Plötsligt tittar Micael Dahlen in mellan de röda draperierna som hänger runt soffplatsen i lobbyn på GT30. ”Kontorsklubben” GT30 på Grev Turegatan i Stockholm fungerar som något av en tillflyktsort för honom just nu. Här kan han hålla till när han vill kunna fokusera på annat än det som rör hans halvtidstjänst på Handelshögskolan. Eller snarare någon av de tre (!) halvtidstjänster han har haft under 2018.

– Ja, det blev lite fel där… jag hade planerat att fortsätta vara tjänstledig på halvtid under året, och det var min arbetsgivare också inställd på. Fast det visade sig att det var tre arbetsgivare samtidigt som trodde att jag skulle vara ledig på halvtid och arbeta den andra halvan. Äh, det har blivit lite mycket, men nu är året snart slut, säger han och blickar ut mot det decembergrå vintervädret utanför.

När Micael Dahlen kraschade.

För några år sedan var han i alla fall tjänstledig på riktigt, på heltid, efter att en dag ha ”kraschat”.
– Det var som att en tegelvägg ställdes upp framför mig, jag sprang rätt in i den. Det som hände var att jag successivt fick en allt starkare känsla av att jag berövades min tid. Min kalender blev mer och mer uppbokad med aktiviteter, prestationer och punkter som inte var mina egna val.

Läs också: Vidga perspektiven med bubbelhoppning

Han bad om tjänstledighet för att få ett avbrott och försöka hitta ett sätt att komma tillbaka. Men fick då svaret att det inte fanns några sådana rutiner på Handelshögskolan.

– Okej, då säger jag upp mig istället, sade jag. Det ville jag verkligen inte, men insåg att något behövde göras. Fast då visade det sig att det gick att ordna tjänstledigt på något sätt, säger han och ler med hela ansiktet, så som han ofta gör även på sina föreläsningar.

Det hela gav upphov till en av hans många tatueringar. Han drar upp ärmen och pekar på underarmen där det står ”1 = -i”.

”Jag tatuerar in sådant som jag behöver påminnas om. Den där betyder att allt som finns nu en gång i tiden var imaginärt. Alltså, allt som är orealistiskt nu är bara sådant som inte blivit realistiskt än.” 

Ekonomiprofessorns väg tillbaka.

Efter att han backat från alla sina yrkesåtaganden tog det ett par veckor innan han började fylla kalendern på nytt.

– Men det var en stor skillnad då: jag testade att bara göra sådant som jag själv ville. Det funkade bra, och jag fortsatte med det när jag började arbeta på nytt. Allt som bokades måste först passera mitt nya lackmustest: var det verkligen vad jag ville?

Metoden fungerade dock inte fullt ut i långa loppet, visade det sig.

– Till exempel tycker jag att det är så kul att hålla föreläsningar, så när jag bokade in så mycket som jag ville höll det på att bli överfullt. Då bestämde jag mig för att ta ledigt från föreläsningar ett helt år, och nu har jag nyligen börjat fylla på igen, men mycket mer sparsmakat.

Föreläsningar om "avmåstefiering" och lycka.

En av dessa föreläsningsförfrågningar som fick passera nålsögat resulterade i att han i slutet av november 2018 mötte omkring 600 av Civilekonomernas medlemmar på Rival i Stockholm. Där pratade han om olika förhållningssätt till arbetet och livet i stort, sådant som har hjälpt honom att få ihop tillvaron. Till exempel att bli bättre på att avmåstefiera.

– Det innebär att du ska ägna dig lite mer åt det du vill göra, och lite tid åt det du tänker att du måste göra. Ta bort ett ”måste” i taget. Möten är ett bra ställe att börja på. Det är väldigt sällan någon svarar – och jag har frågat många – att de har gått på ett möte för att de varit nyfikna, att de har velat veta mer om ett visst ämne eller diskutera något med andra. Utan det är något man måste.

Bli medlem i Akavia

Akavia är förbundet för dig som är akademiker. Genom oss får du råd och stöd genom hela arbetslivet. Akavia ger dig full utväxling på din karriär. Läs mer om vad du får som medlem.

Han menar, något oväntat, att ett annat måste som definitivt är i skottlinjen är att skaffa sig ett bra cv.

– Redan på utbildningen på Handels är det mycket snack om hur du ska fylla på och pimpa ditt cv på bästa sätt. Sedan ska du fortsätta bygga på cv:t tills du går i pension. Jag märker hur många resonerar att ’innan jag gör det jag verkligen vill ska jag bara göra det här först, för det ser bra ut på cv:t’.

Nej, det är inget bra resonemang, menar Micael Dahlen. Välj gärna sådant som ser bra ut på cv:t – men enbart om det är något som du själv vill. Själv har han för övrigt inget cv längre, eftersom det försvann när hans dator brann upp under tiden han satt och jobbade.

– Eller ja, det blev inte någon eld direkt, mer en rökpuff så där som i Mission Impossible-filmerna. Det var på sätt och vis rätt läckert. Men datorn var i alla fall bortkopplad från backup-systemet på skolan, vilket jag hade missat, så mängder av dokument försvann för gott. Bland annat mitt cv och det till hälften färdiga manuset till boken ”Grejen med pengar”. Jag har struntat i att återskapa både cv:t och boken.

Läs också: Det här är quiet quitting

Ett annat av de förhållningssätt som han lyfter fram finns också tatuerat på ena armen: ”70%”.

– Det står för ’ge aldrig mer än 70 procent’. Vad du än gör – om du är ekonom eller elitidrottare – så kan du säkert prestera bra upp till 70 procent av din kapacitet. Ska du gå högre blir det ruskigt låg marginalnytta, så det är lika bra att låta bli. 

Det finns en nackdel med att begränsa sig till att ge 70 procent medger han, nämligen att det inte går att bli bäst i världen på just det området då.

– För att bli bäst är det bara 100 procent som gäller. Men det är bara en som kan bli bäst, och varför ska jag sträva dit? Då är det bättre att hålla tillbaka lite, då kan jag fylla på med annat – sådant jag tycker är kul.

Allt det här är sådant som det går att läsa mer om i hans bok ”Kaosologi”, och fler tankar i den riktningen lär dyka upp i boken ”Starkt kul” som kommer ut i vår.

– Varför den heter ”Starkt kul”? Jo, till att börja med tränar jag väldigt mycket, och det är så jag ser på träningen – det går att bli stark, och samtidigt ha kul på vägen. Vilket dessutom kan överföras till livet i stort. 

Med andra ord: om vi börjar med att ta oss förbi en del mentala spärrar – vilka och hur är vad boken handlar om – så kan vi bli starka på precis det sätt vi vill vara starka. 

– Du kanske inte kan bli bäst, men det går säkert att bli skitbra. Det viktiga är att inte tänka ”antingen eller”; du ska inte välja mellan att bli stark eller att ha kul. Det går att få både och. 

Läs också: Micael Dahlen om varför vi styrs av siffror

Om ekonomiprofessor Micael Dahlen:

Bor: Älvsjö, Stockholm.
Familj: Hustrun Ingela, tonårsbarnen Dante och Tyra.
Utbildning: Handelshögskolan i Stockholm.
Böcker (i urval): Nextopia (2008), Monster (2011), Livet på Mars (2014), Kaosologi (2016), Starkt kul (våren 2019).
Motto: ”Varför välja?” (Micael motiverar: ”Jag har inte formulerat det helt klart än, men poängen är ’både och’. Det är därför du ska köra på 70 procent. Om du går in med 100 procent så reduceras du till en sak – din tid på milen, resultatet på tentan, hur mycket pengar du tjänar…”)
Kuriosa: Han brukar tänka ett eget soundtrack till allt han gör. Vad skulle han då vilja ha för soundtrack till den här artikeln? ”Vi börjar med Kanye Wests ’Power’ – både känslan och texten passar bra här. Sen kan vi lägga till ’Tomten är kommunist’ med Henrik Dorsin, det blir en bra kombo.”

Den här texten har tidigare publicerats i Civilekonomen 31 januari 2019 och är skriven av Peter Wiklund. Bilden är tagen av Gustav Gräll.

Den här texten har tidigare varit publicerad

Då Akavia har bildats efter en sammanslagning mellan de två professionsförbunden Jusek och Civilekonomerna har de båda tidigare förbundens tidningar lagts ned. Därmed har också möjligheten att ta del av det historiska innehållet försvunnit. I stället driver det nya förbundet Akavia nu medlemstidningen Akavia Aspekt. Vi har valt att fortsätta möjliggöra läsning av vissa artiklar från Jusektidningen Karriär och från Civilekonomen här på webben, trots att tidningarna inte längre existerar. Den här texten tillhör dessa tidigare publicerade artiklar. Har du invändningar mot innehållet i denna text med tillhörande bilder eller invändningar mot att materialet är fortsatt tillgängligt, vänligen vänd dig till ansvarig utgivare för Akavia Aspekt.

Granskning om stress och utbrändhet i arbetslivet

En av fem sjuk av jobbstress
Var femte Akaviamedlem har under de senaste åren varit frånvarande från jobbet på grund av arbetsrelaterad stress.
Var tredje anser att de inte får tillräckligt stöd av sina chefer i samband med arbetsrelaterad stress, visar en ny undersökning.
– Det är mycket oroande, säger Patrik Nilsson som är Akavias samhällspolitiske chef. Akavia Aspekts granskning om akademikers stress publicerades i december 2021.

En av fem sjuk av jobbstress

Utbränd: ”Både hjärnan och kroppen var helt slut”

Två dör varje dag av stress på jobbet

Så vill politikerna minska stressen i arbetslivet

Färre får rehabilitering för stress

EKG-mätare ska minska stressen

Läs också: Unga kvinnliga akademiker mest drabbade av stress

Läs också: För lite att göra på jobbet kan göra dig sjuk

Micael Dahlen: Så blir du lyckligare

Fira de små glädjeämnena betydligt oftare – även på jobbet. Det är ett viktigt steg på vägen mot lycka, menar ekonomiprofessorn och författaren Micael Dahlen.

En liten bok om lycka har Micael Dahlen samlat forskning tillsammans med egna studier och erfarenheter. Utifrån det är hans bestämda uppfattning att lycka inte handlar om de stora ögonblicken i livet.

– Lycka är de små saker vi gör eller inte gör varje dag. Jag har bett människor att uppskatta sin lycka när de tänker på någonting de upplevt nyligen, på någonting de förväntar sig ska hända sedan och när de upplever det. Det visade att det är lättare att tillgodogöra sig lyckan före och efter, än då det sker.

Micael Dahlen förklarar utfallet med att när det vi har sett fram emot väl sker så blir det nästan aldrig lika underbart som förväntat eftersom vi inte riktigt är ”där”.

– Nuet är korta sjok av sekunder. Ungefär fyra sekunder klarar vi att verkligen vara här och nu. Därefter börjar vi försvinna iväg. Vi brottas alla med att leva i nuet. Det är så viktigt men samtidigt fruktansvärt svårt.

Ställd inför faktum känner han samtidigt lättnad.

– Fakta kan vi inte alltid styra över, men vi kan styra hur vi ställer oss till den. Det kan verka hemskt att inte kunna tillgodogöra sig det som händer här och nu längre än några få sekunder, men jag tycker samtidigt att det är befriande att inse det i stället för att ständigt frustreras av att det inte går.

För att nå riktigt högt på välbefinnandeskalan konstaterar han att lyckan behöver spridas ut i tillvaron, inte minst på jobbet.

– Arbetet upptar mycket av vår tid och därför är det inte ekonomiskt att tänka att "jag ska klämma in all lycka under den tid jag inte jobbar”. Vi borde se och fira de små framstegen mer eftersom det skapar samhörighet på arbetsplatsen. Då konkurrerar vi inte heller med nästa års nyckeltal.

– Visst är det bra med teambuilding och kickoffer, men sedan går vi tillbaka och det är ganska snart som vanligt. Lycka/gemenskap är små saker som sker ofta. Allt fler organisationer jobbar med tro, att ha en gemensam mission och att det ska vara värdebaserat. Det är jättebra.

I boken radar Micael Dahlen upp tips och strategier för att få läsaren att må bättre. Han ger ett till synes enkelt råd som lyfter människan uppåt på lyckoskalan.

– Var inte bara snäll mot andra – studier visar att den som är det blir lite lyckligare – utan också mot dig själv. Vi måste unna oss att fira det som gör oss glada oftare. Gör det inte bara när du fyller år, utan även när du klarade matteprovet eller lyckades springa uppför trapporna utan att bli andfådd. Unna dig att njuta då. Ta en skumtomte, berätta för en kompis eller lägg ut din framgång på sociala medier.

Att vi svenskar är återhållsamma i den delen tillskriver han vårt lutherska arv.

– Vi har en tendens att hänga upp firande på stora symboliska högtider som jul, midsommar och nyår. Är vi frikostiga med annandagar blir det 14 dagar om året. Då är vi uppe i två veckor då all lycka ska manifesteras och övriga 50 veckor en transportsträcka. Kan vi inte ha lite nyårsafton varje dag i stället? Eller varför inte nyveckoafton?

Fler vardagstips?
– Rör på dig och ha en bra kosthållning. Le mot den du möter. Kramas.

Vad förenar alla som uppger sig vara lyckliga?
– Alla studier visar att den som tror på någonting hamnar lite högre på lyckoskalan. Det gäller inte bara olika religioner utan du kan även tro på utomjordingar eller världens undergång, haha. Bara du tror på något du kan hålla fast vid som gör att du känner en mening, att du får en liten belöning i det där som händer varje dag, något alla inte kanske ser värdet i.

– Kom ihåg att din lycka är unik. Det finns ingen, möjligen undantaget din tvilling, som kan uppleva lycka på samma sätt som du. Du måste utgå från din egen nivå och hur du kan ändra på den.

Den här texten har tidigare publicerats i Jusektidningen Karriär 20 januari 2020 och är skriven av Lars Öhman.

Läs också: Micael Dahlen: Därför styrs du av siffror

Läs också: Lyckoforskaren om jakten på mening

Den här texten har tidigare varit publicerad

Då Akavia har bildats efter en sammanslagning mellan de två professionsförbunden Jusek och Civilekonomerna har de båda tidigare förbundens tidningar lagts ned. Därmed har också möjligheten att ta del av det historiska innehållet försvunnit. I stället driver det nya förbundet Akavia nu medlemstidningen Akavia Aspekt. Vi har valt att fortsätta möjliggöra läsning av vissa artiklar från Jusektidningen Karriär och från Civilekonomen här på webben, trots att tidningarna inte längre existerar. Den här texten tillhör dessa tidigare publicerade artiklar. Har du invändningar mot innehållet i denna text med tillhörande bilder eller invändningar mot att materialet är fortsatt tillgängligt, vänligen vänd dig till ansvarig utgivare för Akavia Aspekt.

Bli medlem i Akavia

Akavia är förbundet för dig som är akademiker. Genom oss får du råd och stöd genom hela arbetslivet. Akavia ger dig full utväxling på din karriär. Läs mer om vad du får som medlem.