Här får du de elva bästa tipsen som förbereder dig inför jobbintervjun. 

Läs också: Så avslöjar du dina svagheter

 1. Ta reda på vad som väntar dig
  ”När du blir kallad till en arbetsintervju kommer du i de flesta fall få information om hur lång tid som mötet kommer att ta, hur många och vilka som du kommer att träffa och om du behöver förbereda någonting, exempelvis arbetsprov. Om du ändå inte får denna information är det alltid klokt att ringa till arbetsplatsen i förväg och ta reda på det: Vilka kommer du att träffa, hur många sitter med på intervjun? Det visar att du förbereder dig”.
 2. Välj kläder efter situation
  ”Ett tips är att anpassa kläderna utifrån tjänsten och arbetsplatsen – och här kan det se mycket olika ut. Om du söker jobb på en liten reklambyrå kanske det inte är läge att ta i från tårna och sätta på dig finkläderna. Om du söker jobb på bank eller advokatbyrå är det klokt att följa klädkoden i form av en finare vardagsklädsel och inte dyka upp i trasiga jeans och t-shirt. Om du är osäker på vilken klädkod som gäller har jag hört om människor som, inför anställningsintervjuer, rör sig i närheten av arbetsplatsen för att få en känsla för vilken typ av kläder som används. Det är också viktigt att du känner dig bekväm i de kläder som du har på dig på intervjun. Det märks om du inte är det.”
 3. Döda fisken-handslaget
  ”Ett välkomnande och stabilt handslag, en naturlig ögonkontakt, en rak hållning samt en nyfiken och vänlig framtoning räcker långt för att göra ett gott intryck. Det är lättare sagt än gjort i stundens hetta, men försök hitta ett mellanläge. Undvik det omdiskuterade ’döda fisken’-handslaget, men ta heller inte i för mycket och för länge. En rak hållning signalerar självförtroende, men försök att inte bli spänd. Om du undviker ögonkontakt framstår du som osäker, men låt heller inte ögonkontakten övergå i ett stirrande. Om det är flera personer som intervjuar dig bör du titta på alla i rummet när du exempelvis svarar på en fråga”.
 4. Läs på inför intervjun!
  ”Du kan räkna med att få en fråga om vad du känner till om verksamheten. När du förbereder dig inför arbetsintervjun är det därför A och O att läsa på om arbetsplatsen och om tjänsten som du söker. Då kan du också ställa mer initierade frågor och framstår därmed som påläst och engagerad. Det finns olika sätt för att bilda dig en uppfattning: följ verksamheten på sociala medier, läs tidningar och skumma igenom årsredovisningar.”
 5. Skriv ner ett frågebatteri…
  ”När du ändå läser på om arbetsplatsen och tjänsten kan du också formulera ett antal frågor att ställa på intervjun. Inriktningen på frågorna varierar förstås beroende på tjänsten och arbetsplatsen, men de kan exempelvis kretsa kring kulturen på arbetsplatsen, utvecklingsmöjligheterna inom verksamheten och vilka specifika arbetsuppgifter som ingår i din roll. Återigen: när du ställer genomtänkta frågor visar du på engagemang och intresse.”
 6. … och förbered egna svar på vanliga frågor
  ”Ett annat tips inför arbetsintervjun är att fundera igenom dina svar på ett antal vanliga och svåra frågor, exempelvis ’varför ska vi anställa dig?’ eller ’berätta om dina förbättringsområden’. Det mest intressanta för arbetsgivaren är ofta inte den faktiska frågan i sig, utan snarare hur du väljer att svara på den. Uttryck dig koncist, bygg svaret på konkreta exempel och fokusera på vad du har lärt dig och vad du vill lära dig: ’under situationen X gjorde jag bort mig, jag hanterade det med hjälp av Y och har sedan dess lärt mig Z’. För det första visar du då ödmjukhet, för det andra att du kan reflektera och lära dig nya saker”.
 7. Visa självförtroende och kompetens, men skryt inte
  ”Du ska givetvis framhålla vad du har åstadkommit och uppmärksammats för på tidigare jobb. Det är dock viktigt att undvika skryt och i stället uttrycka sig neutralt: ’jag har fått beröm för mitt arbete med B och C, men jag skulle samtidigt vilja lära mig mer om detta’”.
 8. Visa vanligt hyfs – kom i tid
  ”Det är en självklarhet för de allra flesta, men det kan vara värt att påminna om att komma i god tid till mötet och att stänga av mobiltelefonen under intervjun. Om du mot all förmodan skulle komma sent, kommunicera detta så snart som möjligt till arbetsplatsen och förklara läget, exempelvis att det är stopp i kollektivtrafiken eller att du har fått punktering på bilen.”
 9. Det är okej att vara nervös
  ”Tipsen i denna text är enkla att förstå i teorin, men de kan vara svårare att använda i praktiken när nervositeten smyger sig på inför en viktig arbetsintervju. Det finns dock sätt för att lindra nervositeten. Ett sätt är att helt enkelt vara medveten om att du har blivit ditkallad eftersom arbetsplatsen är intresserad av din kompetens och dig som person. Ett annat sätt för att minska nervositeten är att förbereda dig inför intervjun enligt tipsen ovan: läs på om arbetsplatsen, välj kläder efter situation och fundera över frågor och svar. Ytterligare ett tips är att tänka på att andas lugnt både före och under intervjun. Sist men inte minst: det är naturligt att vara nervös och de flesta rekryterare har förståelse för det.”
 10.  Tillrättavisa inte arbetsgivaren
  ”Ibland kommer arbetsgivaren att ställa frågor för att se hur du reagerar och hanterar dem – inte för att frågan i sig är särskilt intressant. Därför kan du alltså få frågor om information som du redan har berättat om i ditt cv och personliga brev. Då är det viktigt att inte tillrättavisa rekryteraren och exempelvis säga: ’varför har ni inte läst min ansökan?’”.
 11. Läs på om lönen
  ”Det kan mycket väl vara så att arbetsgivaren vill diskutera din lön under arbetsintervjun. Ett tips är därför att läsa på i förväg: vad ligger lönenivåerna på i branschen och vad är en rimlig ingångslön för denna tjänst? Då har du också bättre möjlighet att lämna ett eget löneanspråk – en undersökning från fackförbundet Akavia visar nämligen att de som gör detta i genomsnitt får en bättre lön. Om du inte är insatt i frågan, kan du säga att du är säker på att arbetsgivaren erbjuder marknadsmässiga löner men att du behöver ta reda på mer och får återkomma om detta. Kontakta Akavia för lönerådgivning och tips inför lönediskussioner.”

Läs också: Bästa tidpunkten att skicka in din ansökan