Stegräknare kan skapa en bostadsbubbla, och risken att
få parkeringsböter är högre i december. Det här är siffrornas fel, för siffror påverkar oss ofantligt mycket mer än vi tror, konstaterar Micael Dahlen, författare och ekonomiprofessor vid Handelshögskolan i Stockholm.
– Det finns massor med tydliga exempel på vad siffror gör med oss utan att vi är medvetna om det. Det är allt från till synes rätt oskyldiga områden, som att våra rörelsemönster påverkas av siffror, till beslut om stora investeringar eller risktaganden, säger han.
Micael Dahlen och Helge Thorbjørnsen, professor vid Norges Handelshøyskole, är aktuella med en bok om just siffror. Att två ekonomiprofessorer har gett sig på det ämnet låter kanske lite nördigt, men Sifferdjur handlar om det som de beskriver som en ”sifferdemi”, alltså att det är en epidemisk utveckling av sifferanvändning i samhället just nu, och en rejäl sifferpåverkan på våra liv.
Ta bara det faktum att vi – omedvetet så klart – tillskriver siffror olika egenskaper. Till exempel upplever vi delbara tal som sociala, medan de odelbara primtalen ger associationer till ensamhet.
– Så om en ny bilmodell kallas för Audi A7, upplevs den som ensam och individualistisk, i alla fall i jämförelse med om den heter Audi A6 som snarare känns social, säger Micael Dahlen.
Visst, så lättlurade är vi, vilket kan få betydligt mer drabbande konsekvenser än att vi styrs i vårt val av bil.
Som det där med psykologisk ålder, alltså att vi har en uppfattning om hur gamla vi ”egentligen” är. Det finns flera olika studier som visar att ju lägre psykologisk ålder vi anger, desto snabbare går vi.
– Gånghastigheten är direkt förknippad med den allmänna hälsan, och det har visat sig att vår psykologiska ålder påverkar allt från kognitiva funktioner till dödlighet. Vi kan alltså tänka oss yngre och friskare – om det inte vore för det att vi konstant blir påminda om vår kalenderålder, oavsett om vi ska svara på en jobbannons eller bara öppna Bank-id.
Sedan kommer siffror in som ett fantastiskt, och synnerligen bedrägligt, verktyg när vi människor ska ägna oss åt något som vi verkligen inte kan låta bli: att jämföra oss med andra.
– Vi är helt fixerade vid att veta om andra är bättre eller sämre än vi själva, och hjärnans hantering av jämförelserna är nära kopplad till vårt belöningscentrum. Om vi presterar bättre blir vi glada, men presterar vi sämre blir vi på dåligt humör.
Ett enkelt sätt för jämförelse bjuder förstås sociala medier på. Författarna har gjort studier som visar de negativa effekterna av att bli alltför beroende av siffrorna för följare och ”likes”, gillamarkeringar. Hur de här siffrorna påverkar oss är kopplat till hur vi tänker att vi ligger till jämfört med andra.
– De som tror sig ligga över genomsnittet har ett bättre självförtroende och känner sig mer tillfredsställda än de som uppfattar att de har färre följare eller får färre ”likes” än andra. Så det slår i båda riktningarna: den som inte får så många ”likes” riskerar att få dåligt självförtroende, samtidigt som den med många ”likes” kan utveckla tendenser till narcissism och självupptagenhet.