Konjunkturen har alltid gått i cykler, men det som är speciellt denna gång är att väldigt mycket hände på kort tid, säger Jennie Sandén.

Men egentligen är det nu som vi ser en återgång till en mer normal ekonomi.

Jennie Sanden- Människor jag pratar med börjar förstå att ränteläget vi har sett de senaste åren inte kommer tillbaka inom överskådlig tid och att de högre priser på mat, drivmedel, el och liknande inte kommer falla tillbaka.

Oavsett om man är fattig student eller akademiker med stabila inkomster är det dags att ta kontroll över sin ekonomi och göra en budget.

Gör en budget
Det finns olika
budgetappar, men ett excelark fungerar också. Gå igenom dina kontoutdrag för de senaste månaderna och se vad du lägger pengar på. Gör en kolumn med dina inkomster, en kolumn för fasta utgifter och en för rörliga utgifter. 

De rörliga utgifterna är lättast att påverka. Gå igenom vad som är viktigt för dig och vad du kan spara in på.

Oavsett om man är fattig student eller akademiker med stabila inkomster är det dags att ta kontroll över sin ekonomi och göra en budget

Kapa kostnader
Det finns några områden där man brukar kunna spara pengar:
Mat - fundera på om du kan ta med matlåda till jobbet. Planera inköp och storhandla istället för att spontanhandla i närbutik.
Transporter - behöver du bil? Kan du samåka? Kan du dela skjutsningar till barnens aktiviteter med andra föräldrar?
Kanske du kan klara dig på alternativ som kollektivtrafik och cykel.
Vardagslyx - kan du hoppa över köpekaffet på väg till jobbet vissa dagar?
Se över dina TV-, musik- och filmabonnemang. Har du många? Kan du avstå från några av dem? Går du ofta på restaurang? Gör det mindre ofta!

Fattig student
Studenter kanske kan dela kurslitteratur med andra, eller köpa
begagnat. Att handla och laga mat tillsammans är ofta billigare än att göra det själv. Går ekonomin inte ihop kanske du behöver ett extrajobb.
Det finns också stipendier man kan söka, och i vissa fall har man som student rätt till bostadsbidrag.

Börja spara
Alla bör ha ett sparande, säger Jennie Sandén. Även om det bara
är ett par tior per månad så bygger man upp en trygghetsbuffert. För diskmaskinen kommer att gå sönder förr eller senare. En tumregel är att ha motsvarande tre till sex månaders utgifter på ett konto. Allt man sparar utöver det kan placeras mer långsiktigt.

Binda eller inte?
Många frågar om man ska binda boräntor nu, berättar Jennie Sandén. Det måste man fundera på utifrån sin ekonomi och sin personlighet. Oroar man sig för räntehöjningar kanske det
är värt att binda för att kunna sova lugnt om nätterna. Har man marginaler kanske man föredrar obundet.
I Sverige skiljer vi oss från de övriga nordiska länderna, där det är betydligt vanligare att binda räntor.
Den expansiva penningpolitik som fördes fram tills nyligen och som
pressade ned räntorna är utbytt mot en inflationsbekämpande strategi. Går inflationen ned faller även räntorna, men inte till de nivåer vi hade för två år sedan.
- Den tiden är över.