För affärsjurister som vill jobba på byrå är personligheten avgörande. Noggrannhet, samarbetsförmåga och affärstänk rankas högt av de populäraste arbetsgivarna.

Vinge och Setterwalls är två av de juristbyråer som hamnade i topp när Universum bad svenska juriststudenter ange var de helst skulle vilja arbeta. Vi har frågat de populära arbetsgivarna vad som krävs för att få jobb hos dem.

Läs även: Så mycket tjänar jurister 2022

Engagemang en nyckel till att bli affärsjurist hos Vinge

Lovisa Larsson, Talent Acquisition Partner, Vinge

 Lovisa Larsson.Vad söker ni hos blivande medarbetare?
– När vi bedömer en ansökan söker vi efter exempel på egenskaper som visat sig vara värdefulla att ha som affärsjurist på Vinge. För några år sedan gjorde vi ett gediget arbete med att destillera ned egenskaper och framgångsfaktorer till en intern kompass. När vi granskar ett cv har vi alltid med kompassen som ett perspektiv. Där finns exempelvis egenskapen engagemang, så vi letar efter engagemang i juridiken, studierna och näringslivet.
– Ett cv kan också exempelvis ge bra inblick i leveranskvalitet. Vad väljer man att lämna ifrån sig? I övrigt tittar vi bland annat på tidigare arbetslivserfarenheter. Det kan röra sig om juridiska erfarenheter som SNP, extrajobb under studierna och erfarenhet inom service, vård, lager med mera. Vi är även intresserade av ideellt engagemang vid sidan av studierna, utlandsstudier och språkkurser.

Läs också: Maxa lönen genom hela livet - stor löneguide

Hur tror du att kraven på arbetsgivaren kommer att ha förändrats om tre år?
– För att vi ska fortsätta locka talanger så krävs ett fortsatt arbete med värdegrund, ledarskap, inkluderande kultur, teamarbete och syfte. Konkurrensen om talanger kommer att hårdna allt mer och vi tror att kandidaterna i ökande grad kommer att välja arbetsgivare med matchande värderingar.

Kan du tipsa om hur en kandidat ska formulera sitt cv för att få komma på intervju hos er?
– Ett cv är en ansökningshandling som är en möjliggörare för att senare få visa sin personlighet. Man kan dock få en hel del ledtrådar till personligheten genom ett cv.
– Själva innehållet vittnar om nivå av driv, resultatinriktning, arbetskapacitet och intresse för olika områden. Formalia och formatering kan vittna om noggrannhet och struktur, kreativitet, förmåga att vara “to the point” och en hel del annat. När man väl blir kallad till intervju hos oss ligger fokus nästan uteslutande på personligheten.

Läs också: Framtidens kompetens: Jurister behöver en etisk kompass

Egenskaper och kunskaper för jurister som vill jobba på Vinge:

  • Personlighet är avgörande.
  • Välskrivet cv som vittnar om engemang, struktur, nivå av driv, resultat, arbetskapacitet och intresse.
  • Tidigare arbetslivserfarenheter som extrajobb under studierna.
  • Juridiska erfarenheter som SNP,  med mera. Ideellt engagemang vid sidan av studierna, utlandsstudier och språkkurser är meriterande.

Personligheten avgör om affärsjuristen får jobb hos Setterwalls

Sigridur Albertsdottir, Head of HR & Communications, Setterwalls.

Sigridur Albertsdottir.Vad söker ni hos blivande medarbetare?
– Vi söker jurister som har ett genuint intresse för affärsjuridik samt känner en dragning till det konsultativa förhållningssättet – men med det sagt så lägger vi så klart störst vikt vid de personliga egenskaperna.
– Vi ser  gärna att våra jurister som har ett stort driv, engagemang och kvalitetstänk i sitt yrke samt en vilja att skapa skillnad både för våra klienter och sina kollegor. Noggrannhet och ansvarstagande är även två viktiga parametrar som vi letar efter, och för att inte glömma att du är en skicklig lagspelare då mycket av vår framgång handlar om att samarbeta i team och tillsammans skapa värde för våra klienter.

Läs också: Så fick hon drömjobb och drömlön 

Vilka ser du som de viktigaste tendenserna när det gäller vilken kompetens som efterfrågas?
– Jag ser fortsatt att det är ett behov av driv, nyfikenhet och samarbetsförmåga. Vi anser att dessa kompetenser i kombination med en utvecklad affärsförmåga är det som skapar framgång i rådgivningsyrket hos oss.

Hur tror du att kraven kommer att ha förändrats om tre år?
– Den tekniska utvecklingen kommer att fortsätta generera nya behov och möjligheter i form av både utvecklade arbetsredskap och att nya rättsområden uppstår. Detta kommer i sin tur ställa högre krav på fler tekniska färdigheter än tidigare och ett mer utvecklat innovativt tänkande hos kandidaterna.

Kan du tipsa om hur en kandidat ska formulera sitt cv för att få komma på intervju hos er?
– Vi ser gärna att du på ett strukturerat sätt lyfter fram dina personliga egenskaper och erfarenheter utifrån det vi söker i ditt cv. Vi lägger stor vikt vid att det är välformulerat och lättöverskådligt, och att du håller det kortfattat men relevant så att dina kunskaper lyfts fram på bästa sätt.

Läs också: Miljoner i löneskillnad mellan könen

Erfarenheter och kunskaper som jurister behöver för att öka möjligheten att få jobb hos Setterwalls:

  • Personliga egenskaperna är avgörande, såsom vilja att skapa skillnad, hög samarbetsförmåga, engagemang, driv, nyfikenhet, affärsförmåga, innovation, noggran och ansvarstagande.
  • Genuint intresse för affärsjuridik.
  • Dragning till konsultroll.
  • Tekniska färdigheter.
  • Strukturerat, välformulerat och kortfattat cv.