Tidningen för dig som är medlem i Akavia

Distansarbete

Konsten att ta rast när man jobbar hemifrån

Publicerad

När man jobbar hemifrån ökar risken att man slarvar med raster. De kan antingen vara för många, för få eller för dåliga.

De flesta håller nog med om att den som jobbar hemifrån har samma behov av återhämtning under arbetsdagen som på arbetsplatsen. Risken att jobba för mycket utan rast är uppenbar, men att ta för många och för slarviga raster kan också leda till stress och utbrändhet. Och raster är avgörande, åtminstone om man får tro datavetaren och författaren Cal Newport.

Enligt Newport är det viktigt att schemalägga raster. Annars riskerar man antingen att jobba för långa pass, eller att ständigt sitta och fundera på om det inte är dags för en rast nu. Det kommer att suga energin ur arbetsdagen. Att schemalägga pauser är extra viktigt för personer som inte är vana att arbeta på distans eller hemifrån.

Rasterna ska dessutom var riktiga avbrott. Sitter man framför datorn och jobbar ska man inte sitta kvar och kolla på Youtube eller sociala medier. Det är betydligt bättre att gå ut på en kort promenad, eller bara ta ett varv runt huset.

Dra inte igång andra projekt under rasten, varken jobb, eller hemprojekt. Särskilt om du inte hinner avsluta dem. Det leder bara till en längre att-göra-lista i bakhuvudet som läcker energi.

Det värsta man kan göra på en rast är att kasta ett öga på mejlen, menar Cal Newport. Särskilt om du inte hinner läsa dem. Din hjärna kommer inte att vilja återgå till arbetet, utan undrar istället vad det är som den missar. Undvik!

Enligt Cal Newport är det inte bara raster som ska schemaläggas

 

Ju bättre man är på att planera in arbetsdagen i tidsblock, desto bättre kommer det att gå, säger han i en artikel i Fast Company.

Publicerad