Tidningen för dig som är medlem i Akavia

Covid

Nystart utan covid-regler

Publicerad

Under perioden efter semestern och tidig höst kan det falla sig naturligt att göra en nystart på jobbet, när du är full av energi och sugen på att vara aktiv i din arbetsgemenskap. Men hur blir det i år – går det att få till trots den fortsatta osäkerheten? Vi frågade några experter.

När vi gick tillbaka efter sommaren 2021 fanns det fortfarande en rekommendation från Folkhälsomyndigheten om att i möjligaste mån arbeta hemifrån. Nu meddelade regeringen i veckan att rekommendationerna för hemarbetet försvinner den 29 september.  Det finns en utbredd längtan efter att kunna återgå till det normala, men ingen kan säga säkert när och hur (eller om) det kan ske. 

– Det här kan försvåra återgången till arbetet efter semestern för en del. Inom psykologin talar man om en intolerans mot osäkerhet, och vissa personer tycker att det är väldigt jobbigt att ha osäkra förutsättningar i sin vardag. Det kan bland annat leda till att man blir i någon mån handlingsförlamad, säger Per Carlbring, professor vid Psykologiska institutionen på Stockholms universitet.

Men även när det blir möjligt att komma tillbaks till kontoret kan det födas olika typer av osäkerhet.

– Många ser fram emot det, medan några tänker att det kommer att jobbigt för att det känns ovant och svårt att ställa om. Men då ska man tänka på att det är lika ovant för alla. Det kommer antagligen bli lite trevande i början, och det är förstås helt okej.

Det är också bra att ha i åtanke att en återgång till arbetet, även efter semestern ett vanligt år, kan kännas lite jobbig i början.

– Det är inte alls omöjligt att du under den här perioden som varit, med en typ av ny distans till jobbet, har kommit fram till att du egentligen vill göra något annat. Men vänta lite med att fatta det beslutet; det kanske bara är invänjningen som behöver klaras av. 

Petra Lindfors, även hon professor vid Psykologiska institutionen på Stockholms universitet, konstaterar att vi har en fördel denna höst jämfört med hur det var efter semestern förra året.

– Nu har vi erfarenheten av hur det var att komma tillbaks till jobbet med andra förutsättningar än vad vi är vana vid. Tänk tillbaks på hur det var då: vad var det som funkade för dig, vad gjorde det lättare att komma igång? Och var det kanske något som kändes helt fel?

Även hon tipsar om att använda de första dagarna till att mjukstarta för att hitta tillbaka.

– Lägg inte ribban för högt. Se till att lägga in fler pauser än vanligt, var gärna lite mer socialt aktiv med kollegorna i den mån det går i distansläget.

Petra Lindfors understryker att det gäller att kunna leva med osäkerheten, eftersom det är svårt att påverka den.

– När du är utvilad, som efter semestern, är det alltid lättare att undvika att stressa upp sig. Det är viktigt att inte gå för länge med en ständig oro, för det är väldigt slitsamt och tungt. Ta kontakt med företagshälsovården om du känner att det är svårt att hantera osäkerheten, säger hon.

Sedan är frågan om det har gått att bli utvilad och ”ladda batterierna” i lika hög grad som tidigare år.

– Även det är något som är väldigt individuellt. Det är i alla fall bra om man har kunnat undvika sådant som innebär negativa förstärkningar, det vill säga att man gör något för att slippa negativa konsekvenser – olika ”måsten” och ”borden” helt enkelt. För en del kan det ha blivit en hel del sådant under ledigheten, eftersom det är lätt att tänka att ”nu ska jag ta tag i de här jobbiga projekten” när man är hemmavid mer än vanligt, säger Per Carlbring.

Han lyfter också fram att det går att se till att ha en nystart på jobbet när som helst. Det är inte tvunget att hänga ihop med att man kommer tillbaks från semestern.

– I en nystart ingår som regel någon form av beteendeförändringar. Då är det bra att satsa på förändringar som innebär att du gör något mer, istället för att göra något mindre. 

Detta kallas närmandemål respektive undvikandemål, och han tar ett enkelt matexempel: istället för att satsa på att äta mindre onyttig mat (undvikande) kan du bestämma dig för att äta något nyttigt, som en morot, vid varje måltid (närmande).

Till sist vill Petra Lindfors påminna om att det inte enbart den enskilda medarbetarens ansvar att hantera den osäkra situationen.

– Chefen har ett stort ansvar att vara än tydligare än vanligt med vilka förväntningar som finns och hur förutsättningarna kommer att vara framöver, så långt det går att överblicka. Även om det är väldigt oklart hur det kommer att bli, så gäller det att vara öppen även med det, säger hon.

Publicerad