Vid det här laget vet de flesta att det är bättre att arbeta fokuserat än att hoppa mellan olika uppgifter. Att ett även en kort avbrott i arbetet kan innebära en lång tid för att komma in i rytmen igen. För många var räddningen undan störande kolleger i kontorslandskapet att helt enkelt ta hem jobbet och sitta ostörd i lugn avskildhet. Sen kom pandemin och det blev lika trångt hemma.

Den som ofta blir avbruten av telefon eller mejl sänker tillfälligt sin IQ med tio punkter, vilket motsvaras av en sömnlös natt eller att komma full till jobbet.

Men är det så farligt att bli avbruten egentligen? Enligt forskning som Aytekin Tank, grundare till IT-företaget JotForm hänvisar till i en krönika i Fast Company, kan snabba byten mellan olika uppgifter sänka produktiviteten med så mycket som 40 procent. Den som ofta blir avbruten av telefon eller mejl sänker tillfälligt sin IQ med tio punkter, vilket motsvaras av en sömnlös natt eller att komma full till jobbet. Han pekar även på forskning som visar på höjda kortisolnivåer vid upprepade fokusförflyttningar.

Mycket talar alltså för att distraktioner är dåliga. Samtidigt ökar antalet distraktioner i samhället lavinartat. Så vad kan man egentligen göra. I sin krönika lyfter Aytekin Tank fram några strategier:

Arbeta med din otålighet

Istället för att vara slavar under vår otålighet och längtan efter snabb bekräftelse, som likes och kommentarer i sociala medier, kan vi använda otåligheten som ett verktyg. Ge dig själv kortare tid att utföra en uppgift, stäng av telefonen och ge järnet.

Rensa hjärnan från skräp

Börja dagen med att skriva ned det du tänker på, utan att redigera eller sudda. Låt det ta max en halvtimme eller till dess att fyllt ett par sidor. Aytekin Tann berättar att det första han skriver brukar vara klagomål och sedan disparata hugskott. Men sedan, när detta väl är nedtecknat, kommer de meningsfulla tankarna fram. Läs igenom, spar om det är något användbart och släng resten.

Bemöt distraktionen

Hur du bemöter en distraktion kan delas upp i tre delar.

  1. Först noterar du vad som händer och vilka alternativ du har. Kan du ignorera distraktionen eller måste den bemötas direkt?
  2. Det andra är en kort reflektion över vilka konsekvenserna blir om du jobbar vidare eller om du tar tag i det som distraherar.
  3. Slutligen, välj och stå för ditt val. Du kan inte jobba vidare och samtidigt fundera över vem det var som ringde och vad den personen eventuellt ville.

Inre distraktioner

Ibland är det inte yttre distraktioner som stjäl fokus från arbetet. Vi kan bli hungriga, trött eller överväldigas av en känsla av meningslöshet. Vad man kan göra då, enligt Aytekin Tank, att stanna upp, identifiera känslan – trött, uttråkad, uppspelt? Acceptera känslan utan att döma, lägg den åt sidan och återgå till jobbet.

Öva tills du lyckas.

Detoxa från tekniken - ta bort telefonen som distraktion

Vi tittar på våra telefoner hela tiden. På möten, på dejter, på bio och på middagar med släkten. De styr våra liv och vi kan inte sluta titta ens om vi vill. Men det finns strategier för att frigöra sig från de smarta telefonerna.

Under större delen av arbetsdagen tittar vi på en medelstor skärm. Men sedan drygt tio år tillbaka har den lilla skärmen gradvis tagit över vår uppmärksamhet, och styr över vår tid och våra liv. Visst finns det situationer då vi inte tittar på våra telefoner, som när vi befinner oss långt ute i vildmarken efter en björnattack och halvblinda stapplar mot civilisationen. Men när var det senast det gick en vanlig dag utan att du tittade på din telefon? En halv dag? Tre timmar?

Bloggaren Ryan Richards märkte att hans telefon tagit över hans liv, så han försökte ta tillbaka kontrollen.

Två misslyckade strategier för att ta bort telefonen

  1. Först försökte Ryan med ren viljestyrka, men det fungerade inte alls. ”Några av världens smartaste människor arbetar för fullt med att göra appar och webbsidor så beroendeframkallande som möjligt”, skriver han i sin blogg. Självdisciplinen hade här inte en chans.
  2. Sedan försökte han att fästa telefonen vid en tyngd för att göra den tung och klumpig. Det fungerade när han satt vid sitt bord, men klumpen var för opraktisk att bära omkring på, så den fick stryka på foten.

Tre metoder med viss framgång för att minska användandet av den distraherande telefonen

  1. En metod Ryan prövade var att ändra skärmen till gråskalor. Utan grälla och pockande kulörer kunde han motstå frestelsen att försjunka i olika appar. Men han plockade fortfarande upp telefonen hela tiden.
  2. En annan metod var att sätta en timer på wifi-routern som stängde ned på kvällarna. Utan wifi minskade lusten att streama, men det gick ju alltid att använda mobildata istället.
  3. En tredje metod var att ta bort distraherande appar, som Facebook och Twitter. ”Jag måste inte titta på dem på telefonen”, resonerade Ryan. Problemet var att han då istället loggade in via webbläsaren.

En framgångsrik metod för att minska användadet av telefon-appar

Till slut kom Ryan fram till den lösning som slutligen befriade honom från telefonslaveriet: att blockera webbläsaren.

För att blockera webbläsaren använde han föräldrakontrollen. Bara hans fru kan lösenordet, så varje gång han vill använda webbläsaren måste han fråga frugan. Ryan tyckte att det blev för krångligt och pinsamt att fråga efter lösenordet hela tiden så lusten att använda webbläsaren och därmed även telefonen i tid och otid minskade.

”Det stämmer, jag kan inte använda webbläsaren på min telefon längre - och det är underbart.”

Ryan Richards arbetar som learning and development program manager på IT-företaget Zapier. Hela hans blogginlägg finns här. 

Läs också: Så kan du hitta återhämtning för hjärnan enligt neuroforskaren

Läs också: Dopaminfasta – och må bättre

Läs också: Phubbing är när mobilen går före kollegorna