Tidningen för dig som är medlem i Akavia

Distansarbete

Tredje arbetsplats kan bli vanligare efter pandemin

Publicerad

I en internationell undersökning framkom att många önskar sig en tredje arbetsplats, som inte är hemma eller på arbetsgivarens kontor. Vissa vill till och med betala för det.

Runt om i världen sitter folk och är trötta på att jobba hemifrån. Men är man egentligen sugen på att återgå i de gamla rutinerna? Många ser istället chansen att förändra kontorslivet med mer flexibla lösningar, där både hemmet, kontoret och en tredje arbetsplats ingår.

 

När konsultföretaget Accenture frågade personer i 19 länder framkom att nästan fyra av fem skulle vilja arbeta på ett annat ställe än hemma eller på det ordinarie kontoret. Eller åtminstone ha möjlighet att göra det ibland. Fler än hälften säger sig vara beredda att betala upp till 100 dollar per månad ur egen ficka för att kunna arbeta på ett kafé, bar, hotell eller kontorshotell.

 

Varaktig attitydförändring

Önskan att arbeta från en tredje arbetsplats åtföljs av en attitydförändring gällande affärsresor. Hälften av de tillfrågade angav att de inte har några planer på att göra affärsresor efter pandemin eller att de åtminstone tänker minska tidigare andel affärsresor med hälften. Resultaten för Sverige ligger i linje med det internationella genomsnittet.

 

Pandemin har tvingat fram en ”kreativ pragmatism”, särskilt för hotell- och resebranschen som har kämpat för att hitta andra intäktsvägar under krisen, säger Peter Lindell som arbetar inom Accentures affärsområde detaljhandel. Vissa hotell har gjort om rum till pop-up-restauranger medan andra experimenterat med att erbjuda tillfälliga kontorslokaler till de som söker en arbetsplats att jobba ifrån.

 

Svenskar minst oroliga

Jämfört med andra länder i världen är svenskarna minst oroade över pandemins effekter på ekonomin och den egna jobbsituationen. Drygt 65 procent av svenskarna är oroade över ekonomin, i kontrast till exempelvis 91 procent av spanjorerna. 40 procent av svenskarna är oroliga över hur pandemin påverkar deras jobbsituation. Detta jämfört med 77 procent av invånare i Spanien.

Publicerad