Det är vanligt att även de som arbetar med budgetar, bokföring eller andra ekonomiska uppgifter känner ett motstånd mot att ta ett ordentligt tag om sin privatekonomiska situation. Det konstaterar Christina Sahlberg, sparekonom och författare som skrivit flera handböcker om hur man kan ta sig an den egna situationen.
– Det är också helt naturligt att känna motstånd, för rent evolutionärt är vi människor programmerade att se till att överleva dagen. Alltså att prioritera kortsiktiga fördelar framför långsiktiga, säger hon.
Hon berättar också att en vanlig anledning till att många drar sig för att ta tag i planeringen är en uppfattning om att man automatiskt får tråkigare i dag om man ska säkra framtiden.
Läs också: Sex steg till högre lön när du byter jobb
– Men det är en ren missuppfattning, så behöver det inte alls vara. Nej, det finns all anledning att se till att övervinna det där evolutionära hindret, nu när vi inte längre behöver bekymra om oss att ha mat för dagen.
Det ger snabbt en kick när man kommer igång med det privatekonomiska arbetet, menar hon.
– Det finns många som känner en press av att inte ha full koll, och min erfarenhet är de direkt känner sig lättade så fort de har gjort någon enda sak kring den ekonomiska planeringen.
Läs också: Hur påverkas pensionen av föräldraledigheten?
Och det viktiga är att komma igång, understryker hon, eftersom tiden gör underverk i de här sammanhangen.
– Ränta-på-ränta-effekten gör verkligen skillnad och får tillgångarna att växa väsentligt.
Enligt Christina Sahlberg är det många som tänker att det inte är någon idé att kontakta banken eller försäkringsbolaget för att prata villkor, eftersom de räknar med att de blir väl omhändertagna som kunder.
– Det kan de säkert bli, men det visar sig ständigt i undersökningar att trogna kunder får sämre villkor. Vi är rätt duktiga på att jämföra priser på sådant som resor eller kameror – men det finns mycket mer att spara när det gäller privatekonomiska tjänster.
Till sin hjälp kan man förstås ha jämförelsetjänster på nätet, eller mer ”förhandlingsinriktade” tjänster som Påmind, och det kan vara mycket användbart – men det gäller då att kolla att de är oberoende.
– En del av tjänsterna har nära samarbeten med vissa aktörer, och då kan man ana hur deras rekommendationer kommer att styras. De stora tjänsterna är i alla fall oberoende, så de kan man med fördel använda.
Läs också: Experten om hur du fixar privatekonomin
De olika tjänsterna kan alltså underlätta det privatekonomiska arbetet, men totalt sett har det ändå blivit svårare att få full koll på sin ekonomi, enligt Christina Sahlberg.
– Det har under en längre tid tillkommit allt fler valmöjligheter, inom fler områden, och då kan det helt naturligt bli ett större motstånd när komplexiteten ökar. Vi är alltid rädda för att ändra något som fungerar, även om det påverkar vår ekonomi negativt, säger hon.
I sin nya bok ”Ekonomikalendern” har Christina Sahlberg delat upp arbetet med att få koll på privatekonomin i tolv delar, en för varje månad.
– Det kanske låter långt att hålla på med de här frågorna i ett år, men att istället ta tag i allt på en gång är sällan ett alternativ. Då blir det antagligen aldrig av, säger hon.
Bli medlem i Akavia
Akavia är förbundet för dig som är akademiker. Genom oss får du råd och stöd genom hela arbetslivet. Akavia ger dig full utväxling på din karriär. Läs mer om vad du får som medlem.
Fem privatekonomiska tips
- Behåll studieskulden. ”Det kanske kan kännas lockande att öka avbetalningstakten när studieskulden till slut går mot noll. Men tänk på att det är ett lån med oerhört låg ränta, och det kan mycket väl vara värt att låta det ticka på som planerat.”
- Långsiktigt sparande lönar sig. ”Så här är det: Om dina föräldrar tidigt förstod storheten i ränta på ränta-effekten och hade möjlighet att investera 10 000 kronor på börsen när du föddes, hade du vid 65 år haft 1,5 miljoner kronor. Ränta på ränta-effekten är fantastisk!”
- Ny regel om ränta på uppskov. ”Nyligen ändrades reglerna om ränta på uppskov av vinstbeskattning vid bostadsförsäljning. Nu behöver du inte längre betala någon ränta, vilket i praktiken innebär att det blir som ett räntefritt lån. Du kan dessutom återkalla en skuld upp till fem år tillbaka i tiden.”
- Var lagom mycket försäkrad. ”Se över om du behöver alla försäkringar du har. Är du kanske till och med dubbelförsäkrad? Gå sedan igenom de försäkringar du behöver och kolla upp vad du betalar för dem. Jämför priserna med likvärdiga försäkringar hos andra försäkringsbolag.”
- Inkomstförsäkring kan vara värdefull. ”Om du skulle bli drabbad av att förlora jobbet, kan det vara mycket värdefullt med en inkomstförsäkring som ger dig mer ersättning än vad du kan få från a-kassan. Kontrollera vad som gäller för den inkomstförsäkring som du får genom ditt medlemskap i ett fackförbund som Akavia.”
Källa: Christina Sahlberg/Ekonomikalendern
Akavia har Sveriges bästa lönestatistik
Är du ekonom, jurist, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare eller kommunikatör och vill ha en konkurenskraftig lön så är Akavia fackförbundet för dig. Här finns Sveriges bästa lönestatistik och vi erbjuder lönecoachning till våra medlemmar så att du vet vad du ska säga när chefen hänvisar till potten. Bli medlem i Akavia.
Publicerad