Så här års fylls krönikor och bloggar med goda råd om hur man ska varva ned inför semestern och inte ta med stressen in i sommarvilan. Men samtidigt vill man ju bli klar innan man går, så att det inte ligger en massa surdegar och pyr i bakhuvudet hela sommaren. Ofta blir det att jobba ända in i kaklet och sen ägna första veckan att få ned pulsen.

Men det finns övningar som man kan utföra mitt i vardagen. Mindfulness, meditation eller vad man väljer att kalla det. Och det behöver egentligen inte ta någon extra tid.

Två övningar du kan göra för att stressa av

  1. Du kan börja redan i duschen på morgonen. Istället för att planera din dag och öva på dina kommande konflikter, kan du försöka fokusera helt på det som händer i duschen: vattnet, temperaturen, tvålen eller handduken efteråt. Hur känns de? Hur luktar de?
  2. En annan populär övning som inte tar någon extra tid handlar om att öka medvetandet om de processer som ingår i att äta ett äpple:
  • Håll äpplet i handen och se på färgen och formen, vrid och vänd så du kan betrakta det från alla håll. Lukta och känn på ytan.
  • Ta ett bett och undersök biten med tungan. Uppmärksamma vad som händer i munnen, saliven som rinner till. Tugga långsamt och upplev smaken.
  • Uppmärksamma hur det känns när du har tuggat färdigt och sväljer.
  • Gör din undersökning noga, som om du efteråt skulle beskriva din upplevelse för någon som aldrig har sett ett äpple.

Fruktstunden kan naturligtvis ersättas av en annan vardagsaktivitet, som att diska, laga mat, raka dig eller borsta tänderna.

Det finns också ett helt batteri med andningsövningar som kan utföras lite när som helst och som har god effekt på stressnivåerna. Tanken är att för en kort sekund kliva ur tiden och bara leva i nuet.

Det finns gott om övningar på nätet, till exempel här.