare.

Art Markman, undervisar i psykologi och marknadsföring vid University of Texas, och har skrivit flera böcker om hjärnan, vanor och ledarskap. Krönikan i sin helhet finns att läsa här.