Tidningen för dig som är medlem i Akavia

Samhällsvetare

Stor skillnad på samhällsvetares löner

Publicerad

Sören Lundgren Akavia porträtt medelålders man glasögon och mörk kavaj ser förtroendeingivande ut Akavia Aspekt
Även om staten betalar lägre löner än det privata näringslivet så kan ett jobb inom en statlig verksamhet ge mer pengar i slutänden. Pension och övertidsersättningar är sådant som ofta glöms bort när man tittar i lönekuvertet. Sören Lundgren, förhandlare/rådgivare på Akavia, vet hur löneläget ser ut för dig som är samhällsvetare.

Om du har en lön på 50 000 kronor och jobbar i privat sektor på ett anställningsavtal utan pensionsvillkor och utan övertidsersättning kan du tappar cirka 9 000 kronor i pensionspremier.

Fråga: Jag är samhällsvetare och 44 år. Efter elva år hos samma arbetsgivare känns det som det är dags att hitta utveckling utanför denna myndighet. Har nyss blivit tillfrågad för en tjänst hos annan arbetsgivare inom statlig sektor och har också sökt ett jobb på annons inom den privata sektorn.

Jag har varit på en intervju för det ”privata” jobbet och har förstått att de kan erbjuda en ganska bra lön men det blir utan övertid och man omfattas inte heller av något kollektivavtal.

Ska snart träffa den ”statliga” arbetsgivaren och har en del funderingar om vad jag kan kräva i lön. Det är inte fråga om någon chefstjänst utan en handläggare/ specialist med tyngdpunkt på omvärldsbevakning. Samma sak gäller för den andra tjänsten.

Läs också: Var tjänar samhällsvetare bäst, i statlig eller offentlig sektor?

Snittlönerna för handläggare och specialister 2020 går från 42 000 kronor till 49 000 kronor

Svar: För gruppen samhällsvetare så är genomsnittslönerna för handläggare i statlig tjänst cirka 42 000 mot privat sektor ca 45 000.

Sören Lundgren, lönespecialist, Akavia.Det skiljer mer på specialisterna: statlig sektor snittar 46 000 kronor och privat sektor 55 000 kronor. Jämförelsen är gjord för dem som är födda mellan åren 1970-79. På statlig sektor tycks inte arbetsområdet spela någon nämnvärd roll för lönenivån. Genomsnittslönerna för handläggare och specialister går från 42 000 kronor till 49 000 kronor där affärs- och verksamhetsutveckling med mera ligger högst tillsammans med ekonomistyrning på 48 000–49 000 kronor.

På privat sektor toppar finans och fonder med mera med genomsnitt runt 70 000 kronor.

Statens kaka är liten men säker brukar man säga. På det statliga området har man alltid kollektivavtal vilket bland annat innebär pensionsavsättningar och utfyllnad vid föräldraledighet.

Läs också: Sälj dig inte för billigt - se till att förhandla dina villkor

Ett anställningsavtal på privat sektor utan pensionsvillkor och utan övertidsersättning kan innebära, vid en lön på 50 000, att man tappar cirka 9 000 kronor i pensionspremier, och med 75 timmar övertid per år cirka 2 000 kronor per månad i övertidsersättning. Det finns också lite regionala skillnader, utanför Stockholm ligger medellönen för de som är födda 1970-1979 mellan 45 000 kronor och 50 000 kronor. Stockholms medel ligger på cirka 54 000 kronor.

Läs också: Lönen för en samhällsvetare 2022

Förutom tidigare nämnda finansarbete så drar även affärsutveckling och compliance upp värdet. Totalt återfinns nästan hälften av Akavias samhällsvetare i Stockholm.

Lönefrågor är en färskvara

Akavias lönespecialister besvarar här medlemmarnas frågor om lön, lönesättning och lönemodeller. Lönespecialisterna är också ombudsmän och har stora kunskaper inom förhandlingsteknik.

Tänk på att lönefrågor är en färskvara! I början av artikeln hittar du datum när texten publicerades.

Akavias lönerådgivning når du som är medlem här

Sören Lundgren, förhandlare / rådgivare på Akavia svarar på en medlemsfråga.

Sören Lundgren är en av Akavias förhandlare / rådgivare.  Han svarar också på medlemmarnas frågor i tidningen. Har du en fråga om dina möjligheter och utmaningar på din arbetsplats? Kontakta Akavias  rådgivning.

Så hanterar vi din medlemsfråga

Inskickade frågor till Akavias rådgivare/förhandlare  redigeras och avidentifieras innan publicering i tidning och på webb. Det sker för att skydda dig som medlem och dina medlemsuppgifter. 

Inga personliga frågor publiceras.

Publicerad