Akavia Aspekt

Psykologens råd för att inte skapa konfliker på jobbet

Publicerad

Undvik skvaller, räkna till tusen eller lämna rummet.– Du bestämmer själv effekten av ett verbalt knytnävsslag, säger Jan Atle Andersen.

När någon bemöter oss på ett otrevligt sätt kan vi välja mellan tusentals reaktioner.

– Ord har bara den makt som mottagaren tillåter. När du har förstått det kan du öva på det resten av livet, säger Jan Atle Andersen.

– Jag måste inse att mina känslor är mitt ansvar, de uppstår i min hjärna, säger han.

En känsla är inte något som någon annan ger oss, utan något som vi skapar själva.

– Jag glädjer mig och blir glad, jag irriterar mig och blir sur. Känslor är en aktiv process som vi skapar, förklarar han.

Visst väcker det en massa känslor om någon kallar dig för en idiot. Men det viktigaste där och då är att inte dras med, menar han.

– Lär dig räkna till tio – eller sjutusen – om så krävs, eller svara inte alls. Fråga dig själv hur du vill reagera, det tar dig ut ur känslorna, förklarar han.

Det låter kanske enkelt, men är långt ifrån det. När du får ta emot hårda ord med otrevligt tonfall och står där mitt uppe i en het diskussion med blossande kinder – ja då är det inte helt lätt att komma ihåg att ord bara har den kraft du tillåter dem. För att undvika att hamna i konflikt menar Jan Atle Andersen att vi måste ta ett steg tillbaka.

– Tar man en paus och går i väg blir det lättare att agera så som man vill, att välja vänlighet, och då behöver inte diskussionen leda till en konflikt. Efteråt kan du gratulera dig själv till din seger över dig själv.

För att undvika att dras med
i andras konflikter som egentligen inte berör dig, rekommenderar Jan Atle Andersen att du aldrig ska delta i skvaller.

– Börjar någon prata om någon annan i fikarummet så gå därifrån eller säg ifrån att du inte vill ta del av det, säger han.

Skvaller är inte bra för någon av parterna.

– Det säger mest om den som skvallrar, säger han.

Och det gäller att hålla sig utanför konflikter som man inte själv är inblandad i.

– Det bästa är att inte blanda sig in
i konflikten. Då bidrar man inte till att
den växer, säger Jan Atle Andersen.