Tidningen för dig som är medlem i Akavia

Söka jobb

Sju sätt att få ditt cv att sticka ut

Publicerad

Uppdaterad

Nytt år och kanske nya utmaningar. Ska du söka jobb gäller det att ditt CV är professionellt. Du har bara några sekunder på dig att göra ett första intryck i mängden av ansökningar

Enligt en undersökning har du 7,2 sekunder på sig att göra ett avtryck med ditt CV. Så hur gör man för att sticka ut och förtjäna att rekryteraren tar en andra titt?  Även om 7,2 sekunder är snudd på ingenting, är det ändå viktigt att ge ett professionellt och attraktivt första intryck. Så hur gör man det? Enligt karriärsajten Ladders finns det några beprövade sanningar som alla bör känna till.

Läs även: Så skriver du CV - enligt experterna!

Här är sju knep som kan göra skillnad:

  1. Korta snärtiga meningar där dina meriter listas, gärna i punktform.
  2. Undvik rörig layout. De CV:n som fick sämst respons bland dem i Ladders studie, hade flera kolumner och långa meningar inklämda i en rörig layout.
  3. Kvantifiera dina framgångar. Har du siffror på dina framgångar så använd dem. Det kan till exempel vara försäljning, vinstmarginaler, insamlade donationer, kostnadsbesparingar, följare på sociala medier eller nyhetsbrev.
  4. Läsvänligt textflöde. Drar din text ögat nedför sidan? Här kan mellanrubriker eller olika avdelningar vara till hjälp.
  5. Visa att du vill utvecklas. Ha med en avdelning där du visar hur du utvecklats i olika roller, kurser du gått och certifieringar du tagit.
  6. Du vill förmedla professionalism, så använd ett modernt typsnitt som signalerar det.
  7. Ge ditt CV en diskret utsmyckning. Det kan vara en tunn linje mellan styckena, ett färgfält eller något annat som gör den mer visuellt intressant.

Läs också: Så kan du skryta i ditt personliga brev

Den här texten har tidigare varit publicerad

Då Akavia har bildats efter en sammanslagning mellan de två professionsförbunden Jusek och Civilekonomerna har de båda tidigare förbundens tidningar lagts ned. Därmed har också möjligheten att ta del av det historiska innehållet försvunnit. I stället driver det nya förbundet Akavia nu medlemstidningen Akavia Aspekt. Vi har valt att fortsätta möjliggöra läsning av vissa artiklar från Jusektidningen Karriär och från Civilekonomen här på webben, trots att tidningarna inte längre existerar. Den här texten tillhör dessa tidigare publicerade artiklar. Har du invändningar mot innehållet i denna text med tillhörande bilder eller invändningar mot att materialet är fortsatt tillgängligt, vänligen vänd dig till ansvarig utgivare för Akavia Aspekt.

Publicerad

Uppdaterad