Här får du några tips för att lära dig något nytt som du kan ha nytta av i jobbet. Här hittar du en rad olika vägar till egen kompetensutveckling.

Gratiskurser

Det går lätt att hitta kvalificerade kurser online, med fördelen att du genomföra utbildningarna närhelst det passar dig.

MOOC – Massive Open Online Courses – är ett ypperligt verktyg för att kompetensutveckla dig på egen hand. Här samlas nätbaserade kurser från såväl Harvard och Stanford som våra svenska lärosäten, öppna för alla. Kurserna är gratis, men du får än så länge oftast inga högskolepoäng av att ha gått dem. Däremot kan du få mycket värdefulla kunskaper.

MOOC-kurser finns samlade på några olika plattformar: Edx, Coursera och Futurelearn

Även Linkedin har gott om kurser i kvalificerade ämnen. På Linkedin Learning  lockar de med över 16 000 expertledda kurser, där du får ett certifikat efter avslutad kurs.

Linkedin Learnings utbud ingår i deras Premium-abonnemang.

TED talks

Att ägna en halvtimme åt ett TED talk kan vara ett väldigt effektivt sätt att få nya kunskaper och en god dos inspiration. Några tips:

John Doerr, Why the secret to success is setting the right goals

Den amerikanske riskkapitalisten John Doerr pratar om vikten av att sätta rätt mål av rätt anledningar. Han bjuder på underhållande paralleller till såväl Google som Bono för att stödja sina tankar. 

Kate Raworth, A healthy economy should be designed to thrive not grow

Kate Raworth, ekonomiprofessor på Oxford University, talar om en mer hållbar ekonomi i världen. Hon hävdar att i stället för att prioritera nationernas tillväxt, bör världen snarare prioritera att möta de globala behoven inom ekologiska gränser. 

Tanya Menon, The secret to great opportunities? The person you haven’t met yet

Psykologen Tanya Menon lyfter fram hur viktigt ett dynamiskt nätverk är i vår samtid. Men de flesta av oss lever i alltför snäva sociala universum, anser hon. För ju mer mångfasetterat nätverket är, desto större chans att du verkligen kan ha nytta av det. 

Simon Sinek, Why good leaders make you feel safe

En klassiker från 2014. Simon Sinek menar att ledare bör vara mer än auktoritetspersoner – för att vinna teamets förtroende bör ledarna först sätta behoven hos människorna omkring dem framför sina egna. Vilka utmaningar det kan innebära berättar han om här.

Susan Colantuono, The career advice you probably didn’t get

Du gör allt rätt på jobbet, följer rätt råd, men du avancerar ändå inte. Varför? Susan Colantuono bjuder på råd som kan många kan ha nytta av att höra. 

Kelly McGonigal, How to make stress your friend

I stället för att själva stressen är skadlig, kan det vara tankarna på stress som är av störst ondo. Psykologen Kelly McGonigal talar om hur du kan vara öppen för de positiva sidorna av stress, och ha nytta av dem.

Bli medlem i Akavia

Akavia är förbundet för dig som är akademiker. Genom oss får du råd och stöd genom hela arbetslivet. Akavia ger dig full utväxling på din karriär. Läs mer om vad du får som medlem.

Poddar

Minska nu skärmtiden, slut ögonen och lyssna på ett eller flera avsnitt av en bra podd, till exempel:

Team Anywhere Leadership Podcast

Under det gångna året har många ledare ställts inför ny, tuff utmaning: att leda team där deltagarna är utspridda på distans, eller att skapa samhörighet i hybridteam där vissa är på distans och andra på kontoret. Den här podden tar upp olika aspekter av detta.

Rat Race – din guide i ekorrhjulet  

Sofia Wingren och Filip Strömbäck, med egna samlade erfarenheter kring internationellt ledarskap och headhunting, bjuder in gäster för att bena ut ämnen som ”Employer branding är bara glättig yta - eller?” och ”Folk sover genom digitala events”. På svenska.

Dare to lead

Brené Browns senaste podd är baserad på hennes bok Dare to Lead. Här samtalar hon med personer som alla har det gemensamt att de vågar ta ställning, förändra eller påverka – de vågar leda.

Framgångspodden

Nordens största intervjupodd, där Alexander Pärleros träffar framgångsrika människor inom olika sektorer och låter dem berätta hur de kommit dit där de är. Här finns hundratals avsnitt att välja mellan. På svenska.

The Daily (New York Times)

20 minuter per dag, fem dagar i veckan, från en av världens ledande tidningar. Varje avsnitt tar upp en dagsaktuell nyhetshändelse och ger en relativt lättillgänglig fördjupning av ämnet.

Böcker

Vill du hellre läsa fysiska böcker så finns det flera som ger tips kring arbetslivet. Här är några relativt nyutkomna böcker som kan hjälpa dig i arbetsvardagen:

Nicolas Jacquemot, Vässa din sociala kompetens 

Social förmåga kan vara helt avgörande för din karriär, inte minst vid distansarbete. Kommunikationsexperten Nicolas Jacquemot utgår från de senaste rönen i ämnet och ger metoder för hur du kan stärka din sociala förmåga. Budskapet är att alla kan utveckla dessa färdigheter.

Niclas Almén, Återhämtningsguiden 

Psykologen Niclas Almén förordar att vi ser på behovet av återhämtning som på vårt behov av mat: vi behöver lite grann flera gånger om dagen – vi kan inte svälta i väntan på att få en hel buffé om en månad. Det går alltså inte i längden att jobba stenhårt och sedan försöka klara återhämtningen under semestern.

Urban Björn, Business as equals 

Kopplingen mellan å ena sidan mångfald och jämställdhet, och å andra sidan lönsamhet och affärsmål, har aldrig varit tydligare än i dag. Nu är det hög tid att synliggöra de osynliga hinder som finns i företaget – och göra något åt dem.

Malcolm Wiberg, Medvetet ledarskap 

I det medvetna ledarskapet går ledarskapet från vakthund till vallhund. Ledaren ska inte tala om vad medarbetarna ska göra utan ge dem förutsättningar att lista ut vad de ska göra för att nå målet, enligt Malcolm Wiberg.

Lisa Rosengren, Karriärhandboken 

Boken innehåller verktyg för att planera din karriär, tillsammans med konkreta tips på hur du kan agera för att ta dig dit du vill. Här kan du bland annat läsa om hur du hittar de dolda jobben, vad du kan göra när motivationen och hur du optimerar din Linkedin-profil – något som du för övrigt också kan passa på att göra! 

Granskning av medlemmarnas kompetensutveckling och vidareutbildning