Här får du åtta tips och scenarier som du kan tänkas ställas inför om du ska byta jobb. Akavias expert hjälper dig på vägen till att våga börja ett nytt jobb.

Kanske känner du dig orolig för…

… att göra din nuvarande arbetsgivare besviken:

Nina Forssblad– Det är många som tar stort ansvar för sitt jobb, och det är i grund och botten förstås bra. Men det gäller att hålla i minnet att det ändå ”bara” är ett jobb. Det är inte en personlig relation, även om det lätt kan kännas så, inte minst på en mindre arbetsplats. Det hela bygger på ett formellt avtal, och det avtalet har du all rätt att säga upp. Konstigare än så ska det inte behöva vara.

Läs också: Lägg ditt nätverkspussel med omsorg

… att förlora kontakten med dina arbetskamrater:

– Den risken finns helt klart, något annat ska man inte tro. Men det går att ha en kontakt även när du har bytt jobb, även om det kommer att kräva lite mer ansträngning och planering än tidigare. Fokusera på den möjligheten – och på anledningen till att du valt att byta jobb.

… att inte tycka om chefen eller de nya kollegorna:

– Troligen har du träffat din nya chef under rekryteringen, och det brukar gå rätt snabbt att känna om det är en person som man ”klickar med” eller inte. Kanske har du också träffat några av dina nya kolleger. Det kan naturligtvis finnas personer som du inte gillar – men också kolleger du trivs med. Hur medarbetarna förhåller sig till varandra hänger ofta ihop med företagskulturen, och den har du förhoppningsvis hunnit få en bild av. 

Läs också: Seniorens bästa tips för att få nytt jobb

… att det är en obehaglig situation att vara den som är ny:

– Ibland tar det ett tag att komma in i gemenskapen, men ofta går det rätt fort. De allra flesta tar väl hand om sina nyanställda, och är måna om att du ska trivas. Tänk också på att du sannolikt kommer att vara ett välkommet tillskott till verksamheten när du börjar. Din erfarenhet och kompetens behövs.

… att inte leva upp till förväntningarna:

– Det är vanligt att oroa sig för att inte klara av det nya jobbet, och på sätt och vis är det lite sunt att ha de tankarna. Det betyder ju att du verkligen vill göra ett bra jobb. Samtidigt är det viktigt att ha i åtanke att det är någon eller några som har gjort en ordentlig bedömning av din förmåga och kommit fram att du har rätt kvalifikationer och är rätt person för jobbet.

Läs också: Gjort bort dig på jobbet? Expertens bästa tips

… att göra misstag på nya jobbet:

– Misstag är något som alla gör, oavsett om man är ny eller inte. Men ett bra sätt att förebygga misstag är vara prestigelös när du kommer till det nya jobbet. Det är naturligt att du inte vill framstå som okunnig, men det är helt relevant att ställa frågor, exempelvis om hur deras rutiner för olika moment ser ut – det kan ju inte du förväntas veta. Om du sedan skulle göra ett misstag så är det viktigt att våga erkänna det direkt.

... att tappa din identitet när du byter tjänst:

– Det är många som känner att de har en identitet i det yrke de har valt, och det kan ses som ett slags bevis på engagemang. Men det du behöver komma ihåg, är att din tjänst är en funktion i en verksamhet, uppgifter du ska utföra, och inte definierar dig som privatperson. 

… att det nya jobbet inte är bättre än det gamla:

– Det är svårt att avgöra på en gång, och kanske tar det lite tid innan det känns så bra som du hoppats. För att undvika att bli besviken är det viktigt att ta reda på så mycket om företaget och rollen under rekryteringsprocessen. Kolla noga vad tjänsten går ut på; ibland kanske du tolkar tjänstetiteln som något annat än vad arbetsgivaren har tänkt. Be dem berätta om vad som är ditt uppdrag och hur de ser på utvecklingen av rollen. Var inte rädd för att ställa frågor, det visar bara att du tar det hela seriöst.