Du klarar din studentekonomi bättre om du använder några enkla tips. Ta hand om dina tänder, att laga tänderna är dyrt om du är över 23 år. Möblera studentrummet smart och täta fönster så att inte värmen försvinner och blir onödigt dyr. Gå igenom abonnemang och kolla studentrabatter på bank, bredband, betalkort och kollektivtrafik. Autogiro för räkningar är oftast billigast.
Det går lätt att hitta olika spartips på nätet, men det finns en gemensam svårighet med de allra flesta tipsen: de är mer eller mindre tidskrävande.
– Det är i och för sig inte så konstigt, eftersom tid och pengar är tajt förknippade, men när du är inne i en stressig tentaperiod kan det bli en alltför hög tröskel att ta sig över, säger Elin Agorelius, kommunikationskonsult på Hallvarsson & Halvarson, och som kontinuerligt delar med sig av spar- och aktietips under sitt alias Sparkjolen.
Läs också: Så slipper studenter zoomtrötthet
Trots alla råd hon bjuder på här, är hennes huvudbudskap ändå: ”Var lite sjysst mot dig själv.”
– Det är bra med en hög ambition, men det är också okej om du glider iväg lite från planen när det är som mest pressat tidsmässigt. Det viktiga är att du hittar tillbaka till dina goda sparvanor igen sen.
Hon tycker också att det kan vara bra att ta ett steg i taget, och inte bestämma sig för att genomföra allt på en gång.
– Det allra bästa sättet att få sparandet att fungera i vardagen är att göra det lustfyllt, vilket förvisso kan vara svårt. Men om du är tävlingsinriktad kanske du kan hitta ett sätt där du tävlar mot dig själv – eller mot en studiekompis.
Läs också: Årets rankning av världens universitet
Elin Agorelius spartips för dig som är student
Tre tips som hjälper dig att hålla koll på utgifter för hälsa och mat
- Var rädd om tänderna. Slarva inte med att borsta tänderna och användningen av tandtråd. Lagningar och andra åtgärder drar snabbt i väg. Men skippa inte rutinundersökningar för det! Det är bättre att göra en undersökning och förebygga alternativt upptäcka problem med tänderna tidigt. Tandvården är idag kostnadsfri fram tills det år du fyller 23. Så om du närmar dig 24 - passa på att boka in en undersökning!
- Håll koll på utgångsdatum. Mat blir inte automatiskt dålig bara för att den passerat bäst före-datumet, lukta och smak. Men mat kan fortfarande vara bortglömd alltför länge och till slut bli dålig. Se över vad som finns i kylskåpet och om det är något där som bör tillagas snart.
- Köp inte mat bara för att den är billig. Gillar du inte tonfisk på burk? Då finns risken att du inte äter den och det ändå blir pengar i sjön. Köp gärna billig mat – men bara om du faktiskt kommer äta den.
Bli studentmedlem
Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter. Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.
Sex tips som hjälper dig att optimera utgifterna för hemmet
- Möblera smart. Det kan vara svårt i ett trångt studentrum, men undvik om möjligt att ställa stora möbler framför element. När de täcker elementet kommer du behöva höja temperaturen mer och mer för att det faktiskt ska värma upp rummet ordentligt. På samma tema: kolla att fönster och dörrar är täta så att det inte läcker ut värme i onödan.
- Var inte dumsnål. Valde du det absolut billigaste boendet du kunde hitta, men glömde räkna med att el inte ingår och att du nu måste skaffa busskort i stället för att gå/promenera? Se till helheten när det gäller kostnader. Det ena kan leda till det andra.
- Glöm inte hemförsäkringen. Försäkringen innebär visserligen en utgift men den kan vara ytterst värdefull om något händer. Kolla vilka studentrabatter som finns och jämför olika aktörer. Om du är skriven på ett boende med någon annan så delar ni ofta hemförsäkring, se bara till att alla i hemmet är inskrivna i försäkringsbrevet. Är du däremot inneboende eller bor i andra hand bör du skaffa en egen hemförsäkring.
- Se till att adressändra om du flyttar. Även om mycket sker digitalt så kan vissa fakturor och andra viktiga dokument komma med posten. Se till att du inte riskerar att missa dem. Det är för övrigt även olagligt att vara felaktigt folkbokförd.
- Fyll disk- och tvättmaskinerna. De drar mycket el, så undvik att köra dem halvtomma. Överkurs: kör maskiner sen kväll och natt när elpriset är som lägst, om du har ett timprisbaserat elavtal. Men tänk i så fall på om det är lyhört där du bor. Om det låter mycket och förstör grannsämjan är det nog inte värt besparingen…
- Kolla vilka studentrabatter som finns. En del är självklara, andra kan vara lätta att missa. Exempel på vad du kan kolla upp: försäkring, bank (t ex avgiftsfria betalkort), böcker, bredband, el och kollektivtrafik. Obs: gör jämförelser mellan olika aktörer, för det kan finnas något som har ett lägre ordinarie pris än vad du får med studentrabatt hos någon annan.
Tre tips som hjälper dig prioritera utgifter för tjänster och shopping
- Ta bort frestelser. Avinstallera appar som kostar pengar eller lockar till konsumtion och säg upp nyhetsbrev eller sms om du märker att du lätt dras med av deras budskap. Om du vet med dig att du kan låta bli impulsköp så kan det däremot vara en bra idé att behålla reklammejl som innehåller rabattkoder. Men då gäller det att du bara plockar fram dessa när det är något du faktiskt behöver och kan använda rabatten till.
- Gå igenom abonnemang. Se över vilka tjänster du använder och vad de kostar. Har du någon gång hoppat på en gratismånad med till exempel ljudböcker och glömt avsluta? Det har jag. Otroligt onödigt. Jag tänker dock inte uppmana dig att säga upp alla streamingtjänster och spel, för exempelvis kostar Netflix betydligt mindre än att gå på bio eller ta del av andra nöjen. Men låt inte abonnemangen ligga kvar av slentrian – behåll bara de du faktiskt har glädje av.
- Sov på det. Vill du köpa något? Om det inte är akut (typ toapapper när du är på sista rullen), vänta till dagen efter åtminstone. Vill du fortfarande ha det? Behöver du det?
Läs också: Åtta bästa råden från erfarna studenter till nya för att fixa studierna första året
Fem tips som hjälper dig prioriera budget och planera
- Planera för planering. Avsätt en dag i månaden för ekonomisk planering, förslagsvis i samband med att CSN-pengarna eller lönen trillar in. Det finns olika sätt att göra en budget; det kan vara med appar, Excel-ark eller gammalt hederligt papper och penna. Hitta det som passar dig och gå igenom kommande månad och den som gått. Behöver du till exempel ta höjd för att köpa julklappar eller göra en resa?
- Håll koll på CSN-utbetalningarna. I samband med jul- och sommarledighet är summan lägre, och månader som du inte studerar betalas det inte ut några pengar alls. När du är inloggad på CSN ser du alla planerade utbetalningar. Låt inte en kommande lägre utbetalning bli en chock – planera för det och försök ha en buffert tillgänglig. Tänk också på att utbetalningarna från CSN kommer i förskott, det vill säga i exempelvis slutet av september får du pengarna som gäller för oktober.
- Sätt upp autogiro eller e-faktura. Pappersfakturor innebär ofta onödiga avgifter. Dessutom finns risken att du missar eller glömmer bort dem. Förseningsavgifter och dröjsmålsränta är varken kul eller nödvändigt.
- Skaffa en buffert. Om du redan har en, sätt den på ett sparkonto där du får ränta. Men kom ihåg att se till att det finns statlig insättningsgaranti och fria uttag om du vill kunna ta ut pengarna vid behov. Har du ingen buffert än? Starta ett sparkonto och sätt över det du kan. Om du bara kan avvara en hundralapp per månad – sätt upp ett månadssparande på den summan. Att komma i gång är viktigare än summan, vanan är värdefull.
- Våga löneförhandla. Om du jobbar utöver studierna, så se till att du regelbundet får förhandla om lönen. Det värsta som kan hända är att du inte får en höjning. Lyft sådant som vad du tillför för kompetens eller hur ditt ansvar har utökats på jobbet sen du började.
Elin Agorelius var i skrivande stund kommunikationskonsult på Hallvarsson & Halvarson, men den 26 september byter hon jobb och blir PR-konsult på Lennox PR.
Läs också: Så får du CSN-pengarna att räcka längre
Förmåner som studentmedlem i Akavia
Som student kan du bli medlem i Akavia. Förutom tillgången till nätverket på sitt lärosäte får du också hjälp med cv-granskning, karriärtips, råd för löneförhandling och mycket annat. Här hittar du alla förmåner du som student får om du är medlem i Akavia.
Publicerad