Det är viktigt att skilja mellan kvantitet och kvalitet när det gäller dina studier. Det konstaterar Björn Liljeqvist, föreläsare och författare till bland annat boken ”Plugga smartare”.

– Det finns ett utbrett synsätt om att ”det finns inga genvägar, det är bara att jobba hårt” när du ska plugga. Men det är ju ingen som bryr sig om hur hårt du har jobbat. Det är bara resultat som räknas, säger han.

Plugga effektivt med rätt studieteknik - lärarens guide till framgångsrika studier

Och det finns flera fungerande metoder för att öka kvaliteten i din studieteknik, enligt Björn Liljeqvist. Men en första utgångspunkt är att ha rätt inställning till studierna.

Åtta vanor som hjälper dig att klara studierna

Björn Liljeqvist.– Många tror att syftet är att de ska vara mottagare av andras kunskap, när det snarare handlar om att skapa sig sin egen version av den, i form av egen kunskap och förståelse. Fokusera på vad du ska skapa, inte vad du ska försöka ”nöta in”.

En viktig del i en bättre studieteknik är att kunna ta dig an kurslitteraturen på rätt sätt.

Läs också: Pedagogisk studiehjälp till studenter med funktionsnedsättning

Här bjuder Björn Liljeqvist på nio tips för att läsa mer effektivt:

  1. Öppna boken på en gång
    ”Vänta inte på att det perfekta tillfället ska komma – för det lär inte komma. Börja direkt, men inte genom att läsa noggrant, utan bara med att i lugn och ro skaffa dig en överblick (se nästa tips).”
  2. Strunta i detaljerna
    ”Det finns många ledtrådar till vad boken ska förmedla utan att du behöver läsa igenom kapitel för kapitel. Innehållsförteckningen är en guldgruva i det här skedet. Titta långsamt igenom den, och lägg sedan ifrån dig boken. Ta en paus – kanske till nästa dag – och börja då med att läsa inledningen och eventuell sammanfattning till varje kapitel. Gör det steg för steg med hela boken – det är helt okej att ’tjuvkika’ på innehållet på det sättet. Det är till och med bra för inlärningen.”
  3. Avväpna boken
    ”Jag vet att det är många som tycker att det kan kännas nästan skrämmande att få en helt ny, tjock kursbok att ta sig an. Då gäller det att ’avväpna’ boken, genom att bläddra igenom den med utgångspunkten att du inte behöver förstå innehållet – än. Bläddra tio minuter åt gången, och titta på olika delar här och där i innehållet utan några krav på att du ska ta in det som står. Till slut brukar det komma en naturlig lust att läsa ordentligt.”
  4. Läs ostört – men i korta pass
    ”När du ska läsa effektivt måste du först skapa bra förutsättningar för att fokusera. Lägg mobilen i ett annat rum och sätt dig på en plats där du kan läsa utan att bli störd. Du varken behöver eller bör plugga särskilt länge åt gången – men det måste vara oavbruten läsning för att den ska göra riktig nytta. Läs ett stycke i sänder, lyft blicken och tänk efter vad som verkligen stod där. Fundera på hur du själv skulle förklara det för någon annan, eller hur en tentafråga om det skulle kunna formuleras.”
  5. Pausa och repetera
    ”Nu kommer den viktiga tiominutersregeln in i bilden. Ett bra upplägg kan nämligen vara 20 minuters läsning, därefter tio minuters paus när du tänker på något annat, och sedan fem minuters repetition av det du just läst. Att det är mycket värdefullt att repetera visste du säkert, men repetitionen gör inte lika stor nytta om du inte har pausat först. Håll dig till de här korta läspassen även om det är fängslande ämne; du behöver alltid ge hjärnan tid att ta till sig texten för att kunna skapa förståelse.”
  6. Skapa egna formuleringar
    ”Det är alltid lättare att komma ihåg det som du själv har formulerat än det som du enbart har läst. Gör gärna små kommentarer och sammanfattande anteckningar i boken, eller använd ett ’slaskdokument’ på datorn där du kan skriva fritt vad du har uppfattat att det handlar om eller olika funderingar kring ämnet. Tänk på att du enbart skriver för din egen skull, så att du inte känner någon press på att texten ska vara ’bra’.”
  7. Effektiv repetition i intervaller
    ”Intervallrepetitioner är ett smart sätt att minnas saker länge. Börja med att avsätta en stund för att gå igenom vad du lärt dig i dag – och även vad du lärde dig i går. De där kunskaperna från i går kommer då att stärkas rejält, och hålla sig kvar i minnet kanske en vecka. Repetera dem på nytt efter en vecka, så stannar de kvar en månad… Du kan lägga upp ett eget system för intervallrepetition, eller ’spaced repetition’ på engelska, men det finns också flera bra appar som stöd, bland annat AnkiApp och RemNote.”
  8. Guidad läsning
    ”Ett enkelt sätt att underlätta läsningen och behålla koncentrationen är att använda dig av något som guidar ögat över boksidorna. Det gäller framför allt om det är böcker med stora delar ren text som saknar exempelvis illustrationer eller faktarutor. Använd en penna som du för längs raden du läser, då kan du dessutom direkt göra anteckningar i marginalen.”
  9. Att läsa på skärmen
    ”Det är som regel betydligt lättare att läsa in texter på papper jämfört med texter på skärmen. Med en bok framför dig är det ofta mer behagligt för ögat, och du får dessutom en rumslig upplevelse som blir ett automatiskt stöd för minnet. När du ska läsa en skärmtext ska du allra först justera ljusstyrka och teckenstorlek så att de passar dig. Gör sedan som med en bok; börja med att skaffa en översiktlig bild av hela texten innan du börjar läsa noggrant. Ha ett anteckningsblad – fysiskt eller digitalt – intill dig, och stanna regelbundet upp för att skriva ner vad du lärt dig.”

Åtta bästa råden för nya ekonomstudenter som underlättar studierna första året

Bli studentmedlem

Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter.  Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.