För att se hur arbetsmarknaden kommer att förändras och vilka nya krav det kommer att innebära, gäller det att ta hänsyn till flera parallella trender. Det konstaterar Sofia Rasmussen, omvärldsanalytiker och vd för Rasmussen Analys, som har arbetat länge med att undersöka arbetsmarknaden och människors arbetslivsvärderingar.

– Bland de stora trenderna som omformar arbetsmarknaden just nu är den ökande komplexiteten en av de som påverkar oss allra mest. Det gör att behovet av att kunna använda våra kognitiva och kreativa förmågor kommer att fortsätta öka, säger hon.

Samtidigt har hybridarbetet på kort tid blivit starkt etablerat, vilket inneburit båda möjligheter och utmaningar. Att kunna växla mellan kontors- och distansarbete kan inte minst underlätta i vardagen, men det ställer också nya krav på individnivå.

– Hybridarbete gör att man som medarbetare behöver vara mer självgående och kunna bestämma hur arbetet ska läggas upp. Det handlar om att det ställs ökade krav på självledarskap för att kunna vara framgångsrik i arbetet, säger Sofia Rasmussen.

Självledarskap kommer också att vara en viktig faktor när det gäller en annan trend, nämligen behovet av att kontinuerligt lära sig mer – och att lära sig snabbt.

– Det är förstås en följd av den ökande komplexiteten, som förstärks av den tekniska utvecklingen på olika sätt. När tekniken, exempelvis i form av AI-baserade hjälpmedel, kommer in måste vi lära oss att agera i samverkan med den.

Dessutom är ju teknikens styrkor – än så länge – i första hand att ta hand om de arbetsuppgifter som inte kräver hög kognitiv och kreativ kapacitet. Vilket gör att mänskliga medarbetare får en allt större andel av den typen av arbetsuppgifter.

– Ett kontinuerligt livslångt lärande innebär också ett annat ansvar, nämligen att vara prestigelös. Att vara öppen med vad man inte kan och ta sig an ett område där man är nybörjare kan helt klart upplevas krävande.

Ett annat krav som kommer som en följd av de förändrade arbetsuppgifterna är förmågan att kunna fokusera, menar Sofia Rasmussen.

– När arbetet blir både mer komplext och mer komplicerat behöver vi kunna djupjobba med vissa uppgifter. Något som motverkas av komplexiteten, där det ligger nära tillhands att känna sig splittrad under en arbetsdag. De olika tekniska lösningarna för kommunikation – som gör stor nytta – kan också vara ett hinder för att behålla sin koncentration.

Ytterligare en trend, som åtminstone delvis hänger ihop med de övriga, är den unga generationens syn på arbetslivet.

– Våra framtida kollegor och chefer har ett stort fokus på balans i livet. Där finns ingen romantisk bild av att ha ett jobb där man sliter hårt, i alla fall inte om det innebär en risk för att offra hälsa eller familjetid. Redan innan de har klivit in i arbetslivet känner de en oro för att bli stressade, vilket dock inte innebär att de saknar ambitioner eller intresse för ledarskap och stort ansvar. Det de hoppas och tror är att det går balansera detta med andra delar av livet.

Sofia Rasmussen, som har gjort många undersökningar kring ungas värderingar och livsstilar, konstaterar att de yngre medarbetarna inte är intresserade av att jobba på distans i samma utsträckning som de äldre.

­– Det kanske är tvärtemot vad man tänker sig, eftersom de unga är vana vid digital kommunikation. Men även här är det frågan om självledarskap, att kunna motivera och ta egna beslut, något som är svårare när man saknar erfarenhet. De har ett behov av att få stöd av både chefer och seniora kollegor. Jag tycker att vi seniora behöver bli bättre på att se vårt eget värde i det sammanhanget – att vi är viktiga för andra, och behöver vara mer tillgängliga för den unga generationen.

Bli medlem i Akavia

Akavia är förbundet för dig som är akademiker. Genom oss får du råd och stöd genom hela arbetslivet. Akavia ger dig full utväxling på din karriär. Läs mer om vad du får som medlem.

Några viktiga trender i arbetslivet

  • Arbetsuppgifterna blir mer komplexa
  • Hybridarbete ställer högre krav på självledarskap
  • Livslångt lärande är mer nödvändigt än någonsin – och att kunna lära snabbt
  • Det behövs en förmåga – och förutsättningar för – att fokusera
  • Den unga generationen lägger stor vikt vid att kunna ha balans i livet
  • Seniora medarbetare är en viktig tillgång för de unga