Årets svenska mästerskap i ekonomi gick av stapeln i ett soligt Karlstad 4–7 maj. Felix Blom Widerlöv, som läser andra året på företagsekonomlinjen vid Uppsala universitet, knep guldet ihop med Nils Dahl och Isak Lundblom som pluggar nationalekonomi vid samma lärosäte.

De har hunnit fira med lite vinnar-häng i Uppsala när vi ringer upp och grattar några dagar efter tävlingen.

– Tack så mycket! Det känns riktigt bra, säger Felix Blom Widerlöv.

– Vi hade inga stora förväntningar utan kom till Karlstad med inställningen att ha kul tillsammans. Sedan råkade det gå vägen och det är vi väldigt nöjda med.

Han berättar att de har varit vänner sedan första dagen på utbildningen och att de hänger ihop så gott som hela tiden. För ett år sedan fick de reda på att en tävling i ekonomi skulle äga rum i Uppsala. Över några öl på Norrlands nation bestämde de sig för att ställa upp – och vann. Det gav mersmak.

Bli studentmedlem

Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter.  Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.

– Efteråt bestämde vi oss för att vara med i SM-kvalet i år.

Hur skulle du beskriva ert vinnande koncept?

– Jag tror att en framgångsfaktor är att vi har så jäkla kul ihop. Sedan kan det absolut vara en fördel att vi tillsammans täcker både företags- och nationalekonomi.

Ingen av dem förberedde sig inför mästerskapen. Men Felix Blom Widerlöv tillstår att det inte är lätt att tävla i ekonomi; eftersom det är ett så brett ämne kan det komma frågor om nästan vad som helst.

– Jag ska inte sticka under stol med att det var svårt. Isak pluggar även freds- och konfliktkunskap vilket vi fick lite användning för. Bland annat kom en fråga om det kinesiska infrastrukturprojektet Belt and Road Initiative och det hade han koll på. Det bara rök om pennan när han skulle skriva ner svaret.

Utöver tävlingen präglades de tre majdagarna av inspirationsföreläsningar, sittningar och nätverkande. Axel Klofsten, projektledare på Akavia som är en av evenemangets huvudsponsorer, var på plats för andra året i rad. Han beskriver SM i ekonomi som ett slags konferens för ekonomstudenter men med ett större fokus på att skapa nätverk på lång sikt, både mellan arbetsgivare och studenter och mellan studenter från olika delar av landet.

– Stämningen i år var fantastisk. Något som stack ut var den goda dialog som skapades mellan studenter och föreläsare; chanserna till nätverkande var väldigt bra.

Liksom övriga deltagare på plats följde Axel Klofsten med spänning finalen på lördagseftermiddagen. Upplägget ser ut som så att de fyra tävlande lagen tar plats på scen, liksom en jury med fyra domare. Alla frågor dyker upp på en skärm och sedan skriver lagen ner sina svar som lämnas i pappersform till juryn. En toastmaster håller i taktpinnen och agerar kommentator.

– Formatet gör det väldigt underhållande att kolla på. Jag imponerades av hur många poäng vinnarlaget lyckades få i och med att tävlingen tar upp så vitt skilda ämnen: från vad vd:n på ett specifikt bolag heter till rebusar och nischade frågor om revision och nationalekonomiska begrepp.

En annan person på plats som tog intryck av vinnarna var Anna Litborn, ordförande för Sveriges Ekonomföreningars Riksorganisation (S.E.R.O.) som har ansvarat för mästerskapen sedan 1987. För två år sedan satt hon med i projektgruppen som arrangerade evenemanget.

– Det var en spännande tävling i år, men killarna från Uppsala tog ledningen direkt och höll sig starka. De imponerade med sin ödmjuka attityd och ett bra lagarbete.

Vad betyder en vinst i SM i ekonomi?

– Vi hoppas såklart att det ska vara en ära för skolan. Och för vinnarna är det inte bara ett diplom och en prischeck utan också ett sätt att stärka sig själva på cv:t och nätverksmässigt. Man har korats till Sveriges bästa ekonomistudent. Jag har sett finalen tre gånger nu och vet hur otroligt duktiga de som går så långt är.

På andra- respektive tredjeplats kom i år Handelshögskolan i Stockholm och Linköpings universitet. Ihop med vinnarna skickas de till de nordiska mästerskapen i oktober. Det är ännu inte klart i vilket land tävlingen kommer att äga rum, men antingen Norge eller Danmark, berättar Anna Litborn.

– Under de nordiska mästerskapen får man en bild av hur Sveriges ekonomistudenter ligger till kunskapsmässigt och hur man kan göra utbildningarna bättre.

Hur kan man göra utbildningarna bättre?

– När vi har jämfört oss med de nordiska länderna tidigare har det visat sig att Danmark och Norge har mer case-baserade utbildningar och Sverige och Finland är mer akademiskt bundna. Så när det gäller kreativa projekt inom utbildningen har vi kanske en bit kvar. Men det ska bli spännande att se hur det går i höst. Jag och Ida Martinsson, som är utbildningsansvarig i S.E.R.O., ska åka dit och heja.  

Även vinnartrion har nu siktet inställt på nordiska mästerskapen. En del av prischecken på 45 000 kronor har de redan planerat att spendera på en kickoff i sommar ihop med de andra finalisterna från Stockholm och Linköping.

– Tanken är att bygga lite lagkänsla inför oktober, säger Felix Blom Widerlöv och tillägger:

– Det var fantastiskt kul att vinna men jag tror att det vi främst bär med oss från SM är de relationer vi byggde upp med andra på plats, både spännande företag och andra ekonomistudenter – kanske speciellt de andra finalisterna.

Vad kan du ge för tips till kommande års tävlande?

– Ta det inte för seriöst och gå in för att ha kul! Jag tror att det är viktigare att tävla med folk du tycker om än att sitta och traggla tentor före tävlingen. Ta också tillfället i akt att nätverka med andra ekonomföreningar runt om i landet; det är inte ofta det händer att man träffas på det här sättet.

Läs också: Gymnasiekompisar vann SM i ekonomi 2022

Läs också: Så nätverkar du under dina ekonomistudier

Läs också: Student – och redo för styrelseuppdrag