Ann-Marie Hellgren har en lång bankkarriär i bagaget, senast från Nordea där hon varit produktchef och projektledare inom en rad områden. Möjligheten att gå i tidig pension vid 62 år yppade sig tack vare Nordeas pensionsavtal, där hon bedömde villkoren som goda.
– Det är upp till den anställde att avisera sin önskan om tidig pension sex månader i förväg. Vill man nyttja sin rätt, kan arbetsgivaren inte säga nej till det. Man får knappt 70 procent av lönen tills man blir 65 och blir vanlig pensionär, så det blir inte så stor skillnad efter skatt.
Känslorna kan vara blandade inför en tidig pensionering efter ett hektiskt arbetsliv.
– Väldigt många har nyttjat möjligheten. Mina jobbvänner har slutat en efter en. Först tänker man “Ska jag sluta nu?”, men ingen ångrar sig. I stället år de ett fånigt leende på läpparna.
I september 2020, drygt ett halvår efter att hennes sambo gått i tidig pension, blev drömmen verklighet, bara lite efter planen.
– Det är som ett stort julbord med varmrätter och godsaker. Jag rekommenderar det absolut. Man behöver bara fundera på var man ska börja och i vilken takt.
Den stora fördelen är den otroligt stora friheten, framhåller hon.
– Jag är inte jagad av krav. Vi ställer inte längre väckarklockan och har tid att odla intressen och vänskap. Nu kan¨vi göra det som är roligt. Jag har varit nyfiken hela livet.
Det kan dock vara en stor omställning mentalt att släppa produktionskrav, varnar hon.
– Det blir en ny fas i livet, och det blir en realitet att det finns en ändlighet på livet. Jag kan sakna deadlines, att planera, genomföra projekt, gå i mål och få applåder. Det tog ett år för stressen att släppa och landa i det nya. Jag tror man måste ge det tid att få ned tempot.
Idag är hon där och njuter av tillvaron tillsammans med sambon, berättar hon. Inför pensioneringen skrev hon en lång lista på vad hon tyckte var roligt.
– Den var jättebra att ha tankemässigt. Jag har också sett till att skapa nya strukturer och sammanhang. Vi är till exempel ett kompisgäng i samma situation som träffas en gång i månaden.
Läs också: Så påverkas din pension av kriget i Ukraina
Hon tipsar även om att kolla upp om företaget man jobbar på har någon seniorförening.
– På grund av GDPR fick jag inte per automatik någon inbjudan till Nordeas seniorförening utan sökte upp den själv. Den typen av föreningar med aktiviteter finns i de flesta storföretag.
Läs också: Lägg ditt nätverkspussel med omsorg
Jag är fortfarande kvar i bankens konstförening. Det är ett jättetrevligt sätt att träffa kolleger. Hon har fjällvandrat med sambon, varit i skärgården och gjort en kulturresa till Värmland.
– När man slutar jobba kommer hjärna och kropp mer i synk, plötsligt känner man hur man mår. Vi går mycket promenader, yogar och tränar. Vi älskar musik och litteratur. Nu hinner vi.
I framtiden hägrar långresor, ideellt arbete, att sjunga i kör och fler kurser.
– Jag vill arbeta ideellt till exempel för Ersta sjukhus eller Röda Korset. I vår vill jag vara röstmottagare i valet. Jag har gått en kurs i silversmide och är sugen på flera kurser på senioruniversitet.
– Just nu läser jag finska via en app, eftersom jag har rötter i Finland på mödernet. Det är jättebra med hjärngympa. Men det verkar vara ett riktigt race att få en plats på senioruniversitet när de släpps i januari.
Det här får du som medlem i Akavia
Det kan verkligen ta tid att hitta sig själv, konstaterar hon.
– Det tog ett tag att komma in i lunken första året. I början var jag riktigt stressad. Om jag inte är uppe i min speed, blir jag dum i huvudet då, tänkte jag. Jag funderade på vem jag är idag. Jag visste att jag inte var mitt jobb, men vem är den nya? Nu vet jag och det funkar bra.
– Jag ser det som en ny fas där det gäller att odla intressen, vänskap, ha kul och sköta om kropp och själ. Jag är en stor bokslukare. Jag läser 2-3 böcker i veckan. Dieselverkstan och Akademibokhandelns Låna och Läs ger bra tillgång till nyinkomna böcker.
Man behöver inte ha så höga krav på sig själv, understryker hon.
– Nu ska jag gå en kurs i stand up. Och jag har utvecklat konsten att baka surdegsbröd.
Under sin tid på Nordea var Ann-Marie Hellgren med i Akavias klubbstyrelse.
– Det gav en unik insyn i koncernen och möjlighet att stötta kollegor. Man kom närmare företagets hjärta så det var absolut en guldkant. Nu har jag tillfrågats om att sitta i valberedningen för Nordeas seniorförening. Det ser jag fram emot. Jag har även ett bokprojekt på gång.
Ann-Maries bästa tips för en lyckad pensionering
- Skriv en lista på vad du tycker är kul och vad du vill göra. Det ger trygghet. Och svar på alla frågor som kan komma om vad du ska göra.
- Ge dig ett år att landa i din nya fas
- Ta hand om knopp och kropp
- Sänk kraven på dig själv
- Skapa nya typer av strukturer och det är bra med rutiner
- Gå med i jobbets seniorförening
- Engagera dig ideellt
Akavia för företagare
Akavia erbjuder dig som företagarmedlem rådgivning kring juridiska frågor och affärsmässiga beslut samt gruppavtalade försäkringar och a-kassa. Vi har även en rad förmåner speciellt framtagna för dig som egenföretagare som underlättar din situation och hjälper dig framåt.
Här hittar du som driver företag mer information om de förmåner som erbjuds till företagare.
Publicerad