Efter två års studier på distans är det viktigare än någonsin att arbeta upp ditt nätverk. Det gäller inte bara dig som har studerat i flera år – det är viktigt även om du är i starten.

Abelone Tischbein Madsen.– Vi upplever att många förstaårsstudenter tänker att nätverkande inte gäller dem, men det är viktigt att börja så tidigt som möjligt. Det är viktigt för alla studenter, säger Abelone Tischbein-Madsen, ansvarig för studentverksamheten på Akavia.

Nellie Åkesson, ordförande för ekonomföreningen Eurekha på Högskolan i Halmstad, är av samma åsikt.

– Om man börjar tidigt blir man mer bekväm i det och har tid till att hitta rätt, säger hon.

Läs också: Så nätverkar samhällsstudenter bäst

Själv engagerade hon sig i ekonomstyrelsen efter bara ett halvår på det internationella marknadsföringsprogrammet.
– Det har gett mig så många bra kontakter och erfarenheter.

Som förstaårsstudent kanske du tycker att det är nog med att plugga och inte heller riktigt vet vad du vill i framtiden.
– Men man kan alltid börja med det man är intresserad av. Det finns idrottsföreningar, kreativa föreningar – ja, allt möjligt och allt är bra, säger Nellie Åkesson.

Genom föreningarna har du möjlighet att lära känna dina medstudenter. Det är lika viktigt som att knyta kontakter utanför skolan.

– Någon i ett annat program kan du möta som chef i framtiden, säger Nellie Åkesson.

Hon menar också att ett engagemang på skolan gör studietiden lättare.

– Du lär känna andra studenter och folk runt omkring som kan ha relevanta tips för just dina studier, säger hon.

Många studentföreningar har även fördelen att vara en del i en större riksorganisation som kan bidra till kontakter i olika delar av Sverige. Studentföreningen som Nellie Åkesson är engagerad i är medlem i Sveriges ekonomföreningars riksorganisation, Sero, som har 20 medlemsföreningar runt om i Sverige. Då blir det fort ett väldigt stort nätverk.

Läs också: Nätverka under dina ekonomistudier

Genom att engagera sig i till exempel studentföreningar och kårarbete kan du också få viktig erfarenhet av att leda projekt och hålla i event.
– Samtidigt som du får praktisk erfarenhet bygger du också upp ditt nätverk och får personer som du kan använda som referenser när du söker framtida uppdrag eller jobb, säger Abelone Tischbein-Madsen.

Det finns dock flera vägar att gå och det bästa är naturligtvis att nätverka så brett som möjligt.
– Brinner du för en sakfråga finns det kanske en ideell organisation. Hittar du inte det du söker finns det ofta god möjlighet att starta ett eget projekt, event eller en förening, säger Abelone Tischbein-Madsen och berättar om studenter i Karlstad som anordnade sitt eget arrangemang, en dag mot psykisk ohälsa.

Genom att engagera dig som student får du omsätta praktisk kunskap, förstå dig själv, få fördjupad kunskap om vad du vill göra i framtiden och nätverket – det får du av att delta i olika sammanhang.

– Sitt inte bara hemma och plugga. Det lönar sig att nätverka. Din studietid blir inte bara roligare, utan ger så mycket inför framtiden, säger Abelone Tischbein-Madsen.
Nellie Åkesson fyller i:
– Bara våga och tänk långsiktigt.

Läs också: Så fungerar studenthälsan

Tips på bra nätverk för dig som studerar

  • Studentförening/kårarbete. Här kan du hitta ett sammanhang med likasinnade samtidigt som du kan få praktiska kunskaper som du kan ha nytta av i ditt framtida arbetsliv.
    – Börja praktisera det du tror att du vill, och gärna så tidigt under studietiden som möjligt, säger Abelone Tischbein-Madsen.
    Här kan du få nyttig erfarenhet som till exempel projektledare, genom att anordna event eller bara praktisera det du utbildar dig till.
    – Som ekonomstudent kan du praktisera räkenskap genom att till exempel vara kassör i din förening – om du i stället läser kommunikation eller tycker att det är intressant kanske det är den rollen du har i föreningen, säger Abelone Tischbein-Madsen.
  • Mässor. Vet du inte vad du vill är mässor ett ypperligt tillfälle att utforska arbetslivet och kanske hitta vad du är intresserad av. Vet du däremot vilken arbetsplats eller bransch du vill göra karriär inom har du en möjlighet att faktiskt se om dina uppgifter om arbetsplatsen stämmer.
    – Ta kontakt med dem som står i montrarna och försök att få en bild av arbetsgivaren, men kanske också fråga vad som ska till för att du ska få jobb där, säger Abelone Tischbein-Madsen.
    Här kan du också hitta nya jobbalternativ som inte alltid är så enkla att ha kännedom om.
    Läs på i förhand så att du kan sticka ut lite extra. Då blir det också lättare att veta vad du ska fråga om, tipsar Abelone Tischbein-Madsen.
    – Det är okej att bara börja i änden ”vad jobbar du med på X?” och därefter fortsätta ställa frågor för att lära känna organisationen och dem som representerar dem på plats.
  • Föreläsningar och företagsevent. Ganska många företag vill föreläsa hos föreningar och här har du möjlighet att knyta viktiga kontakter, men också möta likasinnade.
    – Många glömmer att de andra studenterna är lika viktiga att nätverka med som den som håller i eventet eller föreläsningen. Ofta är det studenter med samma intresse, säger Abelone Tischbein-Madsen.
    Här kan du också få praktiska kunskaper om till exempel Excel eller Linkedin.
    – Lägg tid på sådana föreläsningar eller event för då får du också lära dig mer om vad du själv uppskattar, allt som är värdefullt inför framtiden.
  • Linkedin. Det är bra att skapa sin egen Linkedin-profil tidigt under studietiden – men stressa inte med det här, menar Abelone Tischbein-Madsen.
    – Starta upp den tidigt för då har du tid att utveckla och kan lägga till alla kontakter du skapar under studietiden.
    Här har du möjlighet att lägga till, eller följa, de företag du är intresserad av och kunna få viktig information som du annars kan missa.
    Har du däremot kommit längre i dina studier är det framför allt viktigt att du kan göra din profil sökbar och därmed blir du lätt att hitta för rekryterare som letar efter kandidater till olika jobb.
    – Det är viktigt att rekryterarna kan hitta dig.
  • Akavia. Genom fackförbunden, som Akavia, får du koll på vad som är aktuellt på arbetsmarknaden och kan hålla dig uppdaterad om dina möjligheter. Det finns dock fler möjligheter än att bara vara medlem.
    – Under studietiden kan du jobba deltid som studentmarknadsförare eller ta ditt lokala engagemang till nationell nivå och söka dig till studerandesektionen, säger Abelone Tischbein-Madsen.
    Genom att vara studentmarknadsförare är du ansiktet utåt på ditt lärosäte.
    – Det går att knyta kontakt med alla de andra som är placerade runt om i landet, men oavsett om du är medlem eller engagerad har du genom förbundet bland annat möjlighet att delta i våra event och där knyta viktiga kontakter till ditt nätverk.

Bli studentmedlem

Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter.  Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.