Är du student och tycker om att engagera dig, vill lära känna nya människor och har en stark drivkraft? Då kan ett traineeprogram passa dig perfekt.
– Det är en karriärväg som ger stora möjligheter, men det är stor konkurrens så var ute tidigt och förbered din ansökan, säger Nina Forssblad, professionsanalytiker på Akavia.
Det beskrivs som en genväg i karriären, en möjlighet som bara ges talanger med sikte på en lednings- eller chefsposition. Så var det kanske från början – men i dag finns traineeprogram för långt fler än de som vill bli chefer.
Läs också: Startade eget istället för att söka jobb
– Det kräver att du är intresserad av människor, gillar att presentera dig själv och är intresserad av att vidareutvecklas, säger Nina Forssblad.
Ett traineeprogram är egentligen arbets-
givares möjlighet att rekrytera och få in nya idéer och ung arbetskraft med stor utvecklingspotential, och det ger den som söker en unik möjlighet att få en inblick i alla delar av arbetsplatsen och skapa ett värdefullt kontaktnät.
– Det är en form av vidareutbildning där du får lära känna verksamheten på djupet.
Läs också: Hennes traineeplats öppnade nya karriärvägar
En plats på ett traineeprogram är också en anställning där du ska få handledning, både teoretisk och praktisk utbildning och ett vidgat nätverk.
– Det är likställt med att vara nyanställd så det ska vara marknadsmässig ingångslön.
Traineeprogram utformades från början som en utbildning på arbetsplatsen för civilekonomer och civilingenjörer, men det stämmer inte, för dagens program som gäller i stort sett nästan alla utbildningsinriktningar.
– Uttrycket kommer från USA och är egentligen en vidareutveckling av lärlingsprogram, förklarar Nina Forssblad.
Från början var programmen bara för nyexaminerade studenter, men har utvecklats till att även gälla dem med arbetslivserfarenhet, så kallade young professionals.
– I dag finns programmen också överallt, det handlar inte längre bara om stora bolag, utan även offentliga arbetsplatser och myndigheter.
Hur hittar man då trainee-programmen?
Ofta lägger företag själva upp dem på sina webbsidor, men du kan också hitta dem på exempelvis Arbetsförmedlingens platsbank.
– Många universitet och högskolor får också information om olika traineeprogram så det kan vara värt att kontrollera med karriär-
centret på skolan, säger Nina Forssblad.
Läs också: Minska risken att bli deppig när du söker jobb
Tänk på det här när du söker traineeprogram
- Finns det ett tydligt program från arbetsgivaren med relevanta uppgifter?
- Finns det en handledare?
- Får du marknadsmässig ingångslön?
- Finns det en plan för fortsättningen efter traineeprogrammet?
Förmåner som studentmedlem i Akavia
Som student kan du bli medlem i Akavia. Förutom tillgången till nätverket på sitt lärosäte får du också hjälp med cv-granskning, karriärtips, råd för löneförhandling och mycket annat. Här hittar du alla förmåner du som student får om du är medlem i Akavia.
Publicerad