Så vad krävs egentligen? Och vad gör man i Akavias studerandesektions styrelse. Albert Ohlin som är ordförande och Marcus Blomberg som sitter i valberedningen ger sina synpunkter på styrelsearbetet.

Vilka frågor arbetar man med?

Albert Ohlin: Studerandesektionens styrelse representerar Akavias studentmedlemmar i förbundet och i Saco-sammanhang. Frågorna som vi arbetar med varierar väldigt mycket, men att din utbildning ska vara relevant för arbetslivet, att studenter ska må bra under sin studietid och att studenters röst ska vara en naturlig del i Akavia är frågor som är särskilt viktiga.

Marcus Blomberg: Valberedningens uppgift är att genomföra en rekryteringsprocess, där vi bland annat formulerar kravprofiler, skriver annonser och håller intervjuer med kandidater. Till sist gör vi ett slutgiltigt urval som vi presenterar i form av nomineringar.

Läs också: Studenter kräver mer lärarledd tid

Hur stort inflytande har man i studerandesektionen?

Albert Ohlin: Studerandesektionen har möjlighet att med stöd av kansliet göra utredningar och aktivt driva frågor som är relevanta för oss. Det finns också bra möjligheter för oss att i det nya förbundet påverka hur organisationen ska se ut och hur vi ska arbeta med studenter framöver.

Bli studentmedlem

Du som pluggar kan bli medlem i Akavia. Som medlem får du ta del av de förmåner som omfattar studenter.  Medlemskapet är kostnadsfritt och du får hjälp att starta din framtid. Läs mer om Akavias studentmedlemskap här.

Hur mycket tid tar det? Hinner man plugga heltid samtidigt?

Albert OhlinAlbert Ohlin: Det är absolut inga problem att plugga samtidigt. Vi träffas vanligtvis en helg ungefär varannan månad i Stockholm och mellan träffarna har man en avstämning online. Att lägga fem timmar i veckan i snitt är rimligt för en ledamot.

Marcus Blomberg: I den sittande valberedningen är alla sysselsatta på heltid utöver valberedningsuppdraget och vi upplever fortfarande att vi har tid över till annat. Uppskattningsvis så tar uppdraget ca. 10–15 timmar i månaden.

Läs också: Student - bygg ditt cv med styrelseuppdrag

Hur blir man invald?

  • Det krävs inga formella meriter eller erfarenhet av arbete i styrelser eller valberedning för att bli invald. Akavia ordnar kurser för den som behöver.
  • För att bli invald i styrelsen eller valberedningen går du igenom en nomineringsprocess. Den inleds med att du skickar in en första ansökan. Går du vidare till nästa steg i processen väntar intervju med valberedningen. Därefter nominerar valberedningen de mest lämpade kandidaterna inför sektionsmötet, som sedan röstar om att välja in kandidaterna på respektive poster.

Hur kan styrelsearbetet fungera som merit?

Albert Ohlin: Rent grundläggande får du erfarenhet av hur det funkar att vara med i beslutsprocesser i styrelser och lite möteserfarenhet, vilket är användbart i många sammanhang. Sen får du som väljer att engagera dig naturligtvis erfarenhet av påverkansarbete, hur en demokratiskt uppbyggd föreningen fungerar i praktiken och hur du utformar projekt och projektmål.

Marcus Blomberg

Marcus Blomberg: En fördel med att vara det näst största förbundet inom Saco är att Akavia har en igenkänningsfaktor hos potentiella arbetsgivare. De vet vilka vi är och vad vi står för. Det gör det också mycket fördelaktigt att ha med ett förtroendeuppdrag i studerandesektionen som en merit på sitt CV. Valberedningen utgör också en stark merit eftersom du kommer att få kunskap om att genomföra projektarbete och rekryteringsprocesser.

Vilka typer av kontakter kan man knyta under arbetet med styrelsen, som man kan ha nytta av i karriären?

Albert Ohlin: Först och främst handlar det ju om att knyta kontakter med andra drivna studenter i studerandesektionens styrelse och med representanter från andra studentsektionen i Saco-sfären.

Marcus Blomberg: Sektionens förtroendevalda kommer från olika utbildningar och lärosäten runt om i hela Sverige, vilket ger goda förutsättningar för bredda sitt nätverk av kontakter. Samtidigt möter valberedningen kandidater till både styrelsen och valberedningen, så det är klart att det finns en potential till knyta kontakter där också.

Läs också: Nätverka under studierna

Valberedningen kommer under våren att gå ut med mer information om de olika posterna i styrelsen och valberedningen, samt hur du går tillväga för att ansöka. Så håll utkik i Akavias kanaler.

Har du frågor och funderingar innan ansökningarna öppnar så går det bra att mejla studerandesektionens valberedning på vbr@akavia.se