Är du student och tycker om att engagera dig, vill lära känna nya människor och har en stark drivkraft? Då kan ett traineeprogram passa dig perfekt.
– Det är en karriärväg som ger stora möjligheter, men det är stor konkurrens så var ute tidigt och förbered din ansökan, säger Nina Forssblad, professionsanalytiker på Akavia.
Det beskrivs som en genväg i karriären, en möjlighet som bara ges talanger med sikte på en lednings- eller chefsposition. Så var det kanske från början – men i dag finns traineeprogram för långt fler än de som vill bli chefer.
Läs också: Startade eget istället för att söka jobb
– Det kräver att du är intresserad av människor, gillar att presentera dig själv och är intresserad av att vidareutvecklas, säger Nina Forssblad.
Ett traineeprogram är egentligen arbets-
givares möjlighet att rekrytera och få in nya idéer och ung arbetskraft med stor utvecklingspotential, och det ger den som söker en unik möjlighet att få en inblick i alla delar av arbetsplatsen och skapa ett värdefullt kontaktnät.
– Det är en form av vidareutbildning där du får lära känna verksamheten på djupet.
En plats på ett traineeprogram är också en anställning där du ska få handledning, både teoretisk och praktisk utbildning och ett vidgat nätverk.
– Det är likställt med att vara nyanställd så det ska vara marknadsmässig ingångslön.
Traineeprogram utformades från början som en utbildning på arbetsplatsen för civilekonomer och civilingenjörer, men det stämmer inte, för dagens program som gäller i stort sett nästan alla utbildningsinriktningar.
– Uttrycket kommer från USA och är egentligen en vidareutveckling av lärlingsprogram, förklarar Nina Forssblad.
Från början var programmen bara för nyexaminerade studenter, men har utvecklats till att även gälla dem med arbetslivserfarenhet, så kallade young professionals.
– I dag finns programmen också överallt, det handlar inte längre bara om stora bolag, utan även offentliga arbetsplatser och myndigheter.
Hur hittar man då trainee-programmen?
Ofta lägger företag själva upp dem på sina webbsidor, men du kan också hitta dem på exempelvis Arbetsförmedlingens platsbank.
– Många universitet och högskolor får också information om olika traineeprogram så det kan vara värt att kontrollera med karriär-
centret på skolan, säger Nina Forssblad.
Läs också: Minska risken att bli deppig när du söker jobb
Tänk på det här när du söker traineeprogram
- Finns det ett tydligt program från arbetsgivaren med relevanta uppgifter?
- Finns det en handledare?
- Får du marknadsmässig ingångslön?
- Finns det en plan för fortsättningen efter traineeprogrammet?
Förmåner som studentmedlem i Akavia
Som student kan du bli medlem i Akavia. Förutom tillgången till nätverket på sitt lärosäte får du också hjälp med cv-granskning, karriärtips, råd för löneförhandling och mycket annat. Här hittar du alla förmåner du som student får om du är medlem i Akavia.
Traineeplats kan öppna nya karriärvägar
Amanda Öberg gick hösten 2021 traineeprogrammet på BalticWaters2030 och arbetar i dag på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala som spindel i nätet för forskarna vid institutionen för mark och miljö.
– Jag hade inte varit här i dag utan att ha gått traineeprogrammet, säger hon.
När Amanda Öberg skulle ut i arbetslivet förra året började hon titta på traineeprogram och hittade ett som passade henne. Hon har alltid varit intresserad av miljö- och klimatfrågor och har gjort praktik i Bryssel med fokus just på miljöfrågor där hon hamnade hon mitt i EU-politiken. Traineeprogrammet på BalticWaters2030 fångade hennes intresse.
– Jag blev kallad till två intervjuer och fick skicka in examensbevis och ett arbetsprov. Jag upplevde det inte som svårt att få platsen. Det handlar om att ha ett intresse och engagemang för frågorna och viljan att lära sig, säger hon.
Genom traineeprogrammet fick Amanda Öberg vidareutveckla ett intresse hon redan brann för.
– När jag såg deras program tänkte jag att det var en perfekt övergång ut i arbetslivet för mig. Programmet fokuserar på att överbygga glappet mellan forskning och politik som jag redan har varit inne på under min praktik.
I dag sitter Amanda Öberg på en nyetablerad tjänst på SLU i Uppsala. Vid institutionen för mark och miljö är hon forskningskommunikatör, men också deras ögon och öron utåt mot omvärlden.
– Jag stöttar våra forskare med att nå ut med deras resultat till bland annat politiker, jordbrukare och näringsliv. Jag utvecklar strategier, skriver artiklar och nyhetsbrev, gör uppslag åt en referensgrupp i ett EU-projekt och så bygger jag upp en samverkansplattform för vår verksamhet, säger hon och pekar på att både praktiken i Bryssel och traineeprogrammet var avgörande för att hon skulle få tjänsten.
Förmåner som studentmedlem i Akavia
Som student kan du bli medlem i Akavia. Förutom tillgången till nätverket på sitt lärosäte får du också hjälp med cv-granskning, karriärtips, råd för löneförhandling och mycket annat. Här hittar du alla förmåner du som student får om du är medlem i Akavia.
Amanda Öberg har just det självförtroendet som krävs för rollen, en styrka som hon menar bland annat kommer från traineeprogrammet.
– Programmet konkretiserade min karriärväg. Där fick jag väldigt bra handledning. Det kan vara ganska tufft som ung i arbetslivet
så det stödet var ovärderligt.
Läs också: Hitta sommarjobbet i en utmanade tid
Genom traineeprogrammet fick Amanda Öberg vara med ute
i fält och delta i forskarnas arbete. Hon fick dessutom en inblick i miljöpolitiken genom dialog med politiker i riksdagen.
– Under programmet lärde jag mig forskningsvärldens vokabulär och att översätta det till politikerspråk.
Till studenter som funderar på att söka till ett traineeprogram säger hon:
– Våga kasta dig ut och tro på dig själv.
Läs också: Guide till dig som vill jobba utomlands
Amanda Öbergs råd till studenter som söker traineeprogram
- Visa att du har stort intresse för frågor som rör programmet.
- Visa att du har en målsättning med det du gör.
- Ta för dig, ställ frågor och våga vara dig själv.
- Var som en svamp: ta till dig all kunskap du kan.
Tänk på det här när du söker traineeprogram
- Finns det ett tydligt program från arbetsgivaren med relevanta uppgifter?
- Finns det en handledare?
- Får du marknadsmässig ingångslön?
- Finns det en plan för fortsättningen efter traineeprogrammet?
Bli studentmedlem
Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter. Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.
Publicerad