En roll som utredare med lång erfarenhet ligger på cirka 51 400 kronor i 2020 års löneläge.

Läs också: Det tjänar samhällsvetare år 2022

Fråga: Jag är utbildad samhällsvetare från Umeå universitet med inriktning mot företagsekonomi, men har nu arbetat över 15 år sedan avslutade studier.  

Direkt efter examen fick jag ett uppdrag på en större myndighet men jag har de senaste åren arbetat som utredare på ett privat företag. Jag känner att jag inte riktigt får den utveckling jag skulle önska i mitt nuvarande uppdrag och har nu fått upp ögonen för en spännande tjänst på en större myndighet i Stockholmsområdet. Jag arbetar idag med utredningsarbete och utveckling av verksamheten.

Tjänsten jag sökt är ett uppdrag som utredare med särskilt ansvar för ett större projekt som kommer löpa över två år initialt utöver sedvanligt utredningsarbete.

Vad kan jag begära i lön och är det något särskilt jag behöver tänka på lönemässigt i relation till projektledarrollen?

Läs också: Samhällsvetare - så blir drömjobbet ditt

År 2020 är löneläget för en samhällsvetare med lång erfarenhet som utredare 51 400 kronor

Caroline Lindeberg, löneexpert, Akavia.Svar: Först måste du stämma av med arbetsgivaren hur de ser på projektledarrollen. Det bästa för dig är att hitta en lönemodell där din lön sätts utifrån ansvar och svårighetsgraden i ditt arbete i stort. Med det sagt menar jag att det utifrån en delad tjänst kan innebära att arbetsgivaren förordar ett lönetillägg för det projekt du ska vara med och driva. Tillägget kan då tas bort om du senare är klar med projektet och enbart återgår till din huvudtjänst som utredare.

Läs också: Det här är ett lönetillägg

Men det ligger så klart i ditt intresse att förorda en fast lön för hela ansvaret. Detta utifrån att du dels inte vet hur länge projektet kommer pågå, men också för att du önskar en roll med större utvecklingsmöjligheter, så när detta projekt är klart måste du lyfta att du utgår från att du då kan fortsätta med andra nya projekt.

Vår statistik visar att medianlön för en liknande roll som utredare med din långa erfarenhet i 2020 års löneläge ligger på cirka 51 400 kronor.

Läs också: Lönen för samhällsvetare 2022

Därtill kan nämnas att undre kvartil hamnar på runt 49 400 kronor samt övre kvartil 54 600 kronor. Detta är dock inte med hänsyn tagen till projektledarrollen. Där kan det vara rimligt med ett påslag på runt 3000-4000 kronor lite beroende på hur stor del av din tid som skulle läggas på projektet. Men detta med förutsättning att det skulle innebära minst 50 procent av din tid. 

Caroline Lindeberg, förhandlare / rådgivare på Akavia svarar på en medlemsfråga.

Caroline Lindeberg är en av Akavias förhandlare / rådgivare.  Hon svarar på medlemmarnas frågor i tidningen. Caroline Lindeberg är också specialist på löner. Har du en fråga om dina möjligheter och utmaningar på din arbetsplats? Kontakta Akavias  rådgivning.

Lönefrågor är en färskvara

Akavias lönespecialister besvarar här medlemmarnas frågor om lön, lönesättning och lönemodeller. Lönespecialisterna är också ombudsmän och har stora kunskaper inom förhandlingsteknik.

Tänk på att lönefrågor är en färskvara! I början av artikeln hittar du datum när texten publicerades.

Akavias lönerådgivning når du som är medlem här

 

Så hanterar vi din medlemsfråga

Inskickade frågor till Akavias rådgivare/förhandlare redigeras och avidentifieras innan publicering i tidning och på webb. Det sker för att skydda dig som medlem och dina medlemsuppgifter.

Inga personliga frågor publiceras.