Att känna en viss jobbångest direkt efter semestern är varken konstigt eller ovanligt. Det konstaterar Anna Furuhäll, vd för Framfot Företagsutbildning.

Anna Furuhäll– De flesta brukar känna att de vill ha mer semester. Med åren lär man sig dock att den känslan brukar gå över rätt snabbt, kanske redan efter en vecka, säger hon.

Men om målet är något mer än komma in i den tidigare jobblunken, och istället se till att försöka både prestera och må bättre, då gäller det att vara lite taktisk, konstaterar hon.

– För det första ska du inte gå ut för hårt första veckan. Var lite snäll mot dig själv, och håll nere antalet möten så att det blir en mjukstart. Efter det kan du gott se till att försöka låta lite av semesterkänslan leva kvar, kanske genom att ta ett dopp i sjön efter jobbet, eller boka in en middag på en uteservering.

Perioden direkt efter semestern är annars ett perfekt tillfälle att både ta tillvara på kraften från kroppens laddade batterier, och vid behov styra om till ett annat spår.

– Förhoppningsvis har du hunnit få lite perspektiv på det du och ni gör, så att du kan se vilka moment, mål eller metoder som kan vara värda att se över. Och när det nu blir en naturlig nystart så kan du passa på att leda dina medarbetare mot andra, mer relevanta mål.

Nya mål måste dock alltid utgå från och ställas mot befintliga mål, understryker hon, så att det inte riskerar att uppstå osäkerhet kring vad det är som gäller och vart ni är på väg.

– Lyssna också på vad medarbetarna har att säga. Ta gärna in ”önskelistor” från dem, men undvik frestelsen att försöka uppfylla allas individuella önskningar. Det är dömt att misslyckas, och det kan vara ohanterligt krävande för dig.

Din roll som ledare är snarare att bedöma vilka önskemål som kan vara relevanta, och baka in dem i de gemensamma målen.

– Det är sedan arbetsgruppen eller teamet som ska göra jobbet, inte du. Du kan mycket väl ha det övergripande ansvaret, men skapa då ett gemensamt system för att alla ska kunna se hur arbetet fortlöper. Du ska inte behöva hålla allt i huvudet.

Anna Furuhäll upplever att det är många som är duktiga på att formulera och sätta upp mål, men det som påfallande ofta många missar är att göra en handlingsplan.

– Det är inte sällan två viktiga frågor som saknar svar: ”Hur ska vi göra?” och ”Vem ska göra det?”. Eller om inte annat är svaren på frågorna alltför luddiga.

På många arbetsplatser behöver nämligen medarbetarna få både tydligare formulerade förväntningar och ökade mandat för att kunna uppfylla förväntningarna.

– Sedan är det också vanligt att slarva med uppföljningarna. Vilket är fullt förståeligt, eftersom det är så lätt att bli slukad av vardagsmåstena på jobbet. Men då blir det som gjorts inte synligt, vilket har två viktiga konsekvenser: för det första blir det som en medarbetare gjort inte uppmärksammat, och en sådan bekräftelse är viktig för att känna att man gjort ett bra jobb.

En annan konsekvens är att arbetsgruppen behöver få veta vad som händer, och inte minst att det händer något.

– Det kan annars ge grogrund för gnäll och negativa attityder, något som kan vara mycket förödande för utvecklingsarbetet, säger Anna Furuhäll.

Men oavsett hur laddade du tycker att din kropps batterier är, så är det viktigt att aktivt planera för att behålla balansen i livet.

– Även om du tycker att det är kul att jobba så håller du inte för hur mycket som helst. Tänk efter vad som har gett dig energi under semestern, och se till att boka in tid i kalendern för sådant. Gör det direkt, innan dagarna har hunnit bli uppbokade en lång tid framåt.

Inbokad ”energipåfyllning” ger dessutom en annan positiv effekt, konstaterar hon:

– Vi mår bra av att se fram emot aktiviteter som vi gillar, så det kommer att göra nytta redan innan det blir av.