Tidningen för dig som är medlem i Akavia

Covid

Depptopp väntar efter pandemin

Publicerad

Det är såklart glädjande att pandemin ser ut att ge med sig, åtminstone i vår del av världen. Men forskning visar att den inledande glädjen kan följas av en post pandemi-depression.

Efter en stor kris ersätts den psykiska anspänningen  ofta av eufori och optimism. Men när den effekten klingar av, vänder humöret nedåt igen och i värsta fall landar vi i en period då vi mår psykiskt sämre. Därför är det extra viktigt nu att stötta kollegor som mår dåligt. Det anser Caroline Rödén, vd på BlueCall en företagshälsotjänst inriktad på psykisk ohälsa.

– Jag tycker egentligen att alla borde prata med en psykolog eller terapeut. Vi har alla varit med om massa saker och har olika utmaningar, det är inget konstigt med det.

Men har inte företagen fullt upp med att överleva och återuppbygga verksamheter som kan ha legat i malpåse i snart två år? Är det inte upp till var och en att söka hjälp om de mår dåligt? Nja, att måna om sin personals psykiska hälsa är inte bara ansvarsfullt, utan också ekonomiskt smart.

– Vid lättare psykisk ohälsa som ångest eller stress går produktiviteten ner med 30 procent. Normalt kanske du är produktiv till 90 procent, även om du ibland ligger högre. Tar du bort 30 procent av din produktivitet är du nere på 60 procent. Det motsvarar en halvtidstjänst, säger Caroline Rödén.

Att tidigt få hjälp när man drabbas av psykisk ohälsa kan minska både allvaret i sjukdomen och längden på sjukskrivningen.

Men det är inte bara arbetsgivaren som kan göra en insats. Som kollega har du också möjlighet att vara en bra medmänniska om du märker att någon inte mår bra.

Vad gör man om en kollega mår dåligt?

  • Visa att du bryr dig. Att ha personer runt sig är väldigt viktigt för att ta sig ur det dåliga måendet. Testa att ringa och smsa om du inte har möjlighet att fråga vid kaffemaskinen.
  • Umgås kravlöst. Gör det enkelt att träffas. Om ni ska ses kan det vara bra att vara tydlig med att personen inte behöver delta i samtalet, fixa mat eller städa innan.
  • Dela egna erfarenheter. Du kan kanske ta en promenad med din kollega och berätta om egna erfarenheter av psykisk ohälsa. Det är viktigt att personen förstår att hen inte är ensam och det finns hjälp att få och att måendet kan vända.

 

Källa: Bliwa

Publicerad