Så kan du tänka strategiskt när du ska söka extrajobb eller sommarjobb för att öka dina chanser att kamma hem drömjobbet efter studierna. Akavias expert ger tips.
Enligt Akavias arbetsmarknadsundersökning ”Efter examen” är det sju av tio som arbetar extra parallellt med studierna.
– Det är mycket värdefullt, bland annat eftersom många av dem som får jobb direkt efter examen har fått dem genom kontakter på praktikplatser eller extrajobb, säger Nina Forssblad, professionsanalytiker på Akavia.
Dessutom kan det vara ett mycket bra sätt att ta reda på hur det verkligen fungerar i olika branscher och hos olika arbetsgivare.
– Det är många studenter som inte är säkra på vart de vill söka sig efter examen, och studieperioden är en tid då du har möjlighet att testa. Det blir mycket svårare sedan, när du avslutat studierna och ofta är beroende av mer varaktiga heltidsjobb.
Det behöver inte vara en nackdel att ha korta anställningsperioder hos en rad skilda företag, kanske till och med tvärtom.
– Det är inget konstigt med att ”hoppa runt”, utan det kan snarare vara värdefullt eftersom det ger dig inblickar i arbetssätt och strategier från olika håll. Sedan varierar förstås möjligheterna till extrajobb väldigt mycket beroende på var du studerar. På mindre orter kan det vara svårare att vara strategisk i valet av jobb men också lättare att knyta kontakter, säger Nina Forssblad.
Förmåner som studentmedlem i Akavia
Som student kan du bli medlem i Akavia. Förutom tillgången till nätverket på sitt lärosäte får du också hjälp med cv-granskning, karriärtips, råd för löneförhandling och mycket annat. Här hittar du alla förmåner du som student får om du är medlem i Akavia.
Omfattningen av extrajobbet är inte det mest väsentliga, menar hon.
– Det som är viktigt är vilka kompetenser och erfarenheter du får med dig, inte om du har jobbat fem eller 20 timmar i veckan. Men om du jobbat i väldigt stor omfattning är det bra att vara beredd på att få frågan hur du har gjort för att samtidigt kunnat vara engagerad i studierna.
Att avstå helt från extrajobb tror hon kan innebära en nackdel när du har tagit examen och ska söka jobb.
– Visst finns det många utbildningar som gör dig väldigt eftertraktad på arbetsmarknaden, men det kan vara dumt att enbart förlita sig på det. Det är många som tar examen varje år och är intresserade av samma jobb. I konkurrensen väger arbetslivserfarenheten tungt.
Ett alternativ till ett traditionellt extrajobb kan vara att arbeta ideellt.
– All erfarenhet är värdefull, och uppdrag inom exempelvis student- och idrottsföreningar eller andra organisationer kan helt klart vara meriterande. Det avgörande är att du kan berätta vad du har fått med dig från dina olika åtaganden. Dessutom signalerar ett ideellt arbete att du är starkt engagerad i en fråga eller organisation, och det säger något om dig som person.
Kontentan är alltså, oavsett om du jobbar ideellt eller inte, att kunna formulera vilka kompetenser, färdigheter och insikter som dina extrajobb har inneburit.
– Tänk igenom vad det är som du kan komma att ha nytta av i arbetslivet framöver. Det kan vara allt från att kommunicera till att arbeta i grupp, säger Nina Forssblad.
Hon tipsar också om att se till att få ett anställningsavtal, även om du bara jobbar i liten omfattning.
– I många verksamheter är det naturligt att skriva avtal, men det finns arbetsgivare som tänker att det inte behövs. Be också om ett arbetsintyg när du slutar, det har du alltid rätt att få. Fråga gärna också om någon kan tänka sig att ställa upp som referens när du söker jobb framöver.
Tips på strategi när du ska söka extrajobb
- Komplettera studierna
Tänk utanför boxen i din jobbjakt. Att lära dig något som ligger helt utanför inriktningen på din utbildning kan fungera som ett perfekt komplement till det du lär dig. - Fördjupa studierna
Du kan annars försöka sikta på ett extrajobb som håller sig inom det du vill ägna dig åt efter studierna och som ger dig en fördjupning inom ett specialområde som lockar dig. - Satsa på it-kunskaper
Digitalisering och AI kommer att fortsätta påverka alla branscher, och alla extrakunskaper du kan få med dig inom det fältet kommer att kunna vara värdefulla när du söker jobb. - … och på det mellanmänskliga
Samtidigt kommer det bli allt viktigare med förmågor som att bemöta och samarbeta med andra eller att agera ansvarstagande – sådant som tekniken inte kommer att kunna ta över. - Leta på stora företag
Hos de större arbetsgivarna finns det ofta många olika roller, och när du väl är inne på en arbetsplats är det mycket möjligt att du hittar chanser att byta till nya uppgifter. - Chans till anställning
Ett givet sätt att vara strategisk är att fundera över var det kommer att finnas öppningar för anställning efter examen – och därmed direkt få in en fot på arbetsmarknaden.
Läs också: Så får du bra villkor - även på extrajobbet
Läs också: Fixa första jobbet – trots lågkonjunktur
Läs också: Första jobbet? Kolla upp det här
Bli studentmedlem
Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter. Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.
Publicerad