Ingångslönen för Akavias yrkesgrupper ekonomer, jurister och it-akademiker är cirka 30 000 kronor år 2021. För samhällsvetare och personalvetare är snittnivån lite lägre.

Många tror att det inte går att löneförhandla vid första jobbet, men det gör det, enligt Sören Lundgren, förhandlare/rådgivare och Akavias lönespecialist. Här delar han med sig av en rad bra tips.

Ge konkreta exempel på dina egenskaper - en arbetsgivare kan betala mer när de hittar rätt person

I perioder när arbetsmarknaden går ned så är det kanske lite svårare att få den lön du tänkt.      

– Men även idag tror jag arbetsgivaren är beredd att betala lite mer för den de helst vill ha. De vill ha de bästa och det är de beredda att betala någon tusenlapp extra för, säger han. 

Det är jätteviktigt att komma in på en bra ingångslön, för den kan vara svår att höja om man kommer in fel. Men det är också viktigt att du som individ känner dig nöjd, understryker han. 

Sören Lundgren, lönespecialist på Akavia.– Vi pratar ofta om ingångslöner, att ge rätt intryck och att har man en bra utbildning får man det. Våra yrkesgrupper ekonomer, jurister och it-akademiker får cirka 30 000 kronor i ingångslön, för samhällsvetare och personalvetare är snittnivån lite lägre. Men tittar vi på individen kan det också ge utslag, framhåller han.

Det gäller därför att få fram en bild av att du har något särskilt med dig. Alla som söker har ju samma examen, så det gäller att sticka ut. Inget är egentligen för litet att ta upp, enligt Sören Lundgren. Det kan handla om erfarenheter från lovjobb, föreningsengagemang, etcetera.

– Rabbla inte bara upp rollerna utan lyft fram vilka erfarenheter du fått och vad du lärt dig, så att man kan utvärdera det du gjort. Har du jobbat som säljare har du kanske pratat med folk i telefon och lärt dig lyssna in dem, säger han.       

Så långt som möjligt bör du dessutom låta arbetsgivaren komma med ett bud, men låt lönesnacket komma sent i anställningsintervjun.

Du måste skapa dig en bild av jobbet och vad det innebär, om övertid, föräldrapenning, sjukpenning och pension. Nummer ett är att visa att du är jätteintresserad. En naturlig fråga är om det finns kollektivavtal. Om svaret är nej, får du arbetsgivaren att marknadsföra sig.  

Som nyexad kan man vara så glad att få jobb, särskilt i dessa tider, att man överhuvudtaget inte tänker på betydelsen av kollektivavtal, men det kan betyda mycket.

– Många ekonomer kan till exempel redan i första jobbet råka ut för att inte få ta ut övertid för att det inte finns kollektivavtal trots att de har väldigt hög arbetsbelastning under rapportperioderna. Men även om många arbetsgivare inte har kollektivavtal har faktiskt majoriteten av de anställda det eftersom det finns så många stora företag, konstaterar han.

Hur visar du att du är den bästa kandidaten för jobbet? 

Har du inte referenser, måste du visa dig trovärdig på intervjun, men inte uppfattas som en skrävlare.

Det är bättre ju mer påläst du är om företaget, du vet om deras behov och kan framföra sakliga argument till varför de ska välja dig. Har du varit med i studentorganisation eller engagerad i något annat sammanhang är det ett jätteplus. Teoretiskt kan man lära sig mycket genom studier, men man kanske inte alls funkar med andra.

Att kunna berätta om vad du dragit för slutsatser och vad du vill kunna bygga vidare på i din utveckling vidare är väldigt viktigt, poängterar han.

– Ett cv blir lätt en uppräkning av vad man gjort, men visar inte på ett genuint intresse. Det du skriver måste fyllas ut muntligt, så att det visar att du passar där du sökt jobb.

Hur ska du då göra i själva löneförhandlingen?

– Säger arbetsgivaren att du får x kronor i lön ska du bara acceptera om du tycker det är bra. Många tror att det är kört om det tackar nej. Men du hamnar tvärtom i annan division om du lägger ett motbud. Var inte rädd att säga “Jag hade tänkt mig minst y kronor”. Om du tackar ja rakt av kan du tyvärr upplevas för tunn att företräda företaget i förhandlingar längre fram. 

Det faktum att företaget saknar kollektivavtal kan också ge dig ett förhandlingsutrymme.

– Du kan säga “Lönen hade låtit ok om det hade varit mer i linje med kollektivavtalet, avseende pensionsavsättningar och inte minst övertid, som kan betyda mycket” och kanske få upp lönen från 30 000 till 32 000 kronor i månaden, tipsar Sören Lundgren.

– Du kan även köpslå om semesterdagar och till exempel få 30 semesterdagar istället för 25 om du avstår övertid. Om det är värt det beror på hur mycket övertid det kan handla om.

Provanställning är bara ok om du är nyexad och saknar referenser, anser han. Här kan du ta reda på mer om vad ett kollektivavtal är hos Akavia

– Provanställningar är tveeggade. De tillämpas för att man är grön, men samtidigt ska man framstå som självgående. Det kan bli en mesig period, där man inte vågar säga ifrån eller göra sitt riktigt bästa och kanske till och med får sluta just på grund av det. Det ska bara användas när du oprövad i din roll, när du är ny som chef etc, som alternativ till referens.    

Hur hårt du kan förhandla beror naturligtvis på många faktorer.

– Revisorsassistenter börjar ofta en bit under ingångslönen då revisionsfirmorna anställer mång unga som lärs upp och snabbt lämnar företaget. Managementkonsulter i Stockholm ligger däremot på mellan 34 000 kronor till 36.000 kronor i ingångslön. Få ligger under 25 000 kronor på totalen.        

Kommer du in på en för låg lön, kanske arbetsgivaren utlovar att den ska höjas.

– Men det kan hända mycket på vägen, du kan få en annan chef, det kan hända saker i företaget eller i dess omvärld, det kan komma en pandemi, etc. Den enda lösningen för att få högre lön kan bli att byta jobb, varnar han.

Vilka är dina bästa tips till den som ska förhandla sin lön för första gången?   

– Sätt dig in i kollektivavtalet, lite slarvigt kan man säga att det räcker att fråga om det finns eller inte. De olika kollektivavtalen är ganska lika och det räcker långt att det finns ett. Det som betyder mest för nyexade är övertid och semesterdagar. Föräldrautfyllnad får störst betydelse för högre löner. Pensionsavsättningar betyder mest för lön över 40.000 kronor och sjuklön ger mest om man är sjuk över tre månader, men det kan ju hända.

– Skicka in anställningsavtalet till oss. Vi kan ge lönerådgivning.

Här hittar du Akavias checklista för anställningsavtal.

Kan man verkligen ändra något i ett anställningsavtal utan att stöta sig med en potentiell arbetsgivare?

– Har man ingen övertid och 25 dagars semester bör det vara minst antingen övertid eller  fler semesterdagar. Det är svårast med mindre företag, de kan vara väldigt stela. Det är lättast att förhandla om själva lönen. 

Men syns inte det mer på fackets lönelistor än semesterdagarna till exempel?

– Det kanske det gör, men det är min uppfattning.

Något annat som spelar roll?

– Geografin spelar roll, det är ingen slump att Stockholms managementkonsulter får så mycket i lön. På totalen syns det inte för att det är så mycket myndigheter i Stockholm. Privat och kommunal sektor, ligger på ungefär samma ingångsnivå, den privata har bättre utveckling och den statliga släpar efter från start. Det spelar också roll hur många man anställer. På revisionsbyråerna följer inte alla med till första och andra våningen.    

Hur ser du på fast och rörlig lön?

–Utgångspunkten är att du på första jobbet ska veta att du får en lön som känns ok. Ska det vara ett rörligt inslag ska det ligga på toppen av en lön som känns ok. Ofta börjar många med bonuslösningar innan de ens sett avtalet, vilket gör det oerhört svårbedömt.

Läs också: Kan man få bättre anställningsvillkor än vad kollektivavtalet ger?

Läs också: Första jobbet - då ska du kolla upp det här

Läs också: Stabila branscher i svajjig konjunktur

4 bra tips vid första intervjun  

  1. Dra på smilbanden, var rolig utan att vara nervös. Öva så att du är bekväm i rollen.
  2. Var prydligt klädd, men överdriv inte. Ha klädsel efter jobbet, ha inte kostym eller dräkt om du inter brukar ha det och det inte krävs för jobbet. 
  3. Känner du att det är dig arbetsgivaren verkligen vill ha kan du försöka få upp lönen.    
  4. Ge ett motbud, det kan imponera inför framtida utveckling hos arbetsgivaren.

6 saker att undvika vid första intervjun

  1. Ta inte med en massa betyg. Skicka dem om de efterfrågas.
  2. Överdriv inte med att du läst på om företaget. Då blir det bara larvigt. Det ska låta som att du bryr dig, de ska inte bara rabbla en massa statistik och annat. 
  3. Säg inte vad du vill ha i lön. Låt arbetsgivaren komma med sitt bud först.
  4. Fatta inga beslut på stående fot. Be att få tänka över.
  5. Glöm inte att fråga om kollektivavtal, avsaknad kan ge förhandlingsutrymme.
  6. Gå inte med på rörlig lön, om det inte är på toppen av ok lön.

Lönefrågor är en färskvara

Akavias lönespecialister besvarar här medlemmarnas frågor om lön, lönesättning och lönemodeller. Lönespecialisterna är också ombudsmän och har stora kunskaper inom förhandlingsteknik.

Tänk på att lönefrågor är en färskvara! I början av artikeln hittar du datum när texten publicerades.

Akavias lönerådgivning når du som är medlem här