Som ny ekonomstudent bör du engagera dig för att snabbare hitta ett sammanhang som hjälper dig att lyckas med studierna, skaffa dig en hållbar studieteknik så du enkelt hittar det viktigaste i alla böcker. Gå på föreläsningarna.

Det är vanligt och fullt naturligt att känna sig nervös när man tar klivet in i de akademiska studierna, och kanske samtidigt har flyttat till en ny ort. Det bekräftar Annie Unghanse, ordförande för kåren Uppsalaekonomerna vid Uppsala universitet.

Hon påbörjade sina studier på Ekonomprogrammet vid universitetet 2020, och har inför sin sjätte och sista termin tagit ett studieuppehåll för att arbeta heltid med kåren. Hennes främsta tips till nya studenter är att våga engagera sig i något utanför studierna.

Läs också: Så söker du kurs eller sommarjobb om du är sent ute

Annie Unghanse, ekonomstudent.– Det finns så otroligt många möjligheter; vi har kårer, föreningar och studentnationer… Det är klart att engagemanget tar lite tid, speciellt om du vill gå in i många sociala sammanhang samtidigt, men du kan alltid välja vilken nivå du vill lägga dig på. Och jag tycker verkligen att det är en väl investerad tid, säger hon.

I de sammanhangen är det lätt att hitta både andra som är i samma situation och studenter som har längre erfarenhet som de gärna delar med sig av, berättar Annie Unghanse.

Bli studentmedlem

Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter.  Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.

Viktigt att skaffa bra studieteknik

Hon understryker samtidigt vikten av att ta eget ansvar när det gäller att prioritera sin tid och att ha en bra studieteknik.
– Det är upp till dig själv vad du vill göra med din tid. Du behöver till exempel inte gå på alla föreläsningar, men det är något som jag rekommenderar att du gör. Det kommer du ha nytta av.

Hon tycker också att det är värdefullt att ha koll på all litteratur som hör till en viss kurs, och inte hoppa över någon bok.
– Däremot behöver du inte läsa varje sida, utan satsa istället på att försöka få fram vad som är de viktigaste budskapen eller lärdomarna.

Läs också: Så funkar traineeprogrammen

Bra möjligheter till extrajobb för ekonomstudenter

Privatekonomin är ett annat område som kan kännas utmanande för många nya studenter. Ett vanligt sätt att få pengarna att räcka till är att skaffa sig ett extrajobb.
– Det finns gott om ”klassiska” ekonomiföretag, som revisionsbyråer och banker, som är intresserade av att ha att ekonomistudenter som extrapersonal. Men jag märker också att det börjar breddas, så att studenterna söker sig till exempelvis media- och teknikföretag för att hitta extrajobb. Vi på Uppsalaekonomerna arrangerar en egen arbetsmarknadsmässa varje år, där det brukar ske många matchningar mellan studenter och företag från olika branscher.

Fördelar med att välja en tydlig studentstad

Annie Unghanse är för egen del mycket nöjd med att ha valt att studera i just Uppsala.
– Det är en jättefin stad, och det är ett underbart studentliv, inte minst med verksamheten och engagemanget i alla kårer och på studentnationerna. Det finns oerhört mycket glädje och energi bland studenterna här.

Läs också: Traineeplats kan öppna nya karriärvägar

Gabriel Ekholm Lavebratt, ordförande i studentföreningen Karlekon vid Karlstads universitet, håller med om hur värdefullt det kan vara att våga vara öppen och delta i föreningar eller evenemang som erbjuds.

Gabriel Ekholm Lavebratt, ekonomstudent.– Som nyinflyttad blir det jättelätt att hitta nya vänner på det sättet. De flesta studenter är lite tillbakadragna de första dagarna, men de som tar steget in i olika sociala aktiviteter kommer snabbt att hitta ett bra sammanhang, säger han.

Han har märkt att det är en del förstagångsstudenter som kan vara en aning mer ambitiösa än nödvändigt när de ska ta sig an studierna i början.

– De tänker att de inte kan vara med på introduktionsevenemang och liknande, för att de måste komma in i hårdpluggandet direkt. Visst är det ytterst viktigt att lägga ordentligt med tid på studierna, men det brukar inte vara något problem att hinna med att vara medlem i en förening och gå på några evenemang. 

Läs också: Så förbereder du dig för att söka praktikplats

Sedan kan det vara bra att vara medveten om att universitetsstudierna skiljer sig från att plugga på gymnasiet, konstaterar Gabriel Ekholm Lavebratt.
– Mitt grundtips är att gå på föreläsningarna, för att inte tappa kontroll över vad som är viktigt i kursen. Gör en hel del anteckningar, för du lär dig mycket av att lyssna och skriva ner det samtidigt.

Han vill också tona ned den ”tenta-hets” som många nya studenter lätt kommer in i.
– Gör ditt bästa, men skulle det vara så att du bommar en tenta är det inte hela världen. Alla gör det. Till skillnad från i gymnasiet kommer det nya tillfällen att klara av det du missat.

Karlstad har flera fördelar när man är student, enligt Gabriel Ekholm Lavebratt.
– Det är en relativt liten och mysig stad, med många studentföreningar. Det finns bra kollektivtrafik, som gör det lätt att komma till och från campus. Det märks överlag att kommunen gör en hel del för att underlätta för stadens studenter.

– Sedan är det ett rätt gott utbud av extrajobb för just ekonomistudenter. Bankerna brukar till exempel vara öppna för att ta in studenter som kundtjänstmedarbetare, och bland de som har pluggat några är det inte ovanligt att man kan få ett extrajobb som bolånespecialist. 

Läs mer om Uppsalaekonomerna.

Läs mer om Karlekon – Karlstad ekonomistuderandes förening.

Åtta bästa råden från erfarna ekonomstudenter till nya ekonomstudenter

  1. Ta det lugnt med tentorna om du missar eller inte hinner. Det kommer en ny chans, och alla missar tentor.
  2. Som ny student är det viktigt att du vågar engagera dig i något utanför studierna för att hitta ett socialt sammanhang. Det är även bra för att bygga nätverk, stöd och studiegrupper.
  3. Gör en personlig plan och ta ansvar för att prioritera och skapa en bra studieteknik.
  4. Du har nytta av föreläsningarna och får en överblick av vad som är viktigt i kursen. Anteckna, du lär dig om du lyssnar och skriver samtidigt.
  5. Ta till dig all litteratur som hör till respektive kurs. Hoppa inte över böcker.
  6. Skaffa dig en studieteknik där du kan ta till dig de viktigaste budskapen eller lärdomarna i böckerna, läs inte all text på alla sidor.
  7. För ekonomstudenter finns många möjligheter på klassiska arbetsplatser för ekonomer som revisionsbyråer och banker. Men våga titta bredare.
  8. Många ekonomföreningar arrangerar årligen egna arbetsmarknadsmässor. Där finns bra chanser att matchas till potentiella arbetsgivare.