Jina Zachrisson har gjort karriär inom finansbranschen och bland annat arbetat på investmentbanker i London. Det var efter att hon flyttade hem 2019 som idén föddes till boken ”Maktskiftet?” där hon har intervjuat totalt 45 av Sveriges mäktigaste näringslivskvinnor om deras syn på jämställdhetsfrågan.
Jina Zachrisson– På handlargolven i London var det ändå relativt jämställt jämfört med i Sverige, vilket jag insåg när jag flyttade tillbaka till Stockholm. Detta trots att Sverige ofta påstås ha kommit långt i jämställdhetsfrågan, säger Jina Zachrisson till Akavia Aspekt.
Hon fortsätter:
– I samma veva träffade jag kollegor i finansbranschen som hade svårt att rekrytera tjejer: varför söker inte kvinnor våra tjänster? Detta väckte så många frågor hos mig och då tyckte jag att det var en god idé att skriva boken.
I boken har hon alltså pratat med 45 framgångsrika kvinnor och ställt delvis kontroversiella frågor: är jämställdhet ett ämne som tas på allvar eller är det bara ett spel för gallerierna? Bör kvinnor och män ens behandlas på samma sätt i arbetslivet? Vilket ansvar har kvinnorna själva på vägen mot jämställdhet? Och inte minst: vilka råd kan dessa kända kvinnor ge till unga kvinnor i början av karriären?
– Det låter enkelt när jag säger att jag ”har intervjuat 45 kvinnor”, men det var en lång process och det ligger mycket arbete bakom boken. Det är tur att jag inte visste hur lång tid det skulle ta när jag började, säger hon och skrattar.

Föräldraförsäkringen – ett tveeggat svärd?
Ett av Jina Zachrissons kvardröjande intryck från arbetet med boken är att kvinnorna var överens om att jämställdhetsutvecklingen går för långsamt i Sverige – och en återkommande förklaring var det svenska välfärdssystemet.
– Det är en svår fråga: välfärdssystemet möjliggör absolut för kvinnor att göra karriär under småbarnsåren men det kan också bli en kvinnofälla. Det är till exempel inte fel på föräldraförsäkringen i sig, men fortfarande tar kvinnor ut merparten av föräldradagarna, vilket hämmar karriärutvecklingen. I England, som jämförelse, är högpresterande kvinnor ofta bara hemma 3-6 månader.
Lägg därtill att kvinnor gör mer av arbetet i hemmet, betonar Jina Zachrisson.
– Om kvinnor tar ut fler föräldradagar och dessutom i övrigt tar mer emotionellt ansvar i vardagen och mer ansvar för allt från aktiviteter till kläder och födelsedagar, så är det inte konstigt att det blir svårare att göra karriär. Många kvinnor i boken beskrev sig själva som vandrande logistikcenter.

Andra regelverk kan göra skillnad
Vad är då lösningen på problemet? Enligt Jina Zachrisson skulle reglering kunna ge jämställdhetsutvecklingen i Sverige en skjuts i rätt riktning.
– Kanske kan man ställa hårdare krav på att kvinnor och män ska dela lika på föräldradagarna, för det är ändå fråga om skattepengar. Det sägs att den yngre generationen är bättre på att dela lika, men jag är osäker på om det stämmer även inom det mer högpresterande segmentet av arbetslivet. Kanske borde det även skapas tydligare incitament för riskkapitalbolag och andra aktörer att i högre utsträckning investera i kvinnoägda startupbolag. Sedan är jag, personligen, för kvotering av kvinnor till ledningar och styrelser.
Kvoteringsfrågan verkar ofta väcka känslor – hur ser du på detta?
– Ja, det är mitt intryck också, vilket är konstigt för det borde vara en total no-brainer för att kunna ta tillvara på den kompetens som många kvinnor besitter. Majoriteten av kvinnorna i boken var emot kvotering, och jag tror att ett skäl är att det anses känsligt att delvis få sin chans för att du är kvinna.
En del av boken består av råd till nya generationer kvinnor som ska göra karriär – finns det inte en risk att du lägger för stort ansvar på individen?
– Snarare tvärtom. Många av råden grundar sig i att kvinnor bör sluta överprestera och jobba hårt i det tysta, utan snarare ta efter männen i det att man gör ”good enough” och utgår ifrån att det räcker. Det är lika viktigt att bygga relationer till dina chefer och att lägga tid på ditt nätverk utanför jobbet, som det är att jobba hårt, menade många kvinnor i boken, säger hon.

Detta bör unga kvinnor tänka på när de gör karriär i ett manligt dominerat arbetsliv – 9 viktiga insikter av Jina Zachrisson ur boken ”Maktskifte? – jämställdhet enligt kvinnliga näringslivseliten”:

1. Bli bättre på det du redan är bra på
”Detta mönster framkom tydligt under intervjuerna – i stället för att hela tiden försöka bredda din kompetens, täppa igen kunskapsluckor och bli ganska bra inom många områden, så är det viktigt att fokusera på det du är duktig på. Alltså: tvinga dig inte att bli skicklig på Excel om du råkar sakna fallenhet för det, utan utveckla, förbättra och förfina dina verkliga talanger i stället. Det kommer att löna sig i längden.”

2. Börja nätverka i tid
”Generellt sett rör sig pojkar redan från tidig ålder i grupp, medan flickor snarare har bästisar. Detta beteende återspeglar sig också i att många kvinnor som gör karriärer tenderar att vara ganska ensamma, vilket innebär att fallhöjden blir högre och att de inte blir lika uppmärksammade eller skyddade, vare sig av cheferna eller av kollegorna. Därför är det viktigt att börja bygga ett nätverk – tidigt. Jag brukar säga att man ska lägga minst lika mycket tid och energi på att nätverka utanför jobbet som man lägger på själva arbetet. Bygg ett nätverk utanför din nuvarande bransch, för det kommer att ge dig nya infallsvinklar och nya möjligheter när du byter jobb.”

3. Prestera inte i det tysta
”Många tjejer och kvinnor gör misstaget att tro att hårt jobb alltid kommer att leda till bättre karriär- och löneutveckling, men detta är tyvärr inte hela sanningen. Vi ser att andra faktorer spelar in: din relation till den lönesättande chefen, eller förmågan att ta plats och knacka på chefens dörr för att berätta vad man har åstadkommit senaste månaden – för chefen har inte alltid koll på det. Allt detta är män ofta bra på, medan kvinnor i högre grad tror att hårt jobb alltid kommer att löna sig. Visst är det viktigt att jobba hårt, men man ska också vara mån om att visa att man gör det.”

4. Du behöver inte vara så ödmjuk hela tiden
”Kvinnor tenderar att vara lite för självkritiska i förhållande till sina egna förmågor. Om du till exempel sitter i ett lönesamtal, lägg finkänsligheten åt sidan och var inte rädd att ta ifrån fotknölarna när du framhäver och beskriver din kompetens.”

5. Försök välja din chef – och undvik falska alfahannar
”I intervjuerna framkom att det finns en del män i arbetslivet som gärna sätter sig själva framför firmans bästa, vilka i boken kallas för falska alfahannar då de vill framstå som tuffa. Ofta är organisationer duktiga på att identifiera dessa män och förhindra att de klättrar till yttersta toppen, med följden att de ofta återfinns i mellanchefsfacket. Om din chef är en falsk alfahanne, om chefen inte ser, hör eller är särskilt intresserad av dig eller ditt jobb, så bör du lita på din magkänsla och i stället byta avdelning eller rentav organisation. För det går inte att förändra en sådan chef.”

6. Ta inte saker för personligt – och undvik bitterhet
”Detta kan vara ett kontroversiellt ämne, men som jag tycker är värdefullt att lyfta. Om du har presterat hårt i det tysta men kanske ändå inte blivit uppmärksammad för dina insatser, så är det viktigt att inte bli bitter. Bitterhet kommer inte att verka till din fördel i längden. Försök i stället att omvandla bitterheten eller ilskan till något användbart och positivt som kan hjälpa dig.”

7. Börja jobba operativt så tidigt som möjligt
”Olika kvinnor har förstås olika möjligheter och förutsättningar, men baserat på intervjuerna i boken är det viktigt att, utifrån din egen situation, försöka skaffa dig någon form av operativ och beslutsfattande position i tidigt skede. Detta kommer dels i förlängningen att vara bra för karriärutvecklingen, dels ge dig massvis med värdefull erfarenhet när du själv fattar besluten och tar de affärsmässiga riskerna”.

8. Som ung tjej är det lätt att vara för hård mot sig själv
”Detta var någonting som återkom under intervjuerna: tjejer är ofta onödigt hårda mot sig själva och tenderar därför att underdriva sina kompetenser och förmågor under anställningsintervjuer och lönesamtal. Männen är ofta mer självsäkra, till exempel i form av att de säger ja till en ny position utan att först stämma av hemma. Därför är rådet till unga kvinnor att våga söka tjänster och tacka ja till positioner som man tror att man inte är nog kompetent för – ofta kan du mycket mer än vad du tror. Och försök att ha som en vana att först tacka ja och sedan fixa logistiken hemma.”

9. Våga vara bufflig – och ta inte allt som en kränkning
”Det är svårt – och hårt – att göra karriär, oavsett hur man vrider och vänder på det. Kvinnorna som jag intervjuade i boken menade på att vi kvinnor har en tendens att ta saker och ting personligt i högre utsträckning än män i jobbet, vilket blir påfrestande i längden, inte minst för dig själv. Om du är seriös med att bli framgångsrik kommer tjock hud och ett visst mått av rättframhet att underlätta."