AI påverkar jurister (bok) 
AI, digitalisering och rätten – en lärobok, Gregor Noll (red)

AI och digitalisering blivit en allvarlig konkurrent till rättens formella regleringsmakt, konstaterar författarna bakom denna bok. Här kopplas diskussionen om enstaka teknologiska lösningar till rättens centrala begrepp och institutioner. Hur kommer rätten som sådan att samverka med AI och digitalisering - eller kommer den rentav att motverka dem?

Boken vänder sig i första hand till studenter på landets juristutbildningar, men är också skriven så att läsare med olika bakgrund och kunskapsnivåer kan ha utbyte av den.

Läs också: Styrs framtidens domar av AI?

Samtal om aktuell juridik (podd) 
Juridikpodden

Mårten Schultz och Tove Lindgren, professor respektive doktorand vid juridiska institutionen, Stockholms universitet, diskuterar mer och mindre aktuell juridik – och en del annat. Några exempel på vad poddavsnitten kan heta: ”Kan man överklaga en förlikning?”, ”Åklagaren som blev ekonomisk förvaltare åt knarklangare” och ”Krig och juridik”. 

Läs också: Intervju med Sargon De Basso

Inblick bakom domen (podd) 
Rättsfallet inifrån

I Rättsfallet inifrån kan du varje vecka höra advokater berätta om utvalda rättsfall med sina egna kommentarer. Du får en inblick i fallen som den juridiska nyhetsbyrån Blendow Lexnova skriver om och de frågor som domen inte svarar på klargörs, som till exempel: Varför vann hen målet? Vad är den viktigaste slutsatsen av domen? Vad betyder domen för framtida fall? 

 

Framtidsspaningar och heta branschfrågor (podd) 
Juridikens värld

Här dyker Sveriges ledande juridiska experter och nytänkare upp för att diskutera aktuella ämnen, undersöka branschfrågor och spana in i framtiden – blandat med personporträtt och karriärresor. En podd från Norstedts Juridik. 

Läs också: Utveckla ditt självledarskap med biohacks

Självledarskap för ökad effektivitet (bok)
Aktivt självledarskap, Anna Tufvesson

Kan du ha nytta av att ibland kunna lura din hjärna för att skapa fokus och effektivitet? Den retoriska frågan ställer författaren till denna bok, som bland annat ska hjälpa dig ta reda på vad som är viktigt för dig för att trivas och må bra på jobbet. I boken presenteras också verktyg för att påverka sina känslor och tankar, och du får reda på hur du kan öka din motivation. 

 

Mindfulness gör dig mer målmedveten (bok/e-bok) 
Hållbar hjärna med mindfulness, Margareta Öström

Mer självledarskap: med hjälp av lite färdigheter i mindfulness kan du bli bättre på just självledarskap och mer strategisk i hur du lever ditt liv, menar författaren. ”Mindfulness bidrar till en livsstil som är lämpad för den målmedvetna ledaren eller dig som strävar efter att bli en”, konstaterar hon.

Den här boken tar upp myter kring mindfulness, exemplifierar fall där mindfulness hjälpt människor och beskriver hur du kan agera målstyrt och hållbart.

Läs även: Mindfulness - gör chefen till en bättre ledare

 

Balans i livet genom att leva ”lagom” (bok)
Radikalt lagom, Fredrik Nyström

Den kompletta titeln på denna bok är ”Radikalt lagom – så lever du långt och lyckligt utan att träna, banta och stressa dig till döds”. Här synar Fredrik Nyström, professor i internmedicin vid Linköpings universitetssjukhus, vanliga myter kopplade till mat och träning. Hans budskap är enkelt: Vägen till ett långt och lyckligt liv går via det svenskaste vi har – att vara lagom. Det handlar om att leva ett balanserat liv med lagom mycket mat, lagom mycket träning och lagom mycket vin.