När arbetsmarknaden förändrades på grund av coronapandemin var det fler än någonsin som valde att gå tillbaka till studierna.

– Det här gör att fler än vanligt kom­mer att vilja söka sommarjobb i år, säger Camilla Wallin, business area manager finance på AW Group.

Men hon bedömer att arbetsmarknaden har hunnit stabilisera sig till sommaren.

– Vi ser att företag har kommit på fötter igen, så det finns absolut jobb att söka. Arbetsmarknaden ser bara lite annorlunda ut, säger hon och syftar på att utbudet av jobb blivit färre, att många jobb sker på distans och att många arbetsuppgifter har digitaliserats – aspekter som Camilla Wallin tror är till fördel för dagens studenter.

Läs också: Hitta första jobbet - 15 tips från experterna

– Just digitalisering är någonting de redan har kunskap om. Kanske till och med mer än dem som är ute på arbetsmarknaden, så det ska inte vara något hinder, säger hon.

Men det gäller att vara proaktiv. Redan nu bör du som vill ha sommarjobb börja planera. En stor skillnad jämfört med tidigare är nämligen att det är viktigt att vara bland de första att söka de lediga tjänsterna.

– Vi väntar inte med att titta på ansökningarna till efter ett visst datum, utan betar av dem i den takt de kommer in, förklarar Camilla Wallin.

Med ökande konkurrens är det viktigare än någonsin att ta kontroll över situationen, menar hon.

– Skapa en jobbevakning på vår hemsida. Då får du tips om lediga jobb som matchar din profil, direkt till din mejl, säger hon.

Camilla Wallin– Var också aktiv i ditt CV-byggande. Vilken typ av erfarenhet kan vara bra att ha när du söker det jobb du vill ha i fram­tiden? Tänk strategiskt och bredare – tänk utanför boxen.

Hon menar att det kan vara relevant att söka jobb utanför den bransch i vilken du vill göra karriär. Att till exempel jobba på lager kan vara bra arbetslivserfarenhet för en framtida ekonom.

Läs också: Psykologens tips till nyexade i krisen

– En annan genväg är deltidsjobb. Om du som student får ett deltidsjobb redan nu leder det i många fall direkt till sommarjobb, säger hon och poängterar att det också ger dig extra kompetens som gör att du kan sticka ut ur mängden.

– Bygg ditt nätverk proaktivt. I sviterna efter corona är nätverksbyggande viktigare än någonsin.

Och när du väl fått sommarjobb – var förberedd på att det är en annorlunda arbetsmarknad.

– Tänk redan nu att det blir distansarbete från start, för jobben har ändrat karaktär. Så det är bra att ha självledarskap, motivation och disciplin, säger hon.

Bli studentmedlem

Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter.  Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.