Det tog sex år för idén, som kläcktes under en längre vistelse i Mexiko 2011, att bli verklighet – att inte vara beroende av löneinkomst för att överleva. I stället för att anpassa livet efter arbetet anpassar Oskar Lindberg och hans fru arbetet efter livet. 

Det är ett enkelt liv där merparten av tiden viks för hemmet och de tre barnen. I levnadsguiden Ut ur ekorrhjulet beskrev paret sin resa, och nyligen släpptes uppföljaren Lev lokalt – ett högaktuellt ämne med tanke på den rådande coronapandemin.

Läs också: Hon ska bli finansiellt fri som 45-åring

Paret har lärt sig att leva gott på lite pengar och supportar varandra genom sämre dagar, säger han. 

– Man skulle kunna säga ekonomiskt oberoende, men då får andra kanske bilden av någon som tjänat miljarder på att sälja ett IT-bolag. Vi har inte vunnit på lotteri eller ärvt en massa pengar, utan blev ekonomiskt fria genom en sparsam livsstil som gett oss högre livskvalitet. 

Bli medlem i Akavia

Akavia är förbundet för dig som är akademiker. Genom oss får du råd och stöd genom hela arbetslivet. Akavia ger dig full utväxling på din karriär. Läs mer om vad du får som medlem.

Oskar Lindbergs råd för mer frihet i livet

  •  Börja skala bort genom att stryka några måsten.
  •  Lev lokalt. Fokusera på det som finns nära dig. Gå till varje sjö, skog och upp för varje berg i närheten. Det är också en mental inställning; gör nästa enkla grej som finns nära till hands. 
  •  Skapa utrymme i ekonomin. Tänk inte ”jag ska bli jätterik”; bara känslan av att varenda krona inte går åt hela tiden är mycket värd. Du får en ekonomisk marginal. ”I morgon sparar jag 80 kronor när jag tar med en matlåda.” De små sakerna ger energi till nästa besparingsåtgärd och känslan av ekorrhjul minskar.
  • Stanna upp och tänk efter, något som är möjligt när du genomfört de första punkterna och skapat utrymme för att tänka ordentligt. När du väl kommit dit kan du ta tag i det mer långsiktiga.
  • Skapa en plan som får dig att känna att du är i förarsätet. Ingen annan bestämmer din budget. Det är du som berättar för dina pengar vart de ska och var de gör mest nytta. 

Läs också: Privatekonomen om hur du får koll på pengarna

Med hjälp av en avskalad budget, att avstå ”prylar” samt avkastning på sparkapital lever de i ett hus i Leksand. Hustrun, som tidigare var IT-konsult, studerar, medan han själv, som ex-ekonom, inom ramen för en knapp deltid skriver artiklar för lokal-tidningen och jobbar i en mindre skola – inte för att han måste utan för att han vill och tycker att det är meningsfullt. 

För att nå sin ekonomiska frihet började paret med att spara pengar på klassiskt vis. 

– I den första fasen drog vi in på att äta ute, införde köpstopp på allt utom det nödvändigaste och började samåka oftare till våra tidigare jobb. Därefter funderade vi på: ”hur vill vi egentligen att livet ska se ut?”.

De båda kom fram till värdet av att ha nära till allt och slippa pendlande, att flytta till en plats som innebar gång- och cykelavstånd till skola, jobb och aktiviteter. Dessutom siktade man in sig på ett mindre hus som ändå gjordes rymligt med hjälp av smarta lösningar och färre ägodelar. 

Läs också: Frida Bratt om hur du fixar privatekonomin

Han är övertygad om att de allra flesta i dag kan uppnå ett betydligt friare liv genom att gradvis ställa om.

– Sedan kan vägarna dit se olika ut beroende på vilka förutsättningar man har med exempelvis deltidsarbete, återkommande sabbatsår eller extremsparande. 

Men ändå kan det vara svårt att ta sig ur det berömda ekorrhjulet. Vad tror du det beror på? 

– Problemet är inte att du har för mycket att göra, utan när du får själva känslan av ekorrhjul. Ironiskt nog tenderar vi ofta att lösa det genom att addera något nytt när vi i stället borde skala bort, exempelvis den minst viktiga aktiviteten. Tiden som frigörs kan du använda till att tänka ut vad du vill göra härnäst. 

Bli studentmedlem

Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter.  Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.